Žebříček pony pro všechny nebo jen pro vybrané?

Paní Jana Lančaričová-Kumičíková nás poprosila o zveřejnění jejího příspěvku. "Moje dcera jezdí pony závody, se kterými nemáme dobré zkušenosti. Jako každý rodič bych chtěla, aby byla nejlepší – vždyť i já jsem závodila a vždy mě trenér pan Jan Pelc vedl k vítězství. Vím, že všichni chtějí vyhrávat." Pokračování v článku. Aktualizace 6. 2. 10:45 HOD: Vložena reakce Michaely Pavlisové. Aktualizace 6. 2. 14 HOD: Přidáno vyjádření člena komise Jana Matušky.

"Moje dcera jezdí pony závody, se kterými nemáme dobré zkušenosti. Jako každý rodič bych chtěla, aby byla nejlepší – vždyť i já jsem závodila a vždy mě trenér pan Jan Pelc vedl k vítězství. Vím, že všichni chtějí vyhrávat, ale co se děje v pony sportu, je nechutné a nevím, jak se s tím vypořádat. Existuje nějaká pony komise, která má myslím 5 členů, ale jak jsem pochopila, tak rozhoduje každý sám za sebe. Jedná se mi o počítání výsledků v žebříčku pony.

Jestliže něco takového pony komise dělá, byla bych ráda, aby to dělali pořádně. Je nehorázné, když jeden člen komise řekne, že žádné výsledky přepočítávat nebude a druhý vám řekne, no ale maminka té dívenky, která je pátá, by mě asi zabila. Ptám se, k čemu tedy je toto divadlo s nějakým pony žebříčkem. Po mých intervencích mi bylo oznámeno, že si mám výsledky hlídat sama (což jsem dávno před tímto udělala a dcera najednou postoupila z 24. místa na osmé). Nezapočítali jí tam závody, kde měla první a druhá místa. Mám to považovat za pouhou náhodu?

Pochopila jsem správně, že děti, za které se rodiče „neperou“, mají prostě smůlu?

Výsledky jsou uveřejňovány vždy k 15. dni v měsíci, ale nyní byly rychle zveřejněné 11. den a dle informací výsledky ze Zduchovic (o které jde), údajně vyšly 13. den. Myslím, že komise své výpočty mohla stáhnout a omluvit se, že se ještě jednou přepočítává. Nestalo se tak. Mám divný pocit z jejich výsměchu a mé beznaděje.

Nepříjemné zkušenosti mám již z MČR pony v roce 2013, kdy se má dcera umístila v jedné rámcové soutěži, ale oni si to vyhodnotili po svém. Mně oznámili, ať si dcera dojde pro stužku do stanu k tomu dítěti, které bylo čtvrté (to mi řekla členka komise a hlavní rozhodčí s tím samozřejmě souhlasila). My se o něco snažíme, ale jsme bohužel od Prahy a veškerého pony sportu vcelku vzdáleni. Naše oblast pro poníky také nic zásadního nedělá. Máme poníky prodat a začít jezdit třeba na kole? Takto vnímám vstřícnost členů pony komise a celého pony týmu ve Středočeském kraji vůči nám, tzv. venkovanům. V jejich očích jsme opravdu pouze hlupáci, kteří se s nimi nemají porovnávat?

Tuto nespravedlivost, se kterou sama v sobě bojuji, jsem si nechtěla nechat jen pro sebe. Z toho důvodu bych se ráda se se svými trpkými zkušenostmi podělila také s vámi, „obyčejnými“ koňáky, kteří dělají sport a mají z něho radost. My v jezdectví zatím prožíváme více smutku než radosti.

Vím, že to již dnes nezměním. Bojovala jsem pro svoji dceru, která v loňské sezoně zažila více smůly než štěstí. Vyhodnocení na plese, kde opravdu měla být, by pro ni bylo alespoň malou útěchou. Útěchou za sportovní kariérou v kategorii 8-12let, kterou vlastně loni ukončila.

Pro děti je odměnou, když jsou vyhodnoceni v tom správném zaslouženém okamžiku a ne se zpětnou platností. Nemá to pro ně žádný zásadní význam. Oni to chápou totiž úplně jinak než my, dospělí."

 

6. 2. 10:45 HOD: Reakce Michaely Pavlisové

Vážená redakce, chtěla bych tímto článkem reagovat na příspěvek p. Kumičíkové na vašem webu. V žádném případě nechci odpovídat na její dotazy ohledně práce pony komise, zda pracuje dobře nebo špatně, případně zda žebříček zpracovávám regulérně a objektivně nebo zda si vybírám své oblíbence …

Pony žebříček zpracovávám již 4. rok z oficiálně zveřejněných výsledků na webu  ČJF v sekci kalendář. Povinností – podotýkám povinností pořadatele – je  dodat výsledky z pořádaných závodů do 7 dnů dle Všeobecných pravidel SV5 - Výsledkové listiny – I.Úvod : …a)Pokyn vychází z národní úpravy VP, podle kterého do jednoho týdne po ukončení závodů musí pořadatel zaslat výsledky závodů na sekretariát ČJF. Za toto odeslání výsledků odpovídá spolu s pořadatelem hlavní rozhodčí……

K věci pořadatele pouze dodám, že patrně každý závodí za účelem vyhrát a umístit se s možností využít případně body v nějakém žebříčku. V případě celkem 300 startů ve Zduchovicích jich 300 započítaných nebylo… Ale kde hledat viníka ??? Kdo kontroluje dodání a zveřejnění správných výsledků?

Pravidla pony žebříčku jsou vždy zveřejněná a platná pro daný rok. Žebříček uzavírám vždy k 30. resp. 31. daného měsíce a k 15.následujícího měsíce jsou výsledky zveřejněny. S tabulkami jsou vyvěšeny i soupisy startů jednotlivých dvojic pro lepší přehlednost a kontrolu. Každý měsíc také zveřejňuji opakovaně prosbu o zpětnou kontrolu žebříčku, který se zpracovává ručně a zároveň je zveřejněna tabulka nezapočítaných závodů. Tedy těch závodů, u kterých v daný termín již výsledky měly být zveřejněny, ale nejsou, a v kolonce je ! / výsledky nedodány nebo chybné/. V případě zduchovického finále  CHANNEL STAR 2014 jsem na nevyvěšené výsledky upozorňovala 15.10.,15.11.,15.12. opakovaně na pony webu / v příloze /. Osobně z vlastní iniciativy jsem 31.12. v 6.00 psala e-mail pořadateli zduchovických závodů s prosbou o zveřejnění – bez odpovědi / přikládám k tomuto článku / . Dodatečně jsem se v lednu dozvěděla, že problém s výsledky z těchto závodů se řešil na VV a byl vyřešen již v říjnu, ale proč nebyly zveřejněny výsledky, to nevím.

Celkový žebříček má stop stav k  31.12. Výsledky zveřejněné po tomto datu se bohužel již nezapočítávají, protože je žebříček uzavřen a tak tomu bylo i v předchozích letech. Nemůže mi tedy nikdo podsouvat zaujatost vůči někomu, případný nezájem někomu vyhovět. Snažím se dodržovat daná pravidla.

Za zmínku ještě stojí dopočítání daných startů jezdkyně Kumičíkové – jednalo se o starty v Děpoltovicích, které v kalendáři nejsou celoročně označovány  jako PONY , v kolonce informace, a já se o takových startech pony dvojic nedozvím. Paní Kumičíkové jsem o upozornění na tyto závody mailem poděkovala a ihned výsledky dodala všem pony jezdcům, kteří se těchto závodů zúčastnili / 25.11.2014…..  „Díky, mrknu na to, zatím jen tolik - pokud v kalendáři nejsou označeny jako PONY, tak já se to nedozvím, takže moc díky za info, Michala“ / .

Sport by měl by být vždy v duchu fair-play, a také proto jsou stanovená pravidla, která se mají !!! dodržovat. Bohužel i posouzení pravidel je vždy subjektivní, jak jsme se v minulosti přesvědčili – kulhá kůň nebo nekulhá, je vysoký nebo vlastně není vysoký. Přiznávám, je to vše smutné. Ale pokud máte koně a tento sport rádi, tak si tuto lásku nikdy a nikým nenecháte vzít. A o to nám jde …

 

Michaela Pavlisová

zpracovatel pony žebříčku, člen pony komise

/ podotýkám, že nejsem Středočech, ale venkovan :-) /

 

Aktualizace 6. 2. 14 HOD: Přidáno vyjádření člena komise Jana Matušky. Najdete ho na webu pony komise zde.

 

Registrovaní uživatelé mohou přidávat své komentáře pod tento článek.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.