ZP Humpolec – Mistři opratí

O víkendu se v Humpolci na závodišti Dusilov uskutečnil již 45. ročník finále Zlaté podkovy. Samotnému finále předcházely u spřežení hned tři kvalifikace. Ta první se konala při jarních závodech spřežení v Semicích, druhá byla na Rudě a třetí měla být v Radslavicích, ale bohužel pro nepříznivé počasí a nevyhovující terén byla zrušena – a tak se jako kvalifikace počítala účast na MČR v Semicích.

Na letošní jubilejní ročník se sjelo na 26 spřežení, z toho bylo: 2 dvojspřeží pony, 13 jednospřeží, 7 dvojspřeží a 4 čtyřspřeží, které zde bojovaly o tituly Mistrů opratí v jednotlivých kategoriích. Mezi startujícími byla i početná rakouská ekipa.

Po Mistrovi republiky, Mistrem opratí
V pony mohli diváci sledovat jen dva zástupce, a to Moniku Pospíšilovou a Tomáše Palána. Drezurní úlohu vyhrála první jmenovaná, ale maraton a parkur byl již v režii T. Palána, který se svým dvojspřežím soutěž ovládl, a tak k titulu Mistra České republiky přidal Mistra opratí.

Z Itálie do Humpolce pro vítězství
Soutěž jedniček byla velmi vyrovnaná, k vidění byla největší konkurence. Drezuru nejlépe zajel Jan Exnar, který byl ohodnocen rozhodčími na 43,47 tr. b. Následoval ho MVDr. Pavel Jadrníček a Ladislav Jirgala. Maraton byl záležitostí posledně jmenovaného z drezurní zkoušky. Na záda mu dýchal J. Exnar a Jiří Kříž. Parkur ovládl Josef Liebetseder jun., který jde ve šlépějích svého otce. Celkovým vítězem se stal Jan Exnar, který tak po MS, kde startoval, potvrdil roli současného nejlepšího českého jezdce jednospřeží.

Další titul do sbírky
Ve dvojspřeží se hned od začátku dařilo Tomášovi Bartákovi jun. Vyhrál drezuru, v maratonu obsadil druhou příčku a parkur opět dovedl k vítěznému konci, tím se stal celkovým vítězem a přidal tak do své sbírky titul Mistra opratí ve dvojspřeží, protože v předešlých letech soutěžil v jednospřeží. Těsně druhý skončil Martin Gössl před Markusem Peinbauerem (AUT).

Syn porazil otce
Čtyřspřeží se představily hned čtyři. Největší boj se očekával mezi synem a otcem Nesvačily. Otec byl úspěšnější v drezurní úloze, kde vyhrál, ale bohužel při maratonu se zasekl na překážce a překročil tak stanovený limit, což ho vyloučilo ze soutěže. Syn tak mohl jet v klidu, protože měl na další soupeře náskok. Nakonec se stal celkovým vítězem.

 

PŘIPOJOLI JSME FOTOGALERII ROMANY NĚMCOVÉ - VIZ ODKAZ NÍŽE...

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.