Další ročník Světového dne zvířat v Centrálním parku Pankrác

Nadace na ochranu zvířat uspořádala již několikátý ročník oslavy Světového dne zvířat. Oslava proběhla v Centrálním parku Pankrác na Praze 4 v sobotu dne 22. září, od 12:00 do 18:00 hodin. Oproti minulému roku, kdy oslavu Světového dne zvířat navštívilo přibližně 1100 lidí, se nám v tom letošním podařilo získat cca 1500 návštěvníků. Jedná se jistě o pozitivní vývoj, a proto doufáme, že v následujících letech opět naši návštěvnost vylepšíme.

Akce se konala pod záštitou Hlavního města Prahy a ve spolupráci s Městskou částí Praha 4.

Oslavu Světového dne zvířat oficiálně zahájili Ing. Pavel Horálek, starosta Městské části Praha 4, paní Marta Kubišová, zpěvačka a čestná členka správní rady Nadace, paní Marcela Lund, prezidentka Nadace na ochranu zvířat a Mgr. Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.

Návštěvníci oslavy Světového dne zvířat se mohli těšit nejen z krásného počasí, které doprovázelo celou akci, ale i z bohatého programu, který připravil tým Nadace. Našim cílem bylo oslavit soužití člověka a zvířete a představit různé možnosti vzájemné spolupráce. Chtěli jsme návštěvníkům ukázat, že kromě lásky a neomezené věrnosti, kterou nám zvířata dávají, mají i tu sílu vykonávat řadu důležitých a leckdy nebezpečných činností např. činnosti jízdních hlídek a psovodů Městské policie, kteří zde odprezentovali ukázky ze své práce.

Nadšenci a milovníci psů si přišli na své při předvedení volnočasových a sportovních aktivit jako Dog fitness, obedience a agility v podání Haf bez Obav. Přítomné diváky ohromila svou šikovností a originalitou Border kolie Yvy Andrové z DiskDog klubu České republiky, o. s. při ukázce Dogfrisbee. Součástí programu oslavy Světového dne zvířat byla i přehlídka psích oblečků, jež předvedla organizace Sofa dog wear.  Mezi další psí podívanou patřila ukázka psího tance v podání školy Canis Minor. Pro návštěvníky oslavy byla také připravena organizací VET-SERVIS ukázka psího odchytu. V rámci oslavy se představil i Český svaz majitelů prasátek chovaných v domácnosti, který ukázal „malé“ prasátko naživo a zároveň návštěvníkům sdělil úskalí ve výchově prasátek. Občanské sdružení Devět životů zde mělo svůj benefiční obchůdek, kde si návštěvníci mohli zakoupit ručně vyráběné šperky, trička a mnoho dalšího.

Mladé návštěvníky akce příjemně potěšila Záchranná stanice v Pátku u Poděbrad ukázkami dravců a volně žijících živočichů, které si mohli pohladit či podržet na ruce. Za to starší návštěvníci se zajímali především o sokolnictví.

Oproti minulému roku jsme zařadili do našeho programu zábavné soutěže pro děti, jež se ukázaly jako vítaná změna. Soutěže byly různorodé – vzdělávací, kreativní, ale i sportovní a každá soutěžní disciplína souvisela se zvířaty nebo s jejich životy. Celkem se do soutěžení zapojilo 140 dětí. Děti byly ze soutěží a poté i z cen velmi nadšené, ostatně stejně jako jejich rodiče.

Jak už název akce napovídá, oslava Světového dne zvířat byla věnována především zvířatům, především těm opuštěným, a proto jsme oslovili Útulek pro opuštěná zvířata a odchyt v Troji a Dolních Měcholupech, který je veden Městskou policií Praha, aby přivezla opuštěná zvířata a zvýšila jim tak šanci na získání nového domova a opětovné vzájemné lásky.

Součástí akce byla i charitativní sbírka chovatelských potřeb. Návštěvníci přinášeli krmivo, pelíšky, škrabadla, hračky a další potřeby pro psy a kočky, které se pak rozdaly mezi 4 útulky.  Kromě stánků účinkujících, se na oslavě Světového dne zvířat prezentovala řada malých domácích firem, které vyrábí pamlsky (Doxíky) a psí dorty (Royal Pet), a všechny neprodané výrobky na dané akci byly věnovány do naší charitativní sbírky chovatelských potřeb. Kromě malých výrobců pamlsků a psích krmiv prezentovala své produkty společnosti Mars Czech, s. r. o., výrobce krmiv Pedigree a Whiskas, který patří mezi naše dlouhodobé a nepostradatelné partnery v pořádání různých akcí.

Nadace na ochranu zvířat děkuje všem účastníkům a účinkujícím oslavy Světového dne zvířat:

Městské policii Praha (psovodi a jízdní hlídky MP Praha)
DiskDog klubu České republiky, o. s. (dogfrisbee)
Škole Canis Minor (dog dancing / tanec se psem)
Záchranné stanici v Pátku u Poděbrad
Odchytové službě VET-SERVIS
Útulku pro opuštěná zvířata a odchyt v Troji a Dolních Měcholupech
O. S. Devět životů
Haf bez Obav (agility, obedience, dogfitness)
Sofa Dog Wear (módní přehlídka psích oblečků)
Českému svazu majitelů prasátek chovaných v domácnosti, o. s.
 
Zvláštní poděkování patří následujícím partnerům, kteří věnovali dárky do dětských soutěží:

Mars Czech, s.r.o., JYSK, s.r.o., AnimaliaCZ , Albi Česká republika a.s., Časopisu Naše příroda,  Ditipo, a.s.,
Betexa ZS s.r.o., Science centru Techmania, Českému atletickému svazu.
                                                                             
Dále bychom rádi poděkovali zápůjčce.cz za zapůjčení panelů a panu Václavu Houfkovi za poskytnutí stanů na oslavu.
 
Velké poděkování patří také měsíčníku pro milovníky psů a koček Haf a Mňau za mediální podporu.
 
Nadace na ochranu zvířat děkuje také všem dobrovolníkům, kteří nabídli svou pomoc na akci:

MVDr. Petře Malinové a Bc. Kristině Maříkové, veterinární dozor
Michaele Orlíkové, fotograf
Martině Burianové, fotograf
Martinu Hausneru, kameraman
Gabriele Žákové
Nikol Bílové
Kateřině Fáberové
Zuzaně Trubelové, dětské soutěže
Petře Kratochvílové, dětské soutěže
Štěpán Teplý, Libor Ondrůšek a Martinu Uvízl, dětské atletické soutěže

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.