Jezdcem roku 2012 ve všestrannosti se stal Robert Pokorný

Galavečer všestrannosti a spřežení se konal v humpoleckém Spolkovém domě v sobotu 23. února.

Aktualizace 24. 2. 22:30 HOD:

Jezdcem roku 2012 ve všestrannosti se stal Robert Pokorný

V sobotu 23. února se ve Spolkovém domě v Humpolci uskutečnil tradiční galavečer, během něhož byli vyhlášeni nejlepší jezdci a koně v jezdeckých disciplínách všestrannost a spřežení za rok 2012. Ceny byly předány také osobnostem soutěží Zlaté podkovy.

Ve většině případů byla jména oceněných oznámena dopředu. Tajemstvím byly do poslední chvíle pouze výsledky ankety komise všestrannosti, v níž si pro hlaví trofej určenou Jezdci roku 2012 přišel úřadující seniorský mistr České republiky Robert Pokorný. Na druhém místě se umístila Gabriela Slavíková a třetí skončil Stanislav Vrtek. Koněm roku se stal Westwinds El Divo jezdce Jaroslava Hatly, který se svými koňskými svěřenci dlouhodobě trénuje i závodí ve Velké Británii. Největším úspěchem této dvojice bylo 17. místo na CCI3* v Blenheimu, čímž si splnili kvalifikační kritéria na mistrovství Evropy 2013.

Prezident ČJF – Ing. Jaroslav Pecháček gratuluje Robertovi Pokornému. Foto Josef Malinovský

Slavnostní udílení však začalo nejprve vyhlášením cen soutěží Zlaté podkovy. Osobností tohoto seriálu závodů se stal Jaroslav Grodl, který je již dlouhá léta jeho nepostradatelnou součástí. Mimo jiné je trenérem, mezinárodním stavitelem tratí, rozhodčím, startérem a komentátorem závodů. Cenu za propagaci Zlaté podkovy převzal Josef Malinovský, který se vloni podílel na výrobě dvou televizních záznamů z Humpolce, které byly pořizovány vůbec poprvé během všech tří soutěžních dní. Čestné uznání za podporu Zlaté podkovy převzal zástupce společnosti MEDIPO Agras z Havlíčkova Brodu. Do společnosti slavných lidí Zlaté podkovy pak vstoupil JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc. za všestrannost a Ing. Miloslav Šimáček za spřežení.

Program pokračoval částí určenou pro všestrannost. Nejlepšími koňmi Kritéria mladých koní 2012 se staly pětiletá Citadela a šestiletá Aféra. Zlatý odznak ČJF byl připraven pro Jiřího Machovce a cena za propagaci této olympijské disciplíny putovala do Prahy zásluhou Jiřího Křepelky z vydavatelské společnosti Profi Press. Jezdecký areál Panská Lícha z Brna obdržel cenu komise všestrannosti ČJF a odměna za podporu všestrannosti patřila obecně prospěšné společnosti Soutěže podkovy z Humpolce. Vítěz kategorie Nejstarší jezdec se stal Ing. Petr Rydval, zatímco nejmladší jezdkyní roku – tedy tou dětskou – se stala Michaela Balounová. Ta se umístila před druhou Eliškou Pavlovou a třetí Alžbětou Vištajnovou. Juniorkou roku byla vyhlášena Dominika Moudrá, která v anketě předstihla Antonína Vrtka a Barboru Kamírovou. Mezi mladými jezdci se nejvíce dařilo sestrám Příhodovým. Lucie v této kategorii zvítězila a Veronika skončila třetí za Tomášem Konečným.

Poslední kapitolou bylo předávání sportovních pohárů vítězům Českého poháru v jízdě spřežení 2012. Těmi jsou Mgr. Monika Pospíšilová zapřahající pár pony, Jan Minarčík soutěžící v tzv. singlech, Ladislav Jirgala startující s dvojspřežím a Josef Hrouda, který vyhrál kategorii čtyřspřeží. Zlatý výkonnostní odznak ČJF pak dostali hned tři vozatajové –Alena Brixová, Martin Gössl a Monika Pospíšilová. Bronzový odznak byl přichystán pro Michala Kořínka a tečku za předáváním cen udělala trofej pro nejlepšího přísedícího v rámci spřežení. Ta patřila Milanu Pelcovi.

Aktualizace 19. 2. 20 HOD: Galavečer dvou atraktivních disciplín - všestrannosti a spřežení - je už téměř za dveřmi. Tuto sobotu budou v humpoleckém Spolkovém domě slavit nejen šampióni otěží a mistři opratí. Oceněni totiž budou i lidé a firmy z kategorie „nezávodníků“, bez nichž by sport ovšem nebyl tam, kde právě je.

Už dvakrát jsme uvedli jména konkrétních oceněných, nejprve čtyřnohých vítězek Kritéria mladých koní, potom ústředních postav a institucí seriálu Zlatá podkova.

Jistou slávu ale mají i vítězové Českého poháru v jízdě spřežení 2012: Jan Minarčík (JK Minarčík, Nový Jičín – Loučka) za jednospřeží, Ladislav Jirgala (JK Hubička Telnice) ve dvojkách, Josef Hrouda (SK stáj Afrodita Němčice) ve čtyřspřeží  a Mgr. Monika Pospíšilová (JK Boharyně) zapřahající pony.

Jasní jsou i ti vozatajové, kteří dostanou výkonnostní odznak ve zlaté barvě: Martin Gössl, Alena Brixová  a Mgr. Monika Pospíšilová. Bronzový odznak čeká na Ing. Michala Kořínka.

Osobností roku domácí vozatajské scény bude vyhlášen Ing. Miloslav Šimáček (Chov koní Nebanice), který vstoupí rovněž do společnosti slavných lidí Zlaté podkovy a byl už letos oceněn křišťálovou trofejí České jezdecké federace - za rozvoj sportu, který řídí nejen z kozlíku.

Tajemství všestrannosti…

Komise všestrannosti ČJF  si nepřála předem zveřejnit jméno Koně roku 2012, takže si na něj musíme ještě chvíli počkat. Nikdo trénovaný v České republice to ale prý nebude.

Stejně napjatí zůstanou jezdci - známe zatím vždy jen tři nominované kandidáty.

Mezi dětmi to jsou Michaela Balounová, Eliška Pavlová a Alžběta Vyštajnová, v juniorech Dominika Moudrá, Antonín Vrtek a Barbora Kamírová, v kategorii mladých jezdců Lucie Příhodová, Tomáš Konečný a Veronika Příhodová a mezi seniory Robert Pokorný, Stanislav Vrtek a Gabriela Slavíková.

… a garantované oslavy

Slavit na rozdíl od výše jmenovaných už může začít Ing. Petr Rydval (vítěz kategorie Nejstarší jezdec) a Jiří Machovec, který dostane Zlatý odznak všestrannosti.

Také tři další ceny znají své majitele předem: Cenu za propagaci této olympijské disciplíny si do Prahy odveze Jiří Křepelka z vydavatelské společnosti Profi Press.

Jezdecký areál Panská Lícha z Brna obdrží Cenu Komise všestrannosti ČJF, zatímco Cena za podporu všestrannosti patří obecně prospěšné společnosti Soutěže podkovy z Humpolce.

V roce 1996 založily tuto neziskovou organizaci město, Školní statek, Česká zemědělská akademie a Jezdecký klub Humpolec.

Aktualizace 11. 2. 12:30 HOD: Humpolecký Galavečer všestrannosti a spřežení představí v sobotu 23. února nejen osobnosti obou disciplín v kategoriích koně, lidé a další subjekty sezóny 2012. Speciální pozornost bude totiž jako vždy věnována seriálu soutěží Zlatá podkova.

Osobností Zlaté podkovy (ZP) se stane Jaroslav Grodl – tedy ten, který je už dlouhá léta její nepostradatelnou součástí. Člen dozorčí rady pořádající obecně prospěšné společnosti Soutěže podkovy je mimo jiné trenérem, mezinárodním stavitelem tratí, rozhodčím, startérem a komentátorem závodů. Před 19 lety založil velice úspěšný Jezdecký klub GLOD Čejov, který bude letos pořádat jednu z kvalifikací ZP, a to v brněnském areálu Panská lícha.

Do společnosti slavných lidí ZP vstoupí JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc. (všestrannost) a Ing. Miloslav Šimáček (spřežení).

První z jmenovaných, dr. Staněk,  nejprve ZP osobně vyhrál v sedle Martena pro JZD Jílové (1982), daleko podstatnější jsou ovšem jeho organizátorské a ekonomické aktivity v letech 1992 a 1993, které seriálu prakticky „zachránily život“.

V současné době je Staněk především pedagogem více vysokých škol v oblasti práva a ekonomiky, ale nadále zůstává uznávaným mezinárodním technickým delegátem všestrannosti (už od roku 1996).

Ing. Šimáček a jeho rodinný chov koní Nebanice u Chebu, to je dlouhodobě zavedená značka ve světě spřežení. Pořadatel 20 ročníků mezinárodních závodů byl už letos oceněn křišťálovou trofejí České jezdecké federace za rozvoj vozatajského sportu v ČR.

Cenu za propagaci ZP převezme Josef Malinovský za to, jak dokázal „dostat“ seriál do médií a především na sportovní kanál České televize: Tam se vůbec poprvé prezentovaly všestrannost i spřežení v rámci všech tří soutěžních dní. Malinovského společnosti Equinet patří zpravodajský portál JEZDCI.CZ a internetová televize EquiTV. Od loňského roku spolupracuje Malinovský s Českou jezdeckou federací, v níž má na starosti především tiskový servis z jejích vrcholných akcí.

Cenu za podporu ZP převezme v Humpolci společnost MEDIPO Agras z Havlíčkova Brodu,  podnikající v zemědělském resortu s jasným sloganem „Vše pro brambory“. V ročníku číslo 47 byla firma partnerem finálové Soutěže pony ve všestrannosti.

Původní článek:

Klisna plemene český teplokrevník 41/603 Citadela 5 se narodila 15. května 2007 a sezónu absolvovala s Gabrielou Adamcovou za stáj Jezdecká TJ Podorlicko z Letohradu. Po třech vítězstvích (Dvoreček, Loštice a Kolesa) obsadila ve finálové Soutěži nadějí Zlaté podkovy druhé místo.

Vítězku KMK odchoval Josef Kupka (Černožice nad Labem) a patří Jaroslavu Adamcovi z Lanškrouna.

Otcem Citadely 5 je francouzský jezdecký kůň 855 Palisco, matkou 46/243 Celtica z plemenné knihy ČT.

Hnědka 80/301 Aféra narozená přesně o rok dříve než Citadela reprezentuje plemeno slovenský teplokrevník a je po holštýnském hřebci 1016 Quirado z matky 16/204 Ambra (český teplokrevník).

Vítězky KMK 2012, šestiletá Aféra a jezdkyně Markéta Máchová z JK Humpolec
Foto Zdeněk Bambuch

Chovatelem i majitelem vítězky KMK šestiletých je Školní statek Humpolec a její stálou partnerkou v sedle Markéta Máchová z Jezdeckého klubu Humpolec.

Připomeňme si, že Galavečer v Humpolci pořádají Komise všestrannosti a spřežení České jezdecké federace společně s obecně prospěšnou společností Soutěže podkovy.

Záštitu nad slavnostním vyhodnocením loňské sezóny převzali předseda Senátu Milan Štěch a Miroslav Petráň, člen Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny.

Vyhlášeni budou nejúspěšnější koně a lidé jak obou zmíněných disciplín, tak 47. ročníku seriálu soutěží Zlatá podkova.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.