První turistická jezdecká značka již lemuje stezku v jižních Čechách

V sobotu 6. srpna 2005 byl vyznačen první úsek jihočeské jezdecké stezky. Na vyznačení oficiální jezdecké stezky ve spolupráci s Klubem českých turistů byla použita zbrusu nová turistická značka - jezdecká.

V terénu byl vyznačen první úsek jihočeských jezdeckých stezek, a to na trase po úbočí hory Kleť na Českokrumlovsku, v CHKO Blanský les. Tento úsek, který vede po 300 let staré lesní cestě vybudované Schwarzenberky, byl vyznačen v rámci školení značkařů jezdeckých stezek, uspořádaného na Chatě Pod Kletí ve spolupráci s Klubem českých turistů.

Stezka vyznačená červenou speciální značkou Vás provede lesy od dolní stanice lanovky na Kleť k sedlu Rohy. Cestou jsou instalované orientační mapy, lavičky s posezením, panoramatická orientační mapa na jedné z mnoha vyhlídek, počítá se i s malou naučnou stezkou, která by poskytla informace např. o stahování dříví s koňmi, o přírodě CHKO....

Z obou konců nově vyznačeného úseku se budou rozbíhat další větve stezek - směrem na Český Krumlov a Rakousko, na České Budějovice a Třeboňsko, další na Šumavu, také přes vesničku UNESCO Holašovice k severu, směrem na Táborsko a Prahu. Na stezkách očekává turisty na koních řada stanic s možností ubytování jezdců i koní.

Značení v celé republice je třeba zachovat jednotné a dodržet kvalitu technického provedení, proto značkaři musejí projít školením a získat oprávnění. Oprávnění značit jezdecké stezky získalo v rámci semináře téměř čtyřicet účastníků.

Jihočeský kraj má díky projektu Turistika na koni možnost vyznačit ještě v letošním roce až 500 km jezdeckých stezek. Souvisí s tím i vydání map a katalogu stanic, budování dalších uvazišť, vydání propagačních materiálů jednotlivým stanicím.... A co byste třeba řekli železniční kyvadlové dopravě koní po na trase z Prahy nebo Brna na Šumavu, ve vagónu, který pro tento účel (i jako historickou památku) plánují opravit České dráhy? Příznivci vandrování v sedle a jejich koně jsou vítáni v jižních Čechách již teď! Mohou nejen první jihočeské stezky vyzkoušet, rádi jim předáme i zkušenosti, týkající se budování stezek.

Milena Andrlová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.