Třikrát o smrti slavných jezdců

„A život šel dál“, tak se jmenuje nová publikace Petra Feldsteina, zaznamenávající 21 tragických příběhů slavných českých a slovenských sportovců. Tři z nich se týkají slavných jezdců: Rudolfa Poplera,Vladimíra Hejmovského a Vlastimila Smolíka.

Příběh „Smrt džentlmena“ je samozřejmě o dvojnásobném vítězi Velké pardubické, kpt. Rudolfu Poplerovi. Ten zemřel v roce 1932 po pádu na překážce vysoké 90 centimetrů. Bylo to krátce potom, co obsadil druhé místo v 51. ročníku „nejtěžšího dostihu kontinentu“ v sedle svého oblíbeného koně Gyi lóvam!

Hrdinou příběhu „Pyrrhovo vítězství Metuzaléma“ je Vladimír Hejmovský, šampión 62. Velké pardubické v roce 1951 (se Salvatorem). Devět dní po životním triumfu oslavil bývalý carský důstojník Vladimir Alexandrovič Gejmovskij 59. narozeniny. Rok na to pak údajně spáchal sebevraždu skokem z okna vyšetřovny StB v Bartolomějské ulici.

Žokej Vlastimil Smolík byl suverénem 15 dostihových sezón a vyhrál šestkrát Československé derby. Příběh „Ten to teda uměl“ je o něm – a jeho smrti v roce 1994. Auto, které havarovalo, neřídil - a kdyby se dostal včas do správné nemocnice, mohl žít. Na Vinohradech ovšem těžce zraněného jezdce odmítli přijmout, Žižkov neměl to správné technické vybavení a do Vysočan ho už přivezli pozdě …

Publikaci, která má 328 stran, víc než 100 černobílých fotografií a barevnou přílohu, vydalo nakladatelství Práh. Doporučená cena je 379 Kč.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.