Atraktivní rodeo znovu míří na pardubické závodiště

Dostihové závodiště Synthesia Park hostí už po druhé nejvyšší westernovou soutěž v České republice i na Slovensku. Seriál závodů Prorodeo Tour obsahuje řadu dobytkářských a rychlostních disciplín a  celá rodeo show se jede pod patronací asociace, která vznikla na platformě podobné asociace v USA. Body získané z českého seriálu zapisují do světového hodnocení, takže vítězové z této soutěže postupují do světového finále v USA.

Více o Prorodeo Tour a rodeovém sportu obecně prozradí jeden z pořadatelů, prezident Pro Rodeo Czech Association Milan Pata.

V jakých disciplínách se vlastně soutěží?
Vše v současném rodeovém sportu má původ v původní práci s dobytkem na rančích amerického západu, která se časem v nějaké podobě přetransformovala do soutěžních disciplín. Desítky našich profesionálních závodníků na špičkových koních tak budou závodit v disciplínách Cattle Penning - oddělení telete, Trailer Loading – nakládání do přepravníku, Team Sorting – třídění dobytka, Team Penning – oddělování dobytka, Steel Wrestling – povalení telete, Ranch Cutting – oddělení dobytka, Ranch Sorting – třídění dobytka, Ranch Roping – pracovní lasování, California Ranch Roping – týmové pracovní lasování, Calf Roping – chycení telete na čas, Calf Branding – chycení a značkování telete, Team Roping – týmové chytání do lasa, Barel Race – jízda okolo barelů, Pole Bending – jízda mezi tyčemi a Alley – vedení telete uličkou.
 
Přepodkládám, že všechny soutěže vyplývají ze skutečných dovedností "kovbojů"...
Tvrdí se, že se rodeo zrodilo v roce 1869, když se sešly dvě skupiny kovbojů ze sousedících rančů v Deer Trail v Coloradu, aby si vyjasnily, kdo z nich je lepší v plnění každodenních úkolů kovboje. Ty mimo jiné zahrnovaly obsedání divokých koní pro rančovní práci (tato činnost se později vyvinula v rodeovou disciplínu saddle bronc ride - jízda na divokém koni se sedlem). Toto neformální setkání je mnohými považováno za první rodeo – začátek pravého amerického sportu založeného na potřebách a zvycích původních osadníků velkého amerického „Západu“. Do společné studnice dovedností a technik kovbojů přispěli jak španělsky mluvící kovbojové, tzv. vaqueros, tak kovbojové, kteří přišli o něco později z východu kontinentu. Obsedání koní pro svou vlastní potřebu byla jen jedna část práce kovboje. Chytáním telat a dospělých krav v nehostinném terénu rančů za účelem značkování, podávání léků a prodeje se vybrušovaly lasařské a jezdecké dovednosti, které pak byly testovány a poměřovány v soutěžích, jež vedly k dnešním disciplínám tie-down roping, team roping a steer roping.

Do Pardubic se vracíte podruhé - jste spokojeni se zázemím a s diváckou návštěvností v Pardubicích?
Dle mého názoru je to ojedinělá událost roku, která přináší spojení dvou naprosto rozdílných "koňských světů". Minulý rok přilákala tato akce ve spojení s poutí tisíce lidí nejen z blízkého okolí a my jsme poctěni, že můžeme na tomto projektu být opět účastni. Zázemí přímo vybízí k takové show jakou Prorodeo Tour bezpochyby je, takže z naší strany je spokojenost maximální.
 
Jaká je historie rodea v České republice?
Rodeo jako takové má v České republice zhruba dvacetiletou tradici, ale pouze jako regionální setkání amatérů a příznivců tohoto sportu. Občanské sdružení Pro Rodeo Czech Association (PRCzA) se sídlem v Dnešicích bylo založeno roku 2010. Její založení bylo vzhledem k vysoce rostoucímu zájmu a popularity rodea nezbytným krokem proto, aby mohla jako oficiální organizace naplno podporovat a koordinovat toto odvětví westernového ježdění, poskytovat členům, odborné i laické veřejnosti kvalitní programy a klást důraz na práci s mládeží. Byl to důsledek stále propracovanějšího a stále se zdokonalujícího se systému pořádání soutěží. V současné době je PRCzA označována jako nejvyšší organizační složka pro jezdecký sport ve westernových dobytkářských a rychlostních disciplínách a je mezinárodně uznávaným lídrem v poloprofesionálním rodeu, které díky vynaloženému úsilí a široké osvětě získává na popularitě.
 
Děkujeme za rozhovor.


VÍKENDOVÉ AKCE NA ZÁVODIŠTI:

Seriál Prodeo Tour pokračuje už 7. kolem právem v Pardubicích, a to v sobotu 27. července a v neděli 28. července v areálu Synthesia Parku na pískovém kolbišti.

Současně s rodeo soutěžemi se v těchto dnech koná také Velká pardubická rodinná pouť s nabitým programem – včetně pivního festivalu, autogramiád, sportovních soutěží, kulturního programu i pouťových atrakcí.

V neděli 28. července odpoledne víkendový program vyvrcholí Letním dostihovým dnem, jehož hlavním dostihem bude Pohár Josefa Váni, prostřední díl z třídílného seriálu bohatě dotovaných steeplechase dostihů.

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.