Bousovský pohár 2010

V sobotu 10. dubna 2010 pořádala sekce WRC Český ráj závody typu „C“ + JUJU s licencí. Někteří účastníci přijeli už den předem a měli tak možnost posedět na před závodním večerním grilování s přáteli od koní a ze statku Na Tvrzi. Několikaměsíční přípravy vyvrcholily pro 35 startujících dvojic. Díky propagaci akce v regionálních médiích a prostřednictvím informačních letáků doslova na každém rohu v okolí místa pořádání akce přišlo také shlédnout závody k dvěma stům diváků. Kateřina Rybová pro vás připravila reportáž z této akce společně s fotogalerií...

Bousovský pohár

VÍCE FOTOGRAFIÍ NAJDETE V PŘIDRUŽENÉ FOTOGALERII - VIZ. ODKAZ POD ČLÁNKEM

 

Hned v 9:00 hodin šly Věra Nevyhoštěná, Drahomíra Chmelová, Monika Kučerová, Adéla Stelčovská a Helena Prchalová skládat písemné testy. Po nich se vrhly s nervozitou a otázkou, zda-li se jim testy povedly, do praktické zkoušky. Jízdu absolvovaly pod dohledem zkušené rozhodčí Mgr. Jany Bílkové a jejího ringstewarda Eduarda Ziebikera (David Štupl, Ing. Tereza Petlachová – praxe), kde musely ukázat a předvést, jestli svého koně náležitě ovládají, umí základní dovednosti, cviky a mají i dobrý sed. Rozhodčí řekl každé svůj názor, co by měla zlepšit apod.

 

Po ukončení licence přišla na řadu první disciplína dne. Tím byl Showmanship at halter, jejíž vítězkou se stala čerstvá držitelka licence Věra Nevyhoštěná (WRC Český ráj) s valachem Jack Good Time.

 

Další disciplínou byl Western pleasure. Zde startovalo úctyhodných 11 dvojic. Koně a jezdci  se skoro nevešli na kolbiště. Nejlepším výkonem se podle rozhodčí předvedla Kateřina Mackovčinová (KWJ FALADA) s valachem Bernee. Po této disciplíně následoval oběd. Byl důležitý, jelikož bez pořádně najedeného žaludku se to špatně závodí a přemýšlí. K dispozici bylo bohaté občerstvení, kde se mohli účastníci a diváci občerstvit.

 

Po pauze následoval Trail „C“ a Trail JUJU. Nejdříve se jel Trail „C“, kde startovalo 11 účastníků. Dvojice musely například projít branku, klusat mezi kužely, zacouvat do „L“ a projít přes mostek. Zde zvítězila Zuzana Rálišová (WRC Pardubice) s valachem Borkem (musím podotknout, že valachovi je už přes 20 let). V Trailu JUJU se sešlo celkem 7 startujících a vyhrála Vavřinová Kateřina (KWJ FALADA) s klisnou Mikee, která byla v závěru závodů vyhodnocena jako nejúspěšnější soutěžící do 18 let.

 

Následoval Western horsemanship, kde poměřilo své síly 11 dvojic. V této disciplíně se hodnotí hlavně jezdec, jeho pobídky a sed. Bohužel po odjetí prvních 3 jezdců silně začalo pršet, takže hodně lidí bylo promočených. Naštěstí je to neodradilo od dalších disciplín. Po ukončení úlohy posledním jezdcem se jel ještě western pleasure, aby rozhodčí měla jasno, kdo má mašli dostat, ale hlavně také proto, kdo měl stejný počet bodů, a aby se rozhodlo o umístění. Tuto disciplíénu vyhrála opět Zuzana Rálišová (WRC Pardubice) s valachem Borkem.

 

Po W. horsemanshipu se jel Reining – královská disciplína. Zde startovalo 6 jezdců. Nejlepší výkon a to s celkovým počtem 69 bodů  předvedla Kateřina Rybová (WRC Pardubice) s hřebcem Alexis Stinger.

 

Po Reiningu se už jely rychlostní disciplíny a to jak „C“, tak JUJU. Rychlostní disciplíny začínaly soutěží Pole Bending typu „C“, kde se utkaly 4 soutěžní dvojice, nakonec při velmi nerozhodném boji o setiny vyhrála Regina Procházková s valachem Skippers King JR.

Následovala soutěž JUJU Pole bending, zde startovalo 5 jezdců a z vítězství se radovala Eliška Haberlová s valachem Golf II.

 

Po této soutěži přišla na řadu disciplína Barrel race typu „C“, zde startovalo 6 soutěžních dvojic a zvítězila na plné čáře Gabriela Aujeská s valachem Dallas. Když přišla na řadu JUJU Barrel race soutěžilo 8 dvojic, kde zvítězil Miroslav Fencl s valachem Benny Boy.

 

Vrcholem celého dne byla bousovská rarita „Enjoy with horse“, kde jezdci předvádí svůj um a nacvičené kreace se svým koněm. Mají omezený časový limit a v tomto čase předvedou, vše co s koníkem nacvičili. V této „disciplíně“ zvítězila sličná slečna Tereza Třeštíková s kobylkou Kety, která předvedla práci ve volnosti.

 

Sekce Český ráj by ráda především poděkovala za hladký průběh celé akce jak členům, tak především Lídě Indrákové za zapůjčení areálu, Davidu Grusovi za ozvučení a velkou pomoc s přípravou areálu, Vítku Kučerovi za občerstvení diváků i soutěžících, Petru Novotnému, co by hlavnímu fotografovi a v neposlední řadě všem přátělům, kteří pomohli jako pořadatelé.

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Prorodeo Tour 2018: Sezona zrušena

NRHA Derby - nejžhavější závody roku!

Paint Horse Show 2017

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.