Co se do Jezdectví nevešlo: Pověry a koně

Možná, že jim nevěříte, zatracujete je a možná vám dokonce připadají úsměvné. Spíše bychom si ale vsadili na to, že jste je minimálně jednou v životě použili. Tak či tak, všichni je dobře znáte. Jde o lidová rčení, pranostiky či slangové výrazy, ve kterých (až překvapivě mnohokrát!) najdeme naše oblíbené čtyřnožce... A jak jsou na tom naši jezdci – spoléhají plně na pilnou přípravu a nebo se své výkony snaží doplnit nějakým talismanem pro štěstí?

Jak jsou na tom naši jezdci s rituály vám prozradí zářijové Jezdectví, my přinášíme dva muže (jednoho drezurního a jednoho voltižního), kteří nám něco svých rituálech prozradili... Více jezdců na vás čeká přímo v časopisu!

 

Michal Košťál (drezura):

Pověrčivý jsem a mám svůj rituál, který když někdo nebo něco naruší, bývám pěkně naštvaný. :o) Veškeré oblečení si připravuji do speciálního fusaku, který i přesto, že je už vzhledově poněkud unaven, odmítám se ho vzdát. Největší kámen úrazu je pásek do kalhot, na závody používám pouze jeden, který jsem dostal od mamky a pokud ho zapomenu, jsem celé závody nesvůj. :o) Další věc je holení, nikdy se neholím v den závodu. To je věc, která přináší smůlu všem sportovcům. Dále před nasednutím si musím nasedlat koně a nechat ho pět minut ve stáji (samozřejmě na ohlávce se zabezpečenými otěžemi, aby se nemohl poranit a podobně), vyjdu před stáj a zopakuji si úlohu.

 

Lukáš Klouda (voltiž):

Pověrčivý asi občas trochu jsem, ale s rituály je to střídavé... Někdy mám pocit, že nejlepším „rituálem“ je těsně před startem stres zvenčí. Díky tomu člověk zapomene na stres ze samotného závodu a vše pak jde, jak má. Ale poslední dobou s sebou mám v baťohu jednu, dvě maličkosti, které jsem dostal a ve které možná tak trochu doufám. Také paní, které mi teď šije dresy, do každého všije malý motiv pro štěstí... Tak či tak, nakonec je to vždy stejně na jezdci a koni, jak se dokáží se situací vyrovnat...
Vzpomínám si, že pokud ještě byl čas i na parkury, musely být holínky a kůň naleštění a především, těsně před startem jsem si stále dokola odříkával kurz...i když jsem ho nikdy nezapomněl...

 



 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.