Fyzioterapie koní v Čechách

V České republice máme poměrně zkreslenou představu, co je vlastně fyzioterapie koní. Je to dáno i tím, že tento obor nelze u nás studovat, ačkoli jeho popularita je vysoká a stále roste.

Fyzioterapie je u nás prezentována spíš jako masáže, jak jsem měla možnost ve své praxi vidět, ale ve skutečnosti je fyzioterapie ucelenou nabídkou léčebných metod, které slouží jak k prevenci zranění koně a zvýšení jeho výkonnosti, tak i k léčbě pohybového aparátu, pokud už ke zranění došlo. Léčebné metody se vzájemně kombinují a tím představují komplexní péči o pohybový aparát koně.

Základní léčebné techniky ve fyzioterapii

1. Manuální terapie:
Pod pojmem manuální terapie se skrývá manipulace s klouby, páteří, u nás všeobecně známá jako chiropraxe. Existují však i jiné techniky, jako je např. osteopatie. Výsledek je stejný, způsob provedení jiný. Ráda kombinuji obě techniky. Osteopatie je obecně šetrnější metoda, ne všechna zvířata klasickou chiropraxi dobře snášejí, navíc někde je i poměrně invazivní chiropraxe zbytečná.

2. Rehabilitační masáž a ošetření TRIGGER POINTS:
TP jsou místa ve svalech, která centralizují napětí nebo svalové spasmy. Svalový spasmus vzniká křečovitým stažením jednotlivých snopců svalových vláken, tkáň je v tomto místě citlivá, omezeně prokrvená. Vhodně provedenou uvolňovací masáží lze tyto spasmy uvolnit a tkáň zregenerovat. Z mé zkušenosti vím, že například blokády bederních obratlů jsou vždy provázeny svalovými spasmy. V některých případech mohou svalové otoky vzniknout i následně po chiropraktickém ošetření, takže péče o páteř i svaly by měly jít ruku v ruce.
 
3. Myofasciální terapie:
Myofasciální terapie pracuje s pojivovým systémem těla, do něhož patří obalové – fasciální – vrstvy orgánů, vazivo, šlachy. Pružnost fascie, svalů, vazů a kloubů ovlivňuje kvalitu pohybu koně. V případě zranění se pružnost fascie výrazně zhorší a tento stav může vést až ke kulhání. Myofasciální terapie je pojem, který u nás vůbec není rozšířen, ale tato terapie by měla doprovázet, respektive ukončit dvě výše uvedené léčebné metody.

4. Pilates a strečing:
I protahování patří do fyzioterapie. Existuje poměrně hodně cviků, které můžeme po práci se svým koněm provádět. Protažením uvolníme svaly po práci a eliminujeme nebezpečí zranění z přetažení. Na druhé straně je tu i pilates pro koně, které posiluje CORE svalstvo, kam řadíme například zádové svaly.

5. Hydroterapie:
Léčba vodou o různé teplotě a skupenství. Pomocí hydroterapie se léčí jak akutní, tak chronické pohybové problémy.

6. Termoterapie:
Termoterapie, neboli léčba teplem, je využívána pro léčbu chronických problémů hřbetu, velmi oblíbené jsou rašelinové polštáře.

7. Pulzní magnetoterapie, fototerapie:
Tyto fyzikální metody jsou v zahraničí poměrně hodně rozšířeny, u nás jsem se s nimi setkala spíše v ordinacích veterinárních lékařů zaměřených na malá zvířata. Obě techniky se využívají pro léčbu bolesti v kloubech, v měkkých tkáních, k léčbě artrózy, k urychlení hojivého procesu, například po zlomeninách. Nevýhodou těchto technik je poměrně vysoká vstupní investice za nákup přístrojů.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.