Hodnoticí mise UNESCO v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem

Ve dnech 30. a 31. srpna 2018 se uskutečnila v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem hodnoticí mise UNESCO. Cílem bylo posouzení nominace „Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem“ na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO. V průběhu obou dnů měli účastníci hodnoticí mise možnost důkladně se seznámit s předmětem nominace a vyslechnout si prezentace od mnoha partnerů zapojených do přípravy nominace.

Program akce byl naplněn důkladnými prohlídkami celé krajiny modelované pro chov a výcvik starokladrubských koní, jakož i hřebčína a přilehlých staveb. Proběhla i řada jednání s přednáškami a diskusemi k nástrojům péče, detailům územního plánu, k materiálům týkajících se připravovaných dalších projektů ohledně hřebčína, spolupráce se subjekty na místní, regionální a celostátní úrovni. V duchu podmínek nominačních procesů bylo posuzováno jak autenticita a integrita nominovaného statku, tak i možnosti jeho ochrany v ochranných pásmech.

Výsledky odborné mise budou shrnuty ve zprávě, která bude spolu s výsledky prověrky nominační dokumentace tvořit významnou součást posudků v rámci vícestupňového řízení v orgánech ICOMOS a Centra světového dědictví, a sloužit i pro celkové doporučení Mezivládnímu výboru pro světové dědictví, který rozhodne o případném zápisu navržené památky. To, zda Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem bude či nebude zapsána na Seznam světového dědictví, by se mohlo rozhodnout na 43. zasedání výboru, které se uskuteční v létě 2019.

Hodnoticí mise se dále zúčastnili zástupci Ministerstva zemědělství a Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu, Krajského úřadu Pardubického kraje, Agentury ochrany přírody a krajiny, Městského úřadu Přelouč, starostka obce Kladruby nad Labem, dále krajinářští architekti a zaměstnanci národního hřebčína. V průběhu mise se její členové měli možnost setkat i s místními občany.

Publikováno: 11.9.2018 10:15:00
Kategorie: zajímavosti
Rubrika: ostatní
diskuze k článku
Aktuální číslo
Obsah čísla 9/2018