Ing. Michael Duruttya vstupuje do Dvorany slávy

Letošním kandidátem redakce časopisu Jezdectví se stal známý hipolog, etolog a chovatel koní, Dipl. Ing. M. Duruttya, Ph. D. Jeho osobu vám blíže představíme v dnešním medailonku.

V publikacích lexikálního typu je pod heslem \"M. Duruttya\" uvedené: hipolog, etolog, publicista, podnikatel a soudní znalec. Z odborného hlediska Dipl. Ing. M. Duruttya, Ph. D. je však především znám jako osobnost, která si ze široké palety hipologické problematiky zvolila tu nejtěžší a mnohdy také nejnevděčnější profesní dráhu, vyžadující nesmírnou trpělivost, systematičnost, koncepčnost, odbornost a také víru, že vynaložený osobní vklad se nakonec zúročí: chovatelství.

Tento rodák z Košic, žijící již několik let v Praze, po absolvování zootechnického odboru Vysoké školy zemědělské v Nitře v r. 1972 postupně úspěšně řídil šlechtitelské chovy hřebčína Muráň, Šamorín a Hrabušice. Na Muráni zachránil chov huculů a dokončil vyšlechtění nového plemene - slovenského horského koně. V Šamoríně odchoval dvě desítky vítězů klasických dostihů právě tak jako československého \"Koně století\", čtyřnásobného vítěze Velké pardubické steeplechase, legendárního Železníka. Stál také u zrodu fenomenální klisny Arva, nositelky klasické \"Trojkoruny\".

Později jej nacházíme ve funkci správce Dostihového závodiště v Praze - Velké Chuchli, resp. na postu zástupce šéfredaktora kultovního hipologického časopisu Equito (Bratislava).

Z bohaté publikační aktivity (asi 500 odborných článků a kritických analýz uveřejněných doma a v zahraničí, 32 původních vědeckých prací, 22 referátů přednesených na mezinárodních sympoziích a vědeckých konferencích) nelze opomenout především tři monografie. První čs. \"Etologii koní\" z r. 1993, prezentovanou také na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu n/M., reprezentační dílo \"Kone od Muráňa\" z r. 2000 a dlouho očekávanou ediční událost letošního podzimu v oblasti původní hipologické literatury, uváděnou na knižní trh pod titulem \"Velká etologie koní\". Zmíněná kniha svým významem a originalitou překračuje hranice země svého původu. Je tomu díky objektivitě a komplexnosti publikovaných výsledků výzkumu životních projevů anglických plnokrevníků, resp. obecně koní různých plemen, zpracovaných metodou biostatistické analýzy. Přesto, nebo právě proto bude zmíněné dílo vyhledávaným zdrojem informací pro obec chovatelů a majitelů koní právě tak jako obdivovatelů těchto impozantních zvířat.

Příbuzné články:

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.