Jak si „vyrobit Valegra“

V listopadovém čísle našeho časopisu Jezdectví jste se mohli přečíst rozhovor s drezurním jezdcem a trenérem Carlem Hesterem na téma, co je třeba udělat, aby měl jednou také takového koně, jako je Valegro.

kůň Valegro, jezdectví, Valegro change

Christopher Hector letos v Cáchách vyzpovídal britského špičkového drezurního jezdce a trenéra Carla Hestera na téma, co je třeba udělat, aby měl jednou také takového koně, jako je Valegro. Carl mu bez zaváhání poskytl poměrně podrobný návod, který přinášíme i vám!

Když si nemohu dovolit koupit Valegra, musím si ho tedy sehnat a natrénovat sám. Existuje na to nějaký recept?
V první řadě jeďte vybírat do země, kterou znáte nejlépe. V našem případě je to Holandsko. My například víme, a to díky mnoha koním, které jsme zde již koupili, že pokud dokážeme najít naši oblíbenou linii Ferro, dostaneme koně s chutí pracovat, což je podstatný základ.
Co se hodně změnilo, je fakt, že před patnácti lety jste si z ročků a dvouletků mohli vybírat. Mohli jste si vybrat prakticky kteréhokoli, všichni stáli zhruba stejně, protože byli neznámí. Každý si nyní raději počká a prodává až tříleté. Pryč jsou ty časy, kdy jste mohli vyjed­návat v zákulisí svodu hřebců o těch, kteří neprošli výběrem – odtud pochá­zela většina těch našich… Ale stále se dají nějací najít. Počítám, Chrisi, že máte asi nějaký omezený rozpočet na nákup…

Velmi omezený…
Dobře, nízký rozpočet, tak pak je nejlepší vyrazit nakupovat v listopadu nebo prosinci, kdy začíná být větší zima, a chovatelé se potřebují nějakých kusů zbavit. Všechny ty dvouapůlleté, které takto kupujeme, vidíme akorát ve výběhu. To je vše, z čeho můžete vycházet. Hodnotíte stavbu těla a přirozený pohyb, když jsou uvolnění. Nehodnoťte je poté, co je po týdnu vyvedou ven z boxu, pak vyběhnou se vztyčeným ohonem, všechny čtyři nohy vysoko ve vzduchu, létající do všech stran. Na takového koně se raději podívejte, když je unavený, abyste viděl, jaký je jeho přirozený pohyb.

valegro-carl.jpg
Carl s napětím sleduje jízdu Charlotte a Valegra

Vzpomínám si, že jste jednou řekl, že si můžete koupit v Holandsku koně s báječným klusem a chovatelem běžícím vedle něj s náhodně chrastící taškou, ale jakmile se dostanete do Anglie, klus koně bude stále v Holandsku…
Je to tak, kde jsme o něj asi přišli? Ale zapomeňte jen na dokonalý klus. To, co opravdu potřebujeme, je dobrý krok a také dobrý cval. Potřebujeme „motor“ vzadu, to je to, co opravdu hledáme. Mechanika zadních nohou. Když sledujete krok, musíte si představit, jak bude s takovým krokem vypadat piafa. Když se díváte na klus, představujte si, jak bude vypadat pasáž. A pak, když se díváte na cval, představte si, zda z tohoto cvalu budou dobré přeskoky a piruety. To jsou věci, které musíte být schopen vyhodnotit, když hledáte mladého koně pro budoucnost.
Nejpodstatnější je porozumět mechanice pohybu. Řekněme, že každého koně můžete naučit přeskok, pokud má slušný cval, ale jaký cval dostane vyšší známku a jaký nižší. I když budou oba korektní a narovnané, jeden dostane známku vyšší, a to za celkový dojem.
Je to o tom zkusit si představit budoucnost, když se díváte na nepřiježděné zvíře, protože předpokládám, že to je to, co budete se svým rozpočtem kupovat, a tam nemáte žádnou záruku.


Valegro

Je celkový dojem, jakým zvíře působí, trochu spojen s krevnatostí?
Je to spojené s krevnatostí, ta vám umožní dobré shromáždění zádě, a dobré shromáždění má vliv na výraz a celkový dojem. Samozřejmě, kůň musí mít i chuť pracovat – ale to dopředu nezjistíte, v tomto ohledu se budete muset spolehnout na rodokmen, protože pokud se na koni nemůžete projet, tak jak zjistíte, že bude pracovitý?

 

Tak teď máme koně doma. A co uděláme dál?
Je mu dva a půl, na rok ho vypustíme na pastvu. Až mu budou tři a půl, obsed­neme ho a posadíme na něj „na vše při­praveného“ pracovního jezdce, ať s ním pracuje. Základní příprava by měla za­brat tak šest týdnů. Za šest týdnů by měl kůň být schopen pohybovat se pod sedlem po jízdárně v kroku, klusu a ve cvalu. Víc po koni ve třech a půl letech nechceme, s obsedáním začneme v říjnu, skončíme v půlce listopadu, a pak ho znovu vypustíme ven.

Když říkáte ven, myslíte tím úplně ven, žádné ustájení přes noc…
Většina našich mladých koní je stále venku. Máme v okolí hodně míst, kde se specializují na odchov mladých koní. Mají k dispozici volně přístupné sto­doly, jelikož posledních několik zim jsme tu měli tolik sněhu jako nikdy. Preferujeme ponechat je na pastvině, do stájí se vrací na jaře, když jsou jim čtyři.
Naším cílem je přivést je z pastvin na začátku dubna, když jim jsou čtyři. Pokud obsedání na podzim proběhlo dobře a vše šlo podle plánu, je to nyní otázka pár týdnů lonžování. V klidu. Nasednout, sesednout a začínáme!

charlotte-valegro.jpg
Charlotte a Valegro

V tuto chvíli je necháváme s našimi pracovními jezdci pro obsedání, přiježďují je na jízdárně, chodí na vyjížďky do terénu nebo tráví čas na pastvině. Ve čtyřech letech se ale nejedná vyloženě o drezurní výcvik. Pokud je obzvlášť talentovaný, řekněme, že by vypadal jako Valegro ve čtyřech – super, má přirozenou rovnováhu, umí klusat, umí cválat a má relativně dobrý krok (protože až do teď to bylo spíše houpání ze strany na stranu), pak můžeme začít uvažovat nad cíleným výcvikem a přípravou pro drezurní testy pro mladé koně.

Vaším cílem, stejně jako mým, bude olympiáda. Nebude mě zajímat, jestli kůň vyhraje šampionát čtyř, pěti nebo šestiletých. Řekněme, že možná vyhraje, protože má tu dobrou záď a na čtyřletého má tři velice pěkné chody. Pokud bych to vzal podle příkladu Valegra, zúčastní se nějakých soutěží pro čtyřleté, ve vzdálenosti maximálně půlhodinové cesty, na příjemných lokálních závodištích, a kvalifikuje se do zářijového finále. Což znamená, že teprve v září půjde své první velké závody. Temperament tohoto koně je (jak jinak než) úžasný. Nemusíme s ním už nic moc dělat, jinak všichni víme, že to je věc, na které je při drezúrním výcviku třeba pracovat, tento má ale přirozenou chuť se předvést.

Zima čtyřletého koně bude vyžadovat spoustu práce, abychom se ujistili, že kůň je všestranný a vyzrálý. Takže na jízdárně budeme pracovat maximálně třikrát nebo čtyřikrát v týdnu, zbytek jsou jen vyjížďky a pobyt na pastvině.


Dojatý Carl po jízdě Valegra

Ta práce na jízdárně vypadá jak?
Přechody, trochu ustupování na holeň tak, abychom vytvořili základy pro stranovou práci – a následně mohli s koněm začít komplexně pracovat. Můžete začít přemýšlet nad jeho ohnutím. Na prvním místě je samozřejmě přilnutí a bezpečnost, to, že pro pohyb vpřed i pro zastavení potřebujete jen mini­mální pobídku, bez problémů a bez ztráty přilnutí. Výcvik v této fázi by měl zabrat maximálně půl hodiny jezdění. To neznamená, že pak kůň stojí ve stáji dvacet tři a půl hodiny. Máme štěstí, že naše výběhy fungují po celý rok, takže koně můžeme pouštět ven. A zde zdůrazním, co doporučují i veterináři: udržujte své koně v pohybu – pak je nebudete potřebovat tolik trénovat.
V ideálním případě na něj posadíte Charlotte a práce bude hotová za dvacet minut. Krásně ho pro vás, Chrisi, připraví, a protože je to jezdkyně s úžasnou rovnováhou a tak schopná, že Váš kůň práci okamžitě pochopí, nastává nejideálnější okamžik, jaký si můžete představit – zkušený jezdec na nezkušeném koni. Takže nadále budete platit Charlottu, aby dělala svou práci.
Koni je pět let a jezdec má už nějaké ambice, vidí, že by mohli vyhrát některé soutěže pro mladé koně. Osobně si myslím, že světový šampionát mladých koní není pro mé koně, ani Vy byste na něj u svého koně neměl pomýšlet – naším cílem je Grand Prix a zlatá medaile, ale mohli bychom se zúčastnit národního mistrovství mladých koní. Být pětiletým zahrnuje jen nějaké místní závody. Zdá se, že má úžasný temperament a přístup k práci, takže jaký by mělo smysl účastnit se více než těch tří kvalifikací, které jsou potřebné pro zářijové národní mistrovství? Domnívám se, že naše domácí mistrovství mladých koní konané každoročně v září, je pro mladé koně nejlepší přípravou do budoucna. Jsou to čtyři dny, je tam přes 500 koní, vlajky, různá kolbiště, publikum, prostě vše jako na velkých závodech. Pro mladé koně je to výborná škola a zakončení sezóny. A už je zase zpátky zima.
Je mu šest let a začínáme přemýšlet nad přeskoky ve cvalu. Poloviční překroky se zlepšují. U sedmiletých je ideální věk začít pracovat na větším shromáždění a sebenesení. Sedmiletí, v našem „jako Valegro“, znamená začít pracovat na sériích přeskoků po několika cvalových skocích. Samozřejmě jsme si koupili koně se cvalem, nejlepším ze všech tří chodů, takže série po několika cva­lových skocích dělá jakoby nic. Na konci sedmého roku zvládá přeskoky v sériích po čtyřech, třech i dvou a pěkné piruety.

Děláte v této fázi ještě kontracval?
Spíš ne. Nejsem příznivcem kontracvalu. Kontracval je dobré cvičení na poslušnost, ale já to nepovažuji za zvlášť přínosné ke zlepšení cvalu. Myslím, že to, co se stává u většiny lidí, je, že mají sklon jezdit kontracvalem rychleji a rychleji a rámec se prodlužuje a prodlužuje. Náš „nový Valegro“ má prostorný cval a čím více přidáváme kontracval, tím více ho vyvádíme z rovnováhy a tím víc padá na předek. Je to dobré cvičení pro pozornost a poslušnost, protože jakmile se začnou koně učit přeskoky, myslí si, že mohou dělat přeskoky náhodně, kdy a kde se jim zachce. A tehdy používám kontracval – pro zlepšení pozornosti a poslušnosti.
Kontracval je také skvělý v tom, že učí držet koně narovnaného v přechodech z prodlouženého do shromážděného cvalu – při nacválání do kontracvalu podél stěny. Mimochodem, nevím, zda jste si toho všiml, ale tady v Cáchách, kde sedíme, máme dokonalý výhled na diagonálu, na které se v Grand Prix jezdí prodloužený cval. Myslím, že jsem tu viděl asi jen čtyři nebo pět rovných prodloužených cvalů s rovným a shromážděným koněm a správně provedeným přeskokem. Co bylo hodně k vidění, byl prodloužený cval na diagonále zakončený čtvrt­obratem s následným přeskokem – s méně zkušenými jezdci to nakonec vypadalo jako překrok vpravo. Pro tohle je kontracval nedocenitelným cvičením: jez­děte na levou ruku ve cvalu na pravou nohu, prodlužte na dlouhé stěně a učte koně přechod do shromážděného cvalu u stěny, tak aby nemohl vypadnout plecí ven. To je opravdu užitečné cvičení.
V osmi letech už můžeme uvažovat nad nějakými mezinárodními soutěžemi malé rundy. Škoda, že se v posledních letech nekonají soutěže v Jerezu ve Španělsku. Bylo to naše oblíbené místo, kde jsme sledovali jiné potenciální koně pro koupi a ti naši se tam učili. Hodně mi tato možnost schází!

charlotte-handslight.jpg

Udělal bych cokoli, abych jim pomohl tuhle soutěž znovu nastartovat, klidně bych vyzval všechny své soupeře z Británie, aby přijeli soutěžit s novým Valegrem a získali pro své koně cenné zkušenosti. Na takových místech se koně naučí, že i na soutěži mohou být uvolnění, že to není jen o tom nastoupit do přepravníku, odjet úlohu, snést bouřlivý potlesk a hluk při dekorování a zase nastoupit do přepravníku. V Jerezu to byla pro koně výborná zkušenost, která nám teď chybí, ale pokusíme se takovou znovu nalézt pro našeho nového Valegra, protože je zapotřebí.
Takhle jsme to udělali s Valegrem, vzali jsme ho tam na tři týdny, vyhrál všechny soutěže malé rundy, a najednou se lidé začali ptát, co je tohle za koně?! Váš omezený rozpočet, Chrisi, se takhle mnohonásobně zhodnotí, lidé vám budou stále volat a ptát se, jestli nemáte zájem toho koně prodat. A to aniž by věděli, jestli umí piafu a pasáž, ukazujeme ho jen v malé rundě.
S naším osmiletým můžeme potom pomýšlet na výhru v národní soutěži Inter 1 a v soutěžích Prix St Georges. 

Už jsme začali s piafou a pasáží?
S tím jsme samozřejmě již v osmi letech začali, protože má silnou záď a s tím spojené nejlepší schopnosti přijdou nyní, jako třeba schopnost dobře nést sám sebe ve velmi shromážděném cvalu, až cvalu na místě. Můžeme začít pracovat na celkovém „odlehčení“ projevu a přidávat do klusové práce více pasáže, abychom dále zlepšili shromáždění a celkový dojem.

Nepatříte mezi skupinu těch, kteří tvrdí, že MUSÍTE dělat piafu dříve než pasáž…
Ano, pro mě je na prvním místě piafa a pak pasáž, ale můžeme je zkoušet procvičovat najednou. Co za mne dobře funguje je získání citu a znalostí při práci na ruce. Čas od času se u nás někdo zastaví, zda bychom mu s tím nepomohli, nepodívali se. Navrhneme vyzkoušet práci na ruce. Reakce je většinou velmi pozitivní, není potřeba drilovat. Takto to přichází přirozeně.
Vše plyne jako voda a najednou tu máme devítiletého koně, dobře připraveného, zdravého, psychicky připraveného účastnit se všech úrovní soutěží. Je hotovo, nyní je připraven vstoupit do arény na úrovni Grand Prix.
Přijedeme na mezinárodní mistrovské soutěže a nikdo neví, co je tento kůň vlastně zač… A možná přijde někdo jako Chris Hector, který se začne ptát, odkud se zatraceně vzal tenhle kůň? Pamatuji si přesně, jak jste toto řekl v roce 2011. Pokud to bude ideální situace, bude koni právě devět a mistrovství ­Evropy se bude konat v Holandsku, což je blízko, přeplujeme přes kanál a ukážeme ho světu – s vědomím, že následující rok, s dalším rokem dobře naplánované práce na úrovni Grand Prix, získáte zlatou medaili…

8 tréninkových tipů od Carla Hestera, které mohou změnit vaše drezurní skóre
Text Polly Bryan

Přemýšlíte nad tím, co schází vaší drezurní úloze, abyste získali ty nejlepší známky? Na svém semináři v Polo Clubu v Berkshire se Carl Hester podělil o některé ze svých osvědčených tipů, které mohou každému jezdci pomoci získat několik bodů v obdélníku navíc.

1. Zaměřte se na vlastní sed
„Sedět v těžišti koně je nezbytné pro správnou rovnováhu, je to stejné jako když sami stojíte na zemi, těžiště musí být uprostřed,“ říká olympijský zlatý medailista. „Vaše pata, kyčle a rameno by měly být v jedné linii. Pamatujte si, že v drezuře se vždy hodnotí celkový dojem z dvojice, nikoli jen jezdec nebo kůň.“

2. Nezanedbávejte doma stranovou práci
Ať už je to vyžadováno v příslušné úloze nebo ne, zařazujte doma do vašich tréninků stranovou práci, pomůže vám to v dosažení uvolněného koně. „Zda je kůň správně uvolněný, poznáte, když při stranové práci neztrácí rytmus,“ zdůrazňuje Carl a zároveň doporučuje procvičovat zejména ustupování na holeň v klusu a ve cvalu. „Ustupování na holeň se jako cvik nevyskytuje v úlohách, ale pro výuku koně může být velmi užitečné, naučí ho uvolnit se v plecích při stranové práci.“

3. Učte svého koně pokaždé zastavit korektně
„Je to základ, který by měl umět každý – každý kůň a každý jezdec,“ říká Carl a zdůrazňuje, že každý kůň se může naučit správně zastavovat (a získávat tím i lepší známky na všech soutěžních úrovních). Doporučuje požádat kamaráda o pomoc ze země, který vám důsledně opraví každé zastavení, dokud se váš kůň nenaučí zastavovat vždy korektně. „Všechny opravy postoje při zastavení by měly být provedeny pohybem vpřed,“ dodává Carl. „Opravovat zastavení couváním není správně.“

4. Naučte se lépe projíždět rohy
„Všechno v testu začíná od projetí rohu a lidé, kteří umí správně projet roh, se zviditelní,“ říká Carl, který doporučuje následující cvičení, aby vám i vašemu koni pomohl naučit se správně vyjíždět rohy. Nacválejte na levou ruku po dlouhé stěně a proveďte zastavení na konci jízdárny čelem ke stěně. Proveďte obrat na pravou ruku a projeďte krokem roh před opětovným nacváláním na dlouhé stěně.

5. Používejte hlavu a snažte se být přesní, jak jen to jde
„Rozdíl mezi dobrým jezdcem a průměrným jezdcem není jen v tom, jak sedí, ale i v tom, jak myslí,“ říká Carl. „Například si můžete spočítat počet cvalových skoků, které váš kůň udělá na krátké stěně, a poté při projíždění vlnovky můžete počítat cvalové skoky a budete přesně vědět, kdy překročíte středovou linii jízdárny, aniž byste se museli dívat.“

6. Během tréninku procvičujte nabídnutí a sebrání otěže
„Pokud se váš kůň správně sám nese, měli byste být schopni nabídnout a znovu sebrat otěže, aniž by kůň ztratil rovnováhu. Kolik lidí toto ve skutečnosti někdy doma trénuje?“ ptá se Carl. „Začlenění tohoto cviku při domácím tréninku třeba i jen na tři kroky vám pomůže zjistit, na jaké úrovni se svým tréninkem jste. Tento cvik znamená pro koně navíc povolení tlaku v hubě a zlepší přilnutí, povzbudí koně ke žvýkání udidla a zjemní kontakt na otěži.“

7. Na každém přechodu záleží
„V testu nemůžete očekávat, že se vám podaří vždy správné přechody, pokud je doma netrénujete a neprocvičujete přesnost jejich provedení,“ zdůrazňuje Carl. „Každý přechod by měl být řádně projetý, i když je to třeba jen přechod na konci hodiny, nebo když zpomalujete koně a dáváte mu přestávku v rámci hodiny.“

8. Vždy zakončujte jezdění pozitivně
„I když jste zajeli strašnou úlohu – a každému se to někdy stane – vezměte svého koně zpět na opracoviště a jezděte na něm alespoň dalších 5 minut. V klidu, na dlouhé otěži, ať nekončíte s negativními pocity,“ radí Carl.

Galerie

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.