Koně se mohou naučit komunikovat s lidmi

Norští vědci zjistili, že koně mohou být vytrénováni ke komunikaci s lidmi, aby vyjádřili své pocity a názory. Minulé výzkumy ukázaly, že některá zvířata, hlavně opice a delfíni, se mohou naučit komunikovat vybíráním symbolů.

Oproti původním předpokladům norští vědci věří, že i koně jsou dostatečně inteligentní na to, aby svému jezdci řekli, jestli chtějí obléct deku či nikoliv.

Vědci z norského veterinárního institutu spolupracovali s trenérem koní a za použití mrkve jako odměny se snažili naučit 23 koní různých plemen signalizovat, jestli je jim příliš horko nebo zima.

Nejprve se koně učili přiblížit k desce zavěšené na plotu a dotknout se ji svými nozdry. Poté se koním vědci snažili vysvětlit rozdíl mezi různými symboly nakreslenými na této desce, které indikovali „nasadit deku“ (horizontální pruh), „sundat deku“ (vertikální pruh) a „žádná změna“ (prázdné místo).

Ačkoliv byla rychlost učení různá, na konci dvoutýdenního tréninku všech 23 koní bylo schopných dojít k tabuli a výběrem symbolu naznačit jestli chtějí obléct deku.

Koně měli sklony chtít deku při vlhkém, větrném a studeném počasí. Naopak za teplých dnů deku nechtěli.

Dr. Cecilie Mejdell pro BBC uvedla: „Myslím, že naše studie přispěla k dalšímu poznání koní – o tom jak jsou schopni se učit a jak přemýšlí.“

„Koně se často považují za méně inteligentní zvířata, ale náš výzkum ukázal, že použitím správných metod s námi mohou komunikovat a vyjadřovat své názory a dokonce, že dokáží vybírat z možností.“

Studie publikovaná v Applied Animal Behaviour Science vyvozuje, že běžní majitelé koní budou moci trénovat své koně podobným způsobem, aby jim pak mohli poskytnout vše podle jejich preferencí.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.