Koně v akci 2012: Něžná jízda

Mezinárodní výstava Koně v akci 2012 se uskuteční od 7. do 9. září v „domově Velké pardubické“. Ročník číslo 14 dostal název Něžná jízda. Ten charakterizuje jak úroveň partnerského vztahu koně a člověka (bez které nelze dosáhnout jejich optimální spolupráce), tak současný stav odvětví chovu koní. Dívky a ženy v něm totiž získávají stále významnější pozice.

Aktualizace 13. 9. 11:30 HOD: Vložen odkaz na fotogalerii.

Aktualizace 10. 9. 15 HOD: Ohlédnutí za výstavou

Zpestřením výstavy Koně v akci byly dostihy netradičních plemen

Závěr 14. ročníku mezinárodní výstavy Koně v akci, s podtitulem Něžná jízda, obstaraly dostihy. Ovšem trochu netradiční. Na start se totiž postavili poníci, chladnokrevníci nebo koně westernoví.


Dostihy navázaly na sobotní program, kdy se v cílové rovině uskutečnila symbolická připomínka Velké pardubické a jediné ženy – vítězky Laty Brandisové. Komtesa ve svém červenobílém pruhovaném dresu znovu zvítězila a připomněla tak rok 1937, kde se Latě Brandisové podařilo vyhrát Velkou pardubickou v sedle klisny Normy. Poprvé však tato dáma startovala ve Velké pardubické o deset let dříve, tentokrát ve sedle klisny Nevěsty.

Nedělních dostihů bylo celkem pět, a to na čtvrt míle. Něžné ženy předvedly, že závodit se dá i v dámském bočním sedle. Atraktivní byl i dostih poníků, do kterého nastoupili především welsh pony, ale také wels cob a český sportovní pony. Pravděpodobně nejvíce tradiční dostihy připomínal dostihy koní plemene achalteke. Nejvíce obsazeným byl dostih westernových koní plemen ucul, paint horse a quarter horse, který je nejrychlejším plemen na trati 400 metrů. Ovšem nejvíce netradičním závodem byl dostih chladnokrevníků. Přihlásili se sice do něj jen tři koně, dva irští cobové a jeden českomoravský belgik.

V Ceně císařovně Sisi zvítězila Kateřina Fränkleová s koněm FIDA, následovaná Lucií Peškovou a Lucií Krahulcovou.
V Ceně poníků si pro první místo dojela Lenka Bukovská na welsh pony jménem FALKO, následovaná Zuzkou Vaníčkovou a Natanem Pecou.
Mezi achalteky dokázala zvítězit Kamila Škarabelová s klisnou EPEY, druhá dojela Gabriela Kopecká a třetí Lydie Kormanová.
V dostihu westernových koní a huculů po opravdovém souboji zvítězila Irena Plačková s qaurter horse GLOSSY LITTLE ANGEL, následovaná Gábinou Aujetskou a Ladislavem Procházkou.
Mezi chladnokrevníky si pro vítězství dojela Barbora Kovářová s irským cobem LADY GRACE. Druhá skončila Martina Pernicová s českomoravským belgikem FIDORKOU a třetí Martina Mudrová s irským cobem MACHO.

Něžné ženy umí zastat i mužskou práci

Soutěže v orbě se na mezinárodní výstavě Koně v akci se také částečně nesly v duchu motta výstavy – Něžná jízda. V disciplíně orba s klasickým pluhem totiž soutěžila i jedna žena – Zdena Brzobohatá.

Soutěže v orbě se na pardubickém dostihovém závodišti konaly už po desáté. Oráči nastoupily k disciplínám orba otočným pluhem a orba klasickým pluhem. První jmenovaná disciplína byla Cenou společnosti Profi Press, druhá Cenou o ruchadlo bratranců Veverkových. Ti pocházeli z nedalekého Rybitví a byli vynálezci ruchadla. Čestnou cenu v Ceně o ruchadlo bratranců Veverkových proto věnovala obec Rybitví.

V orbě klasickým pluhem nastoupilo šest dvojspřeží se svými oráči. Nejlépe si vedl Zdeněk Horáček s celkovým počtem 189 bodů. Jediná dáma, oráčka Zdena Brzobohatá, sice skončila až šestá s počtem 168,8 bodů, přesto si odnesla kytici růží. Diváci ocenili i její oblečení. V šatech venkovské selky dokreslila atmosféru soutěže.

V orbě otočným pluhem nastoupili pouze dva soutěžící, kteří stejně jako v orbě klasickým pluhem zapřáhli dvojspřeží. Tím lepším oráčem se stal Ladislav Vydra, který svého soupeře Václava Wimmera porazil o pouhých šest bodů. Vydra získal 187,3 bodů, Wimmer 181 bodu.

V soutěžích v orbě musí oráči předvést své dovednosti s pluhem, jaké uplatňují při práci na poli. Soutěží se v orámovaném pozemku, hodnotí se např. hloubka a úhlednost brázdy, přímočarost, ale také souhra kočího se spřežením, jeho ovladatelnosti a poslušnosti či čistota postroje a ústroj kočího.


Nejlepší kůň dokázal utáhnout sedmnáct set kilogramů

Atraktivní disciplínou v rámci nabitého programu 14. ročníku mezinárodní výstavy Koně v akci byly soutěže v tahu. Vítěz dokázal utáhnout na předepsané vzdálenosti zátěž 1 700 kilogramů.

Soutěže se zúčastnilo 13 koní, 12 mužů a jedna žena. Bojovalo se v několika kolech, kdy soutěžící po splnění podmínek – tedy přemístění zátěže na konec dráhy – postoupili do kola dalšího. Vítězem ale mohl být jen jeden.
Zátěž 1700 kilogramů dokázal v celé délce dráhy jako jediný utáhnout chladnokrevný hřebec FERDA majitele Václava Presla z Malé Vísky u Klatov. Stejnou váhu v časovém limitu utáhli ještě další tři koně, ale celou délku dráhy nezvládli. Hodnotil se tedy výkon na nejdelší vzdálenost.
Na druhém místě se umístil Rudolf Janovský s koněm SIWUS, třetí byl slezský norický kůň NESAN, jehož majitelem je Zemský hřebčinec Tlumačov a chovatelem Jindřich Langer z Kašavy. Váhu 1700 kilogramu dokázala utáhnout, i když na nejkratší vzdálenost i klisna plemene českomoravský belgický kůň VIKI s Blahoslavem Juráskem z Ruprechtic.

VIKI se stala vítězkou v přepočtu tělesné hmotnosti na výkon. Se svou váhou přibližně 680 kilogramů dokázala utáhnout 2,33 násobek své váhy. Více než dvojnásobek své tělesné váhy utáhli i GONDOR Vladimíra Hajtmana (2,21 násobek) a NAVAR BEČANSKÝ Jana Blizňáka (2,14 násobek).


Koně na náměstí otevřely výstavy Koně v akci

V pořadí 14. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci s podtitulem Něžná jízda byl zahájen. Na páteční dopolední program na závodišti, který nabídl chovatelské přehlídky, skokové soutěže a nápaditý program o koních a lidech v cílové rovině, navázala odpolední akce Koně na náměstí.

Ukázky z programu výstavy tu předvedli zástupci všech plemen koní od těch nejmenších až po fríské koně. Průvod, který vyšel ze závodiště a prošel centrem města, přivedla na Pernštýnské náměstí Lady Godiva - dáma, která na sebe upoutala pozornost před tisíci lety, když projela anglickým městem Coventry nahá.
Podtitul výstavy Něžná jízda vyjadřuje hlavní téma programu - oslavu dívek a žen v koňském světě a také připomíná několik důležitých výročí, v nichž hlavní roli hrají také ženy. Jedná se např. o zavedení dámského bočního sedu nebo připomínku startu Laty Brandisové ve Velké pardubické a její vítězství. Výročí je však mnohem více...


Připomínaná výročí v hlavní roli se ženami:
22. ledna 1382 byla Anna Česká korunována anglickou královnou. Ve stejném roce zavedla v Anglii dámský boční sed – 630 let.

9. října 1927 poprvé startovala ve Velké pardubické Lata Brandisová s klisnou Nevěstou – 85 let.

17. října 1937 zvítězila Lata Brandisová jako první a doposud jediná žena ve Velké pardubické, a to s klisnou Normou – 75 let.

25. června 1972 jako první žena zvítězila v Československém derby Miloslava Hermansdoferová s hřebcem Crapomem – 40 let.

Aktualizace 5. 9. 16 HOD: Koně v akci už za dva dny

Již v pátek 7. září začíná výstava Koně v akci, předskokana má na Pernštýnském náměstí. V pořadí 14. ročník mezinárodní výstavy o koních a lidech Koně v akci chystá pro návštěvníky závodiště třídenní program plný nejen chovatelských soutěží a ukázek dovedností koní a lidí, kteří s nimi pracují, ale připomene také několik výročí. Všechna budou ve znamení žen, tedy "Něžné jízdy".

V letošním roce např. uplynulo 630 let od chvíle, kdy byla Anna Lucemburská (Česká) korunována anglickou královnou a kdy zavedla dámský - boční sed.

Před 85 lety se na start Velké pardubické postavila první žena, a to Lata Brandisová s klisnou Nevěstou. O deset později, v roce 1937, pak tato žena dokázala s klisnou Normou ve Velké pardubické zvítězit. Doposud ji žádná žena nenapodobila.

Před 40 lety, v roce 1927, dokázala muže poprvé porazit žena v Československém derby. Byla jí Miloslava Hermansdoferová s hřebcem Crapomem.

Latě Brandisové a Miloslavě Hermansdoferové bude věnován také sobotní doprovodný program, kdy se v cílové rovině uskuteční retro dostih, Miloslava Hermansdoferová by se výstavy měla zúčastnit osobně.

V rámci odborného chovatelského programu se představí na 400 koní více než 35 různých plemen,vyhlášeny budou výsledky soutěže o Nejkrásnějšího koně roku. Připraveno je také např. westernové městečko, expozice malých koní, přehlídka ovcí a koz a soutěže regionálních potravin Mls Pardubického kraje.

Koně na náměstí

Ukázky z programu výstavy budou mít nejen Pardubáci možnost vidět už v pátek 7. září na Pernštýnském náměstí. V 15 hod. odejde z dostihového závodiště průvod koní, kočárů a jezdců směrem do centra města. Od 16 hod. se pak na Pernštýnském náměstí uskuteční komponovaný program ukázek dovedností koní od poníků až po fríské a kladrubské koně, součástí bude i módní přehlídka na koních a s koňmi. V čele průvodu pojede Lady Godiva, dáma, která se stala symbolem letošní výstavy. Tato žena před tisíci lety projela anglickým městem Coventry na koni zcela nahá, aby uchránila občany města od pokuty za neplacení daní.

Aktualizace 31. 8. 22:10 HOD: Pernštýnské náměstí ožije přehlídkou koní


Na dostihovém závodišti v Pardubicích se druhý zářijový víkend koná 14. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci. Součástí výstavy je také poutavý program plný koní, ladnosti, síly i krásy, který se uskuteční v pátek 7. září na Pernštýnském náměstí. Nese název Koně na náměstí a začíná v 16 hod.  

Koně na náměstí budou ukázkou všeho, co výstava v následujících dnech nabídne v areálu závodiště. Pernštýnské náměstí se na chvíli změní v kolbiště, kde své umění předvedou různá plemena koní a lidé, kteří s nimi pracují. Vše se ponese v duchu výstavy, jejímž letošním motivem je Něžná jízda – pocta ženám a dívkám, které se v koňském světě stále více prosazují. Na náměstí téměř všichni účinkující dorazí průvodem, který bude vypraven ze závodiště v 15 hod. a půjde po trase ulic Teplého, 17. listopadu a třída Míru.

„V čele průvodu pojede Lady Godiva, která je patronkou naší letošní výstavy. Je to dáma, která žila už před více než 1000 lety a byla natolik odvážná, že projela městem nahá, pouze zahalená do svých vlasů,“ prozradila manažerka výstavy Magda Hromádková. „V průvodu pojedou také spřežení kladrubských koní, čtyřspřeží nádherně černých fríských koní, které přiveze Viléma z Pernštejna doprovázeného dámami v dobových kostýmech a sokolníkem. Budou tam také tanečnice, hudebníci, pistolnice, dámy v sedlech koní znázorňujících historické osobnosti a samozřejmě různá plemena malých i velkých koní,“ dodala Hromádková.

Součástí samotného programu bude vystoupení nejen všech jmenovaných, ale také módní přehlídka, a to v sedlech koní.

Výstava Koně v akci je doslova za dveřmi

Mezinárodní výstava Koně v akci se blíží. Na pardubickém dostihovém závodiště se v pořadí už 14. ročník koná od pátku 7. září do neděle 9. září. Hlavním motivem letošní výstavy jsou ženy a „Něžná jízda“. Pořadatele k tomu inspiroval příběh starý více než 1000 let, příběh Lady Godiva. A právě ona je symbolem letošní výstavy.

Program třídenní výstavy je bohatý a návštěvník si v něm najde snad všechna témata z koňského světa, která ho zajímají. Na výstavě se představí na 400 koní více než 35 plemen, a to nejen v chovatelských přehlídkách, ale i v soutěžích dovednosti a ovladatelnosti. Připraveny jsou skokové soutěže a ukázky rančerských dovedností i komunikační hry s koněm. V pravé poledne, v sobotu 8. září, budou vyhlášeny výsledky ankety Nejkrásnější kůň ČR 2012. V doprovodném programu diváci uvidí především dámy v sedle a připomenou si historické milníky v hlavní roli se ženami. Připraven je i retro dostih s Latou Brandisovou nebo setkání s vítězkou Československého derby z roku 1972 Miloslavou Hermansdorferovou. A bude toho mnohem více.

Závodiště je vždy otevřeno od 9 hod. Oficiální program pak končí v 18 hod. v sobotu a v 17 hod. v neděli. Páteční odpolední program se pak bude částečně odehrávat mimo závodiště. Odtud totiž v 15 hod. odejde průvod koní směrem na Pernštýnské náměstí, kde se koná „ochutnávka“ víkendového programu nazvaná Koně na náměstí. Ta začíná v 16 hod.

Odpolední doprovodní program bude vždy zahájen slavnostním nástupem všech koní v prostoru cílové roviny.  Poté se představí Dámy v sedle, tedy připomínka historických osobností v dobových kostýmech, jsou připraveny ukázky španělské školy, skokových dovedností v dámském sedle, prezentovat se budou také koně z Polska – slezský kůň, fjordi, islandský pony, haflingové, různé typy zápřahů apod. Součástí sobotního odpoledního programu je již zmiňovaný retro dostih, který odstartuje ve 13:50 hod.
Součástí doprovodného programu jsou také retrospektivní výstavy do historie instalované na tribuně D.

Hlavní chovatelský a sportovní program - výtah:

Pátek 7. září

Paddock    
9:30 – 12:00 hod.     představení klisen do Národního šampionátu 3letých klisen plemen norik, slezský norik a českomoravský belgik
12:00 – 14:00 hod.     chovatelské kolekce různých plemen koní

Pískové kolbiště
9:00 hod.         finále Ligy zemědělských škol – skokové soutěže

Travnaté kolbiště
9:00 – 11:00 hod.    výkonnostní zkoušky welsh pony

Dráha u lesíka
14:00 hod.    1. kolo soutěže ovladatelnosti – chladnokrevní koně

Sobota 8.  září

Paddock    
9:30 – 12:00 hod. Národní šampionát 3letých klisen plemen norik, slezský norik a českomoravský belgik
12:00 hod.        vyhlášení Nejkrásnějšího koně ČR 2012
12:20 – 14:00 hod.  chovatelské kolekce různých plemen koní
14:00 hod.         Národní šampionát mladých klisen plemene hafling

Pískové kolbiště
9:00 – 13:00 hod.     western a rodeo ukázky – trail, barrel race, lasování, …

Travnaté kolbiště
9:00 – 13:00 hod.   vozatajský pohár – český sportovní pony
13:00 – 18:00 hod. výstava pony původních britských plemen a Národní šampionát Shetland pony

Travnatý prostor u vody
9:00 – 11:00 hod.  Shetland pony – jezdecké soutěže pro děti

Prostor před hlavní tribunou
16:30 hod. vyhlášení chovatelských osobností a soutěže v těžkém tahu – chladnokrevní koně

Neděle 9. září

Paddock    
10:00 hod.         chovatelské kolekce různých plemen koní

Pískové kolbiště
8:00 hod.         drezurní soutěže plemen hafling
9:00 hod.         Pony liga a hobby soutěže – skokové soutěže

Travnaté kolbiště
9:00 hod.      výkonnostní zkoušky a vozatajské soutěže Shetland pony
14:00 hod.    praktické ukázky „Co umí hiporehabilitační kůň“ – JK Harfa a Sdružení ISAR

Oranice u lesa
10:00 hod.    soutěže v orbě dvouspřeží klasickým i otočným pluhem – chladnokrevní koně

Dráha u lesa
14:00 hod.    2. kolo soutěže v ovladatelnosti – chladnokrevní koně

Aktualizace 8. 8. 20 HOD: Rekordní přehlídka

Mezinárodní výstava Koně v akci – Něžná jízda bude opět největší českou přehlídkou hřebců, klisen a valachů, reprezentujících nejdůležitější světová plemena. O jejím významu ovšem nerozhodují počty předváděných zvířat. Podstatná je jejich kvalita. 

Výstava měla premiéru v roce 1999 a kromě toho nejlepšího z Čech, Moravy a Slezska představila vždy nějaký významný zahraniční chovatelský subjekt. Areál s Taxisem v hlavní roli tak viděl především slavné hřebčíny Lipica (Slovinsko), Bábolna (Maďarsko) nebo Topoločianky (Slovensko). Návštěvníci Pardubic dostali také možnost seznámit se vůbec poprvé s pro nás tehdy neznámým islandským koněm. Zasloužilo se o to bavorské centrum Lipperthof. 

Šampionáty i show

Oficiální národní šampionáty jsou letos opět určeny tříletým klisnám českomoravského belgického koně, norika a slezského norika, mladým klisnám haflinga (narozeným v letech 2006 - 2009) a všem kategoriím shetlandského pony. Koně zapsaní do těchto pěti plemenných knih se pochopitelně představí i v dalším programu. Chladnokrevníkům patří tři prestižní soutěže – v ovladatelnosti, těžkém tahu a orbě. Haflingové dokáží, že jsou použitelní jak pod sedlem (při drezúře, v hobby parkúru i westernovém ježdění), tak v zápřeži. A pro začínající jezdce nejmladší kategorie jsou zase ideálním partnerem shetlandští poníci. Je samozřejmé, že v největší událost českého chovu koní se nemůže obejít bez starokladrubských běloušů a vraníků, stejně jako koní Kinských. Vedle těchto původních domácích plemen z východních Čech (Kladrub nad Labem a Chlumce nad Cidlinou) nebude chybět ani moravský teplokrevník. Jeho plemenná kniha sice neexistuje dlouho, ale krevní základy tohoto všestranně využitelného koně najdeme už v chovatelských ústavech habsburské říše 18. století. 

Kvarteto krásných

Atraktivní vystoupení atraktivních plemen, tak lze charakterizovat program v režii fríských a achaltekinských koní, arabských plnokrevníků a hřebců pura raza espaňola. Jednospřeží, pár, tandem nebo triga fríských vraníků jsou samy o sobě exkluzivní podívanou a tady většinu spřežení navíc povedou dívky – nebo budou alespoň přísedícími na kozlíku. Dívky a ženy budou rovněž v sedlech koní, pocházejících z druhého konce kontinentu, Andalusie. Je třeba připomenout, že čistokrevný španělský kůň (PRE) se podílel na vzniku celé řady evropských a amerických plemen, včetně naší živé národní kulturní památky. Arabský plnokrevník je ve stejném směru absolutní legenda a je proto dobře, že na výstavě také nechybí. Výjimečné postavení má ve světě rovněž achaltekinský kůň, často uváděný jako nejstarší čistokrevné plemeno koní. Pochází z Turkmenistánu, ale chován je samozřejmě i v České republice. 

Malí, ale šikovní 

V České republice už mají své chovy plemena původem z Islandu, Norska a Irska – a tak se islandský kůň předvede v typických chodech (a töltu především), fjordský kůň mimo jiné i s ukázkou pushballu a irský cob pod sedlem i v zápřahu. K „malým“ patří dále huculové, kteří Pardubicím ukáží své schopnosti při voltiži dětí, nebo welshové, pocházející z britských ostrovů. Ti během víkendu absolvují rovněž výkonnostní zkoušky. Český sportovní pony bude vystupovat tentokrát především ve spřeženích, protože na výstavě skončí jeho Vozatajský pohár 2012. A nemohou chybět ani nejmenší ze všech, příslušníci plemene minihorse (miniaturní kůň). Pořadatelé tedy počítají s tím, že se v historickém areálu pardubického závodiště představí víc než 500 koní patřících k 35 plemenným knihám.

Aktualizace 23. 7. 18:20 HOD: V.I.P. host výstavy bude z Polska

Prominentním hostem pardubické výstavy Koně v akci – Něžná jízda bude plemeno našich severních sousedů - koń śląski, tedy slezský kůň. Teplokrevník, jehož předci pocházejí z Dolního a Horního Slezska a má v sobě významný podíl oldenburské krve se momentálně chová ve dvou typech, starém a novém.

Ve světě je známý především díky úspěchům vozatajů (Wladyslaw Adamczak, Czeslaw Konieczny, nyní zvláště Bartlomiej Kwiatek) v nejprestižnějších soutěžích spřežení.

Do Pardubic se přijedou ukázat jak koně z proslulého chovatelského subjektu Stado ogierow Ksiaz, tak produkty soukromých polských chovů. Hřebci a klisny se představí v zápřeži i na ruce.
Návštěvníci dostanou možnost porovnat slezské koně ze země původu s reprezentanty stejného plemene, narozené v České republice. Chovatelka Adéla Košťálová z Všestar u Hradce Králové doveze „k Taxisu“ své dvě klisny a jejich letošní potomky, hříbata po plemeníkovi Nomen.

Aktualizace 21. 6. 19 HOD: Derby před 40 lety poprvé zvítězila žena.

Právě před 40 lety, v neděli 25. června 1972, se přepisovala historie našeho turfu.
Žokejka Miloslava Hermansdorferová – Schulzová dokázala jako první žena vyhrát tehdejší Československé derby ve Velké Chuchli. Jejím partnerem byl hřebec Crapom v tréninku Josefa Krištůfka, reprezentující stáj Plemenářského podniku Kladruby nad Labem.

Za Crapomem s Hermansdorferovou v sedle zůstala po absolvování 2400 metrů propast 10 délek a teprve pak dorazilo do cíle 12 soupeřů. Vítěz nesl symbolické startovní číslo 10 a trať nejvýznamnějšího dostihu tříletých urazil za 2:33,9 minuty.

Miloslava Hermansdorferová mohla vyhrát derby už v roce 1969 s Reliefem, ale před dostihem se zranila při provinčním mítinku a dostih „o modrou stuhu“ mohla sledovat jen jako divák. Reliéf samozřejmě v pohodě zvítězil…

Crapom i jeho jezdkyně se narodili ve stejný den, 20. ledna, ale dělilo je 29 let života.
Nervově hodně labilní ryzák zvaný „Gusta“ startoval pět sezón na rovině a pak se s Hermansdorferovou rozloučil a pokračoval v kariéře na překážkách.

Konečná bilance jeho dostihového života zní: 58 startů, 15 vítězství a 26 platných míst, zisk 487 050 Kč.

Nejdražší roček napajedelské dražby (231 000 Kč) pak odešel do chovu, ale nedostal tam
příliš velkou šanci. Do nebe koní odcválal v roce 1984.

Historické výročí premiérového triumfu ženy v derby připomene rovněž mezinárodní výstava Koně v akci – Něžná jízda (Pardubice, 7. – 9. září).

Původní článek:

Hlavní program bude mít dvě části: představí Královny opratí a otěží z České republiky i dalších zemí Evropy a V. I. P. hosta, v této chvíli zatím ještě neurčený zahraniční hřebčín.
Výstava bude rovněž reagovat na letošní významná výročí, vztahující se k chovu koní a souvisejícím aktivitám:

Roku 1382 byla Anna Lucemburská (Česká) korunována anglickou královnou. Ve stejném roce zavedla v Anglii dámský – boční - sed. Od té doby uplynulo 630 let.

V roce 1927, tedy před 85 lety, se postavila na  start Velké pardubické poprvé žena (Lata Brandisová, klisna Nevěsta).

Rok 1937 byl mimořádný díky prémiovému a zatím jedinému vítězství ženy ve Velké pardubické (Lata Brandisová, klisna Norma). Stalo se tak  před 75 lety.

V roce 1972 (před 40 lety) dokázala Miloslava Hermansdorferová (hřebec Crapom) porazit všechny muže v Československém derby. Do té doby tabulka vítězů nejprestižnějšího domácího rovinového dostihu neznala vítěze „v sukni“.

Šampionáty a soutěže

Chovatelskou kvalitu zajistí výstavě především šampionáty klisen plemen norik, slezský norik, českomoravský belgický kůň a hafling.

Také další části doprovodného programu výstavy zůstanou tradiční.

Jsou to Nejkrásnější kůň České republiky 2012 (vyhlášení výsledků 3. ročníku internetové ankety) a dále Nejsilnější kůň 2012 (soutěž v těžkém tahu), Nejobratnější kůň  2012 (soutěž v ovladatelnosti), Cena o ruchadlo bratranců Veverkových (orba klasickým pluhem) a Cena společnosti Profi Press (orba otočným pluhem).

Pořadatelem výstavy je Dostihový spolek, a. s., nepostradatelným spolupořadatelem Asociace svazů chovatelů koní ČR a hlavním odborným mediálním partnerem společnost Profi Press.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.