Koňská záchranka se oficiálně představila

Projekt ojedinělý ve střední a východní Evropě byl dnes představen v areálu Fakulty veterinárního lékařství VFU v Brně. Jedná se o  Horse Emergency - záchrannou službu koní, hospodářských a ZOO zvířat. První mobilní ambulanci na záchranu zraněných, nemocných nebo týraných velkých zvířat poskytuje nestátní organizace, ve spolupráci s oběma  špičkovými veterinárními klinikami v ČR (v Brně a v Heřmanově Městci) a s Integrovaným záchranným systémem. „Důraz klademe na stav postižených zvířat v průběhu manipulace a transportu při záchranných akcích i na co nejrychlejší a nejhumánnější dopravu zvířete do bezpečí nebo k odbornému ošetření,“ uvedl Pavel Čechovský, specializovaný přepravce a spoluzakladatel projektu.

H.E.

H.E.

H.E.

Horse Emergency team (zleva): MVDr. Zdeněk Žert (odborný garant), Pavel Čechovský (řidič), Zuzka Prokopová (prevence a vzdělávání), Tom Förchtgott (řidič), Ing. Jiřina Rauerová (marketing a propagace), dole fenka Surikatka (záchranář-maskot).


 „Je důležité poskytnout kvalifikovanou první pomoc zvířeti už na začátku a umožnit jeho transport s pomocí technické podpory,“ upřesnil MVDr. Zdeněk Žert, CSc., Dipl. ECVS, odborný garant projektu, z Kliniky chorob koní Fakulty veterinárního lékařství v Brně. Brněnská klinika je jedním z nemocničních pracovišť, kam se zraněná zvířat budou převážet. „Jde zejména o udržení rovnováhy, aby kůň nebo zvíře při převozu nepadalo a z uzavřené zlomeniny se tak stala otevřená, jak  tomu v případě neodborných transportů bývá,“ doplnil Žert. Podle něj je ve vyspělých zemích nepředstavitelný transport zvířat s vážným zraněním bez pomoci speciálního zařízení se závěsem, jakým je vybavená nová sanita.  Bez něj totiž může dojít k prohloubení zranění šlach nohy i k dalším komplikacím.
Kromě MVDr. Žerta byl novinářům k dispozici celý tým Horse Emergency, včetně zakladatelů projektu - profesionálních přepravců Pavla Čechovského a Tomáše Förchtgotta. Za výrobce speciálního přepravníku firmu Paragan byl na tiskové konferenci přítomen pan Bronislav Remeň.  

Součástí tiskové konference byla i praktická ukázka samotné zvířecí sanitky. Její základ tvoří přepravník (koňovlek), který splňuje všechny technické i legislativní nároky přepravy zvířat. Uvnitř je umístěna samostatně pohyblivá konstrukce (závěsné zařízení), která může vyjet z přepravníku nad zraněné zvíře. Pacient se zavěsí do speciální popruhové sítě a navijákem je potom konstrukce i se zavěšeným zvířetem vtažena do sanitky.

Samozřejmostí je také výbava pro první odbornou pomoc, výkonná ventilace, kamerový systém apod.  Přepravník táhne výkonné terénní vozidlo, které zajistí dostupnost v těžkém terénu. Záchrannou službu vybavila speciální závěsnou konstrukcí firma Kovovýroba Marek a syn.

H.E.


Projekt se stává důležitou podporou akcí organizovaných Integrovaným záchranným systémem. Byl ustaven na jižní Moravě, ale je jedinečný ve střední Evropě, přičemž se nechal inspirovat podobnými institucemi ve Švýcarsku a Itálii. Předpokládanou oblastí působení je kromě celé České republiky také Slovensko, Rakousko a Polsko.  Iniciátoři projektu i celý tým Horse Emergency si do budoucna paradoxně přejí co nejméně akutních výjezdů a zásahů, ale pokud bude potřeba, jsou připraveni být  24 hodin denně k dispozici. Více informací viz http://www.konskazachranka.cz.

 

Více fotografií najdete v přiložené fotogalerii - viz odkaz níže.


Doporučujeme též shlédnout:

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-brne-zahajila-cinnosti-prvni-konska-zachranka-ve-stredni-evrope/389431

http://zpravy.idnes.cz/unikatni-konska-zachranka-brani-zvirata-pred-utracenim-piv-/brno.asp?c=A090723_144727_brno_dmk

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-ma-prvni-konskou-zachranku-ve-stredni-evrope.html - obsahuje též video!

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.