Na Pardubicku hořela stáj - požár úmyslně založen

Aktualizujeme / Profesionální i dobrovolné jednotky hasičů likvidovaly v pondělí 26. listopadu v 4.49 hodin požár stodoly ve Spojile. Jednalo se o zemědělský statek se stájemi o rozměrech přibližně 20 x 20 m. Ve stájích bylo ustájeno přibližně 40 koní. Koně hasiči vypustili. Několik koní uteklo. S odchytem hasičům pomáhali strážníci městské policie

Při příjezdu hasičů byla již celá stodola zasažena plameny. Následně došlo i ke zřícení střechy. Uvnitř bylo uskladněno seno. Narušena byla statika celého objektu. Po dohodě s majitelem nechali hasiči objekt kontrolovaně dohořet.

Požár se mimo objekt nedostal. Hasiči ochlazovali nejen stodolu, ale i okolní objekty. Ochlazování bylo prováděno i z výškové techniky. Následně byl vystěhován materiál a zařízení kanceláří i technologických místností. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 8.46 hodin.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je nyní předmětem dalšího vyšetřování. Jednotky jsou stále na místě.

Na místo se v úterý ráno vrátí vyšetřovatel hasičů. Ten nejprve místo požáru zkontroluje termokamerou a pokud bude teplota přijatelná, bude povolán pes, který je speciálně vycvičen na vyhledávání hořlavých kapalin.

 

Aktualizace 7. 12.: Hasiči dnes v tiskové zprávě potvrdili, že příčinou bylo úmyslné založení požáru. Škoda se vyšplhala na 2 miliony korun. Uchránit se podařilo zvířata, hlavně ustájených 43 koní a dále majetek ve výši 3 miliony korun. 

 

Aktualizace 4.12.: Web ČHS: Jak můžete pomoci? Dodavatele sena jsme již sehnali. Rádi bychom nasbírali částku 250.000,- na úhradu krmení (1 velký balík sena stojí 2000,-Kč plus doprava). Česká hiporehabilitační společnost založila samostatný transparentní sbírkový účet pro Apolenku (2101536962 / 2010) kam můžete posílat finanční částky v jakékoliv výši. ČHS již převedla na tento účet 50 tisíc korun. Transparentní účet můžete sledovat zde.

 

Aktualizace 14:50 hod: Obracíme se na Vás s prosbou o pomoc při zajištění nákupu sena pro ustájené koně. Sbírkový účet stáje Apolenka : 30015-1205131359/0800. Předem mnohokrát děkujeme. Členové OV VčO. Podrobnosti zde.

Aktualizace 12:25 hod: Podrobnosti včetně dalších fotografií najdete v oficiální tiskové zprávě zde.

Aktualizace 10:00 hod: Příčina vzniku požáru stodoly ve Spojile je vyšetřována. Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun.

 

Původní zpráva 26. 11.:

Jak informuje HZS Pardubického kraje na svém Twitterovém účtu, několik jednotek hasičů od 5 hodin ráno zasahuje ve Spojile u požáru stájí farmy Apolenka. Ústájeno je zde asi 40 koní. Hasiči koně vypustili, některé si samy protrhly ohradu. Plameny zasáhly stodolu o rozměrech 20x20m, ve které je uskladněna sláma. Došlo ke zřícení střechy. 

Pravděpodobně utekl jeden kůň. S odchytem hasičům pomáhají strážnici Městské policie Pardubice.

po dohodě s majitelem objektu nechávají kontrolovaně stodolu dohořet. Hasiči vystěhovali materiál i zařízení kanceláří a technologie místností. Na místě výšková technika a je prováděno ochlazování okolních objektů i stěn stodoly.

Po dohodě s majitelem objektu nechávají kontrolovaně stodolu dohořet. Hasiči vystěhovali materiál i zařízení kanceláří a technologie místností. Na místě výšková technika a je prováděno ochlazování okolních objektů i stěn stodoly.

Video ze zásahu najdete zde.

 

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.