Národní dotační programy týkající se chovu koní pro rok 2011

Po schválení státního rozpočtu jsou každoročně ministerstvem zemědělství vyhlašovány jednotlivé národní dotační programy. Jejich přehled pro rok 2011 je uveden v tabulce v článku. Chovu koní se týkají především dotační programy, které jsou v tabulce zvýrazněny.

Přehled národních dotačních programů do zemědělství pro rok 2011

Kód programu Název programu Finanční prostředky v tis. Kč*
1.D. Podpora včelařství 55 000
1.I. Podpora vybudování kapkové závlahy 10 000
1.R. Podpora restrukturalizace ovocných sadů 30 000
2.A. Udržování a zlepšování genetického potenciálu vyjmenovaných hospodářských zvířat 180 000
3. Podpora ozdravování polních a speciálních plodin 52 000
5. Podpora ZH Písek a ZH Tlumačov 25 000
6. Genetické zdrojeGenetické 60 000
8. Nákazový fond 70 000
9. Poradenství a vzdělávání 40 000
10.D. Podpora evropské integrace nevládních organizací 13 000
10.E. Podpora technologických platforem v působnosti rezortu MZe 10 000
13. Podpora zpracování zemědělských produktů 13 746
  Celkem 676 746

Pozn.: Zvýrazněně jsou vyznačeny dotační programy týkající se mimo jiné chovu koní.
* Jedná se o celkový objem finančních prostředků u jednotlivých programů (nejenom pro chov koní).

Dotační programy 1.D., 1.I., 1.R., 2.A., 3., 8., 9., 10.D., 10.E. a 13 jsou součástí Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2011 na základě § 2 a 2d zákona č.252/1997 Sb., o zemědělství,  ve znění pozdějších předpisů. Dotační program 6. bude součástí samostatných Zásad, kterými se na základě § 2 a 2d zákona č.252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, stanovují podmínky pro poskytování dotací na udržování a využívání genetických zdrojů pro výživu a zemědělství pro rok 2011.

 

Dotační program 2.A. Udržování a zlepšování genetického potenciálu vyjmenovaných hospodářských zvířat

Níže uvedené podprogramy byly v rámci tohoto programu vyhlášeny pro rok 2011 ve stejném znění a přibližně se stejným objemem finančních prostředků jako v loňském roce.

2.A.b. Podpora zavádění a vedení plemenných knih (dále jen „PK“) dle plemen vyjmenovaných hospodářských zvířat

Podpora uznanému chovatelskému sdružení na zavádění a vedení PK podle plemen.

- do 50 Kč na kus koní (hřebců a klisen) vedených v PK anglického plnokrevníka  a klusáka (dle čtvrtletního průměrného stavu, potvrzeného osobou pověřenou vedením ústřední evidence hosp. zvířat),
- do 60 Kč na kus koní (hřebců a klisen) vedených v PK českého teplokrevníka (dle čtvrtletního průměrného stavu, potvrzeného osobou pověřenou vedením ústřední evidence hosp. zvířat),
- do 100 Kč na kus koní (hřebců a klisen) vedených v PK ostatních plemen koní (dle čtvrtletního průměrného stavu, potvrzeného osobou pověřenou vedením ústřední evidence hosp. zvířat),

2.A.e.2.a) Podpora příslušnému uznanému chovatelskému sdružení na zajištění testování užitkových vlastností mladých plemenných koní ve vyšším stupni kontroly užitkovosti („Kritérium mladých koní“)

- do 70 % nákladů na testy vykonávané třetí stranou nebo jejich jménem s cílem určení genetické jakosti nebo užitkovosti hospodářských zvířat.
 
Objem finančních prostředků maximálně 2 000 tis. Kč.

2.A.e.2.b) Podpora příslušnému uznanému chovatelskému sdružení na zajištění kontroly užitkovosti a kontroly dědičnosti anglického plnokrevníka a klusáka

- do 70 % nákladů na testy vykonávané třetí stranou nebo jejich jménem s cílem určení genetické jakosti nebo užitkovosti hospodářských zvířat.

Objem finančních prostředků maximálně 7 000 tis. Kč.

2.A.e.2.c) Podpora příslušnému uznanému chovatelskému sdružení na klisnu za úspěšné absolvování zkoušky výkonnosti po zapsání do hlavní plemenné knihy (HPK) a plemenné knihy (PK).

- do 16 000 Kč na tříletou klisnu po základní zkoušce výkonnosti plemen český teplokrevník, slovenský teplokrevník,
- do 13 000 Kč na tříletou klisnu po základní zkoušce výkonnosti plemen českomoravský belgický kůň, norik a slezský norik,
- do 7 000 Kč na tří nebo čtyřletou klisnu po základní zkoušce výkonnosti ostatních plemen, pro která je  v ČR vedena PK.

2.A.e.2.d) Podpora osobě dle § 16 zákona č. 154/2000 Sb. na zajištění plemenitby koní formou inseminace (z tohoto titulu nelze poskytovat dotaci na inseminační dávky získané od hřebců v majetku Zemských hřebčinců Písek, Tlumačov  a Národního hřebčína Kladruby n. L.).

- do 2 900 Kč na klisnu zapsanou do plemenné knihy vedené v ČR, u které byla v roce 2011 potvrzena březost po připuštění formou inseminace v tomtéž roce semenem hřebců, kteří jsou zapsáni ve stejné plemenné knize.  

Klisna nesmí být v tomto roce zapouštěna přirozenou plemenitbou.

2.A.e.3) Podpora testování
Podpora osobě oprávněné k provozování zařízení, ve kterých se provádí testování a posuzování hřebečků dle šlechtitelského programu příslušného uznaného chovatelského sdružení.

- do 30 Kč na krmný den hřebečka do stáří 2 let,  
- do 100 Kč na krmný den hřebečka ve stáří nad 2 roky.

U dotace na vedení plemenných knih (2.A.b.), na Kritérium mladých koní (2.A.e.2.a), na zajištění kontroly užitkovosti a kontroly dědičnosti anglického plnokrevníka a klusáka formou dostihů (2.A.e.2.b) a na zkoušky výkonnosti klisen (2.A.e.2.c) může být příjemcem dotace příslušné uznané chovatelské sdružení. U dotace na testování a posuzování hřebečků v testačních odchovnách (2.A.e.3) může být příjemcem dotace oprávněná osoba (nutný souhlas k této činnosti od MZe) a u dotace na zajištění plemenitby formou inseminace (2.A.e.2.d) může být příjemcem dotace osoba dle § 16 zákona č. 154/2000 Sb. (plemenářského zákona) – inseminační stanice.


Dotační program 5. Podpora ZH Písek a ZH Tlumačov
Účelem poskytování dotací Zemskému hřebčinci Písek s.p. a Zemskému hřebčinci Tlumačov, s.p. je zachování národní kulturní památky, tradičních historických staveb a zajištění plnění úkolů státní péče o rozvoj plemenářství v chovu koní ČR.     

Dotační program 6. Genetické zdroje
Účelem podpory je zachování genetických zdrojů hospodářských zvířat a geneticky cenných populací hospodářských zvířat, ryb a včel v rámci Národního programu ochrany a využití genetických zdrojů hospodářských zvířat a ostatních živočichů využívaných pro výživu a zemědělství (Národní program zvířat), který jako určená osoba koordinuje Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. V případě koní se jedná o starokladrubského koně, hucula, českomoravského belgického koně a slezského norika.

Dotační program 8. Nákazový fond
Koní se týká možnost částečné úhrady nákladů spojených s neškodným odstraňováním kadáverů  - podprogram 8.B. Bohužel v současné době nejsou pro realizaci tohoto dotačního podprogramu k dispozici žádné finanční prostředky.

Dotační program 9. Poradenství a vzdělávání
Koní se týká podprogram 9.A.a.1) Podpora poradenství pro živočišnou výrobu ve vztahu k zákonu č. 154/2000 Sb. Jeho účelem je především podpora činnosti uznaných chovatelských sdružení a oprávněných osob v oblasti osvětové a vzdělávací činnosti a v oblasti pořádání přehlídek a výstav koní. Podporovaná činnost je prováděna ve vztahu k plemenářskému zákonu (č.154/2000 Sb.), to znamená především ve vztahu ke šlechtění jednotlivých plemen koní.
Vzhledem k přibližně polovičnímu objemu finančních prostředků, které jsou pro tento podprogram pro rok 2011 oproti minulým rokům k dispozici, bude pouze v letošním roce realizována podpora zveřejňování výsledků plemenářské práce a podpora zabezpečování pořádání výstav a přehlídek hospodářských zvířat. Naopak podpora pořádání seminářů a školení ve vztahu k plemenářskému zákonu pro chovatelskou veřejnost a podpora vydávání poradenských publikací ve vztahu k plemenářskému zákonu poskytovaných chovatelům zdarma nebude v roce 2011 realizována. V tomto případě se jedná o největší změnu oproti roku 2010.

Dotační programy jsou zveřejněny na internetu na adrese http://eagri.cz ve složce dotace – národní dotace.

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.