Návštěva královských stájí v Dánsku

Zástupci Národního hřebčína Kladruby nad Labem, ředitel Ing. Jiří Machek a šlechtitelka Ing. Zuzana Šancová, navštívili ve dnech 25. a 26. dubna 2017 královské stáje v Kodani. Stalo se tak na základě pozvání královského podkoní pana Per Thuesena, který v letošním roce svou pětiletou službu zakončí a do funkce uvede nového nástupce.

Dvanáct starokladrubských běloušů, jejichž výběr se řídil přísnými kritérii, je ustájeno přímo v centu Kodaně v areálu paláce Christiansborg. Tento královský palác dnes slouží jako parlament, sídlo premiéra a nacházejí se zde reprezentativní prostory. Nicméně v minulosti byl sídlem královské rodiny a skýtal ustájení pro 250 koní.

Starokladrubští koně jsou ustájeni v původních historických stájích a dostává se jim komfortní péče ve všech směrech. Stáje jsou velkorysým prostorem, kde lze koně zapřáhnout do kočáru a se spřežením pak zamířit rovnou do ulic města. K pohybování koní je určena prostorná jízdárna na nádvoří paláce, dva výběhy a historická jízdárna. Pohyb koní zajišťují v průměru čtyři zaměstnanci, ve výcviku je kladen největší důraz na spolehlivost spřežení v provozu města, což má pro ceremoniální službu naprosto zásadní význam.

Mezi nejvýznamnější okamžiky ceremoniální služby starokladrubských běloušů pro dánskou královnu Margaretu II. je Novoroční audience u královny, přijímání diplomatů, výročí v královské rodině, přesun královské rodiny na letní sídlo. V Dánsku je instituce království vnímána velmi pozitivně a lid má ke své královně velmi vřelý vztah. A tak i do paláce Christiansborg míří spousta návštěvníků, turistů a denně mohou obdivovat bílé koně, přilehlé muzeum a kočárovnu.

Je skutečně obdivuhodné, že starokladrubští, koně narození a vycvičení v České republice, zastávají ceremoniální službu, ke které byli po staletí šlechtěni, v království Dánském.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.