Nejkrásnější kůň České republiky 2012

Třetího ročníku internetové ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2012 se zúčastní  reprezentanti 28 plemen koní, chovaných v České republice. Připomeňme si, že tituly v předchozích letech získali českomoravský belgik 2881 Agar (2010) a fríský hřebec 1341 Baron fan Odingastate (2011).

Aktualizace 4. 9. 12:15 HOD: Maximum Blues Master evropským šampionem


Nejkrásnější kůň České republiky 2012, dvouletý hřebec Maximum Blues Master získal čtyři dny po vítězství v internetové anketě i titul Gold European Champion.

Mistrovství Evropy plemene paint horse (EuroPaint) se koná v bavorském Kreuthu a koně českých majitelů jsou tam zatím velmi úspěšní.

Maximum Blues Master vyhrál třídu Color, o den dříve se stal „bronzovým“ evropským šampiónem ve třídě In Hand Trail.

Reprezentant Wanted Ranche z Národního parku Českosaské Švýcarsko v okrese Děčín se představí tuto sobotu (8. září) v pravé poledne  návštěvníkům výstavy Koně v akci – Něžná jízda. Do Pardubic, na slavnostní dekorování, přijede kůň Mgr. Lenky Šnáblové přímo z Německa.

Maximum Blues Master, tentokrát ve volném čase. Foto Lenka Šnáblová

Aktualizace 3. 9. 10:30 HOD: Causa Eelco R.

Majitel fríského hřebce Eelco R., pan Michal Sekot (SAM, Česká Bříza) mi telefonicky oznámil v sobotu 1. září v podstatěd toto: „Odstupujeme z ankety Nejkrásnější kůň ČR 2012, na získané umístění nereflektujeme, do Pardubic na vyhlašování výsledků ankety nejedeme.“

K tomuto vyjádření je samozřejmě třeba dodat další podstatné informace.

Eelco R. získal v anketě tolik hlasů, že mu zajistily po jejím skončení jasné druhé místo.
Pan Sekot ale avizoval úmysl odstoupit z ankety již dva dny před jejím skončením - 29. srpna odpoledne.

Argumentoval přitom nedůvěrou k regulérnosti nárůstu hlasů svých soupeřů (těmi byli míněni paint horse a achaltekinský kůň) i (podle jeho slov) zjištěnými technickými problémy s udělováním hlasů.

Možnost hlasování byla ihned prověřena panem Ing. Petrem Švehlou, který zvolený systém pro web Asociace svazů chovatelů koní ČR aplikoval: Žádné zásadní závady v tomto směru ale nezjistil.

***
Upozornil jsem pana Sekota, že rychlé změny na „kontě“ jeho koně (i na kontě achaltekinského zástupce) se zase nelíbí majitelce jeho největšího konkurenta, hřebce plemene paint horse, paní Mgr. Lence Šnáblové.

Ta uvažovala o odstoupení podstatně dříve než pan Sekot. Svůj záměr ale změnila po tom, co jsme vzniklou situaci spolu několikrát telefonicky i písemně diskutovali.
„Také nás spousta našich příznivců žádala, abychom odstoupili z ankety, že přeci nemůžu "kazit" jméno tak úspěšnému a krásnému koni jen proto, že někdo umí dobře pracovat s počítačem. Přiznám se, že jsem o odstoupení opravdu uvažovala.

Ale protože ten nápad s anketou je vlastně skvělý a díky anketě se široká veřejnost dozví něco malinko víc o koních, tak to neudělám a budu dál spolu se svými příznivci shánět další hlasy,“ napsala nakonec Mgr. Šnáblová.

Také příznivci vraníka Eelco R. hlasovali dál (koně se pořadatelé ankety rozhodli nevyřazovat v průběhu hlasování) a proto se anketa dostala do cíle s kompletním počtem finalistů.

A jak již bylo výše napsáno, až po jejím uzavření zopakoval pan Sekot svůj nekompromisní postoj – a z ankety se svým koněm odstoupil.

***
Pořadatelé ankety (ASCHK ČR, Dostihový spolek, a . s., Pardubice) vzali v úvahu při rozhodování o regulérnosti především vyjádření Ing. Petra Švehly.

Ten uvedl:

„Zajistit regulérnost hlasování na webu je obtížné. Solidní regulérnost hlasování je zajištěna snad jen ve volbách do parlamentu, senátu a zastupitelstev obcí a krajů, a tam se kontrolují občanské průkazy fyzicky přítomných voličů. Volby po internetu, budou-li někdy zprovozněny, budou vyžadovat úředně ověřený digitální certifikát každého voliče.
Pro hlasování v anketě Nekrásnější kůň ČR 2012 bylo zvažováno více možností kontroly regulérnosti hlasování.

Protože bylo požadováno, aby šlo hlasovat i bez registrace a přihlášení uživatele, zvolili jsme nakonec sytém kontroly IP adresy počítače, ze kterého byl hlasující uživatel připojen. Z jedné IP adresy bylo umožněno dát pouze jeden hlas.

Tento systém je poměrně restriktivní, protože neumožňuje udělit více hlasů např. za každého člena jedné domácnosti - domácnost totiž obvykle sdílí jednu IP adresu.
Podobně lidé hlasující z práce, kde je firma připojena přes společný proxy server (jediná IP adresa) měli smůlu, protože hlasovat mohl jen první z dané firmy.

I tento systém kontroly lze ale obejít s použitím různých anonymizérů (např. s pomocí anonymizační sítě a aplikace Tor) a nelze tomu při tomto způsobu kontroly nijak zabránit.
V databázi portálu ASCHK je uložen záznam pro každý jednotlivý udělený hlas ankety. Ke každému hlasu je uložena IP adresa počítače, ze kterého bylo provedeno připojení, datum a čas udělení hlasu, a samozřejmě i volba (kůň) pro kterou bylo hlasováno.“

***

Pořadatelé vzali v úvahu dále tato fakta:

Konečné pořadí v anketě na prvních třech místech odpovídá i poměru zisku hlasů v kvalifikačních divizích, kde paint horse dostal 763 hlasů, fríský kůň 457 hlasů a achaltekinský kůň 394 hlasů.

Rozdíl mezi vítězem a druhým koněm byl nakonec podstatný (220 hlasů), stejně jako rozdíl mezi koni na druhém a třetím místě (256 hlasů).

Závěr je proto očekávaný:

Neexistuje podstatný důvod jakýmkoliv způsobem zasahovat do konečného výsledku ankety.

To, že majitel fríského koně z ankety z vlastní vůle odstoupil, je ovšem třeba respektovat.
V Pardubicích tedy budou vyhlášeni a dekorováni koně na 1., 3. a 4. místě.

***

O způsobu hlasování ve IV. ročníku ankety (2013) bude rozhodnuto po zvážení všech možností s vědomím, že systém nebude nikdy dokonalý.

Hlasovat na jednom serveru (ASCHK) bylo ale určitě správné rozhodnutí.

O tom svědčí třeba fakt, že počet odevzdaných hlasů ve finále 2012 se zvýšil proti loňsku o 58 %.

Ing. Petr Švehla rekapituluje :
„Všechny uvažované hlasovací systémy lze cíleně zmanipulovat, pokud má na tom někdo zájem a věnuje tomu jisté úsilí.
Ostatně už i to, že příznivci koně obvolávají své přátele a známé a vyzývají je ke hlasování pro "jejich" koně, je určitou manipulací.
Jak víme z nedávné doby, i volby do místních zastupitelstev se musely v některých obcích opakovat pro cílenou manipulaci tím, že se do obce před volbami přihlásilo k trvalému pobytu neobvykle vysoké množství lidí.
Proto je na místě určitý nadhled.
Je třeba vědět, že výsledky hlasování na internetu nejsou nic absolutního, že všichni koně v anketě se zviditelní především už svou účastí v anketě a pořadí jejich umístění je třeba brát s rezervou a s vědomím, že nevíme, kdo vlastně hlasoval a jaké měl k tomu skutečné důvody.“

***

Všechny ty, kteří se podílejí na realizaci ankety, musí přes všechny uvedené problémy těšit jedno zjištění:

Anketa se stala prestižní záležitostí.

O tom svědčí skutečnost, že úspěch v ní se cení, ačkoliv není spojen s žádnými finančními výhodami.

Aktualizace 1. 9. 12:30 HOD: Nejkrásnější kůň: Maximum Blues Master

Vítězem internetové ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2012 se stal reprezenatnt plemene paint horse Maximum Blues Master. Dvouletý hřebec v atraktivní barvě black overo dostal 1637 hlasů, tedy 27,52 % z odevzdaných 5948 hlasů.

Produkt chovu Kristy Wilkin z amerického Texasu patří Mgr. Lence Šnáblové z Wanted Ranche ve Veselíčku (okres Děčín).

Maximum Blues Master je podle své majitelky nejlepší dvouletý paint horse Evropy současné doby. Konto s jeho vítězstvími a tituly šampióna roste neuvěřitelným tempem. Kůň vyhrál s rekordním ziskem divizi westernových plemen a ve finále si poradil s devíti soupeři nakonec zcela jistě.

Na druhém místě skončil se ztrátou 220 hlasů fríský Eelco R. v majetku Michala Sekota (SAM, Česká Bříza) a třetí pozice patří achaltekinskému vraníkovi jménem Stambul (Kateřina Králová, Pyskočely). Toho dělilo od „stříbra“ 256 hlasů.
Jako čtvrtý se dostal do cíle fjordský plavák 1656 Reitze, zastupující nizozemskou organizaci Het Hengstenfonds. U nás působí na stanici Dlouhomilov u Veroniky Myslivečkové.

Vítěz ankety a umístění na 2. – 4. místě se představí návštěvníkům výstavy Koně v akci – Něžná jízda v Pardubicích. Do padocku závodiště nastoupí k dekorování v pravé poledne, v sobotu 8. září. Hlavním partnerem ankety byla společnost MORAVOL.

Oficiální výsledek ankety:
1.    Maximum Blues Master (paint horse)  - 1637 hlasů (27,52 %)
2.    Eelco R. (fríský kůň)  - 1417 hlasů (23,82 %)
3.    Stambul (achaltekinský kůň) – 1161 hlas (19,52 %)
4.    1656 Reitze (fjordský kůň) – 459 hlasů (7,72 %)

Kompletní zisk hlasů všech finalistů najdete na webu ASCHK ČR (www.aschk.cz)

Nejkrásnější kůň ČR 2012, Maximum Blues Master. Foto Lenka Šnáblová

Aktualizace 16. 8. 17 HOD: Finále právě začalo!

Finále 3. ročníku internetové ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2012 právě začalo.

Na serveru ASCHK ČR (www.aschk.cz) si můžete vybrat z 10 kandidátů - jednotlivé divize postupně vyhráli reprezentanti plemen shetlandský pony, islandský kůň, českomoravský belgický kůň, fríský kůň, achaltekinský kůň, slovenský teplokrevník a paint horse.

Díky hlasovým preferencím postoupili i fjordský kůň, slezský norický kůň a quarter horse.

Ze všech 28 soutěžících kandidátů získal absolutní maximum přízně hřebec plemene paint horse Maximum Blues Master v divizi westernových plemen.

Za ním se podle počtu hlasů umístili Baldi frá Breidablik (islandský kůň), 2942 Almar (českomoravský belgický kůň) a 1656 Reitze (fjordský kůň).

Ve finále se ovšem začíná opět od nuly – a teprve za 14 dní uvidíme, jak se s papírovými favority vyrovnal „zbytek pole“.

Je to výzva především pro příznivce obou vraníků, fríského Eelco R. a achaltekinského hřebce Stambul. Překvapit ovšem mohou všichni ostatní.


Nejkrásnější kůň České republiky 2012
FINÁLE

SHETLAND PONY
1636 Bruce v.d. Ariaanshoeve
Hřebec, černobílý strakoš, nar. 2008
Chovatel. R. Ariaans (Nizozemsko)
Majitel: Bc. Petra Šarochová, Stáj Dominika,Křimov - Suchdol
V plemenitbě působí prvním rokem, složil zkoušky výkonnosti a je zařazen v Akceleračním programu. V loňském roce získal titul Národního šampióna plemene. Má velmi dobrý charakter, mohou se o něj starat i nejmenší děti.

Foto: Věra Marková
Vítěz divize Pony a miniaturní koně

ISLANDSKÝ KŮŇ
Baldi frá Breidablik
Hřebec, ryzák, nar. 2003
Chovatel: Carla van Nunen (Nizozemsko)
Majitel: Hefziba Lindeman, Horses & Holiday, Ludvíkov
Typický představitel svého plemene, na körungu za exteriér získal 7,8 bodu, za chody (krok, klus, cval, tölt) 7,9 bodu a za celkový dojem 7,8 bodu. Baldi je temperamentní hřebec s vynikajícími chody a dobrým töltem, je stále ochotný k práci. Současně je využíván v chovu, jeho hříbata jsou dobře stavěná, s výborným charakterem a kvalitními chody.

Foto: Renata Kolářová
Vítěz divize Malá plemena

ČESKOMORAVSKÝ BELGICKÝ KŮŇ
2942 Almar
Hřebec, tmavý ryzák, 2004
Chovatel: Ing. Jiří Daněk, Dobročkovice
Majitel: Zemský hřebčinec Tlumačov
Typický představitel plemene (linie 426 Aglaé, 1920) absolvoval v roce 2006 zkoušky výkonnosti s vynikajícím hodnocením 9,0 bodu za exteriér a 9,5 bodu za výkonnost. Svou pracovní výkonnost dále prokazoval na stanici hřebců Horní Libochová, nyní působí v Jihlavě – Kosově. Hřebec se účastní soutěží chladnokrevných koní. Genetický zdroj, podíl původních genů 63,3 %.

Foto: Eva Výborná
Vítěz divize Chladnokrevná plemena

FRÍSKÝ KŮŇ
Eelco R.
Hřebec, vraník, nar. 2001
Chovatel: G. Roskam, Lunteren, Nizozemsko
Majitel: SAM, o. s. - Michal Sekot, Česká Bříza
Získal ocenění 1.Premie jako hříbě (Nizozemsko, 2001), dále titul Ster, nejvyšší ocenění za exteriér a pohyb (Nizozemsko, 2004 a Česká republika, 2005) a 1.Premie (Německo, 2009). V roce 2006 působil v ČR s licencí servisního hřebce pro nizozemskou plemennou knihu, od roku 2009 coby plemenný hřebec pro německou knihu barokních koní u ECHA ESV. Hřebec barokního typu má výborný charakter, je trénován v drezúře a zápřeži.

Foto: Věra Marková
Vítěz divize Historická plemena

ACHALTEKINSKÝ KŮŇ
Stambul
Hřebec, vraník, nar. 2001
Chovatel: Hřebčín Akhalt-Servis, Rusko
Majitel: Kateřina Králová, Pyskočely
Typický představitel plemene, příslušník ve sportu úspěšné linie Fakirpelvan (na zakladatele této linie je prochován V x IV). Kromě vlastní dosažené výkonnosti stupně S (endurance) se Stambul úspěšně prezentuje na chovatelských šampionátech. Mezi jeho největší úspěchy patří titul Světového virtuálního juniorského šampióna (2003, Moskva), titul Rezervního šampióna na francouzském šampionátu (2010, Nancy) a 2. místo v kategorii 5 - 12letých hřebců na Evropském šampionátu (2011, Gut Ising).

Foto: Zdenka Skopalová
Vítěz divize Plnokrevná a čistokrevná plemena

SLOVENSKÝ TEPLOKREVNÍK (chovaný v ČR)
Asparuch
Hřebec, hnědák, nar. 2006
Chovatel i majitel: Bc. Helena Müllerová, Mnětice
Pronájem: Sportovní stáj Golem
Má skvělý charakter, je jemný ve stáji, odvážný a temperamentní na parkuru, přesto stále lehce ovladatelný. Nadějný mladý kůň, který se úspěšně prezentuje ve skokových soutěžích Kritéria mladých koní. V sezóně 2012 získal v kvalifikačních kolech zatím jedno první, jedno třetí a jedno čtvrté místo. Kvalifikoval se do finále KMK (Zduchovice, září).

Foto: Jakub Novotný
Vítěz divize Teplokrevná a sportovní plemena

PAINT HORSE
Maximum Blues Master
Hřebec, black overo, nar. 2010
Chovatel: Krista Wilkin, The Colony, Texas, USA
Majitel: Mgr. Lenka Šnáblová, Wanted Ranch, Veselíčko (okres Děčín)
Výjimečný mladý hřebec se skvělým charakterem, mohutnou stavbou těla a vynikající výkonností. V roce 2011 se jako roček stal trojnásobným evropským šampionem a 2x Reserve Grand Championem, získal ocenění ROM v Color Class a stal se dvojnásobným šampionem PHC ČR. Letos excelentně reprezentuje ČR v zahraničí - na svém kontě má neuvěřitelných 55 prvních míst, stal se dvojnásobným mistrem a jednou vicemistrem Bádenska-Württemberska (Německo), mistrem Bavorska (Německo), patnáctinásobným  Grand Championem (Německo, ČR) a získal hned čtyřikrát další ocenění ROM –  v disciplínách Halter Stallions Open, Halter Stallions Amateur, Longe Line a In Hand Trail. V současné době je to nejlepší dvouletý paint nejen ČR, ale i Evropy, na svém kontě má téměř 100 APHA bodů – a to jeho sezóna 2012 zdaleka nekončí. Od příštího roku ho kromě závodní kariéry čeká také působení v chovu.

Foto: Lenka Šnáblová
Vítěz divize Westernová plemena

FJORDSKÝ KŮŇ
1656 Reitze
Hřebec, plavák (brunblakk), nar. 1996
Chovatel: Natuurmonumenten, Paterswolde (Nizozemsko)
Majitel: T. Het Hengstenfonds, Hoenderloo (Nizozemsko)
Držitel nizozemského titulu Elitehengst byl importován v roce 2011. Je jedním ze dvou plemenných hřebců zapůjčených chovatelům fjordských koní v ČR z Nizozemska, kde je pro toto plemeno vedena plemenná kniha. Působí na stanici u Veroniky Myslivečkové (Dlouhomilov, okres Šumperk).

Foto: Hengstenfonds Hoenderloo
Postoupil díky preferencím v divizi Malá plemena

SLEZSKÝ NORICKÝ KŮŇ
2868 Nacho Salazar – ZV
Hřebec, hnědý skvrnitý bělouš, nar. 2001
Chovatel i majitel: Ladislav Karásek, Podlosí, Velká nad Veličkou.
Jeden z nejúspěšnějších žijících chladnokrevných plemeníků (linie 1542 Nero Diamant VI, 1941). Sám maximálně výkonný, s Janem Blizňákem mistr Evropy a několikanásobný mistr ČR v různých disciplínách chladnokrevných soutěží. Stejně úspěšný je v chovu, v plemenitbě má 5 zařazených synů. V současné době působí v ERC Mnětice, je v nabídce čerstvého spermatu.Podíl původních genů 87,6 %.

Foto: Kateřina Filipi
Postoupil díky preferencím v divizi Chladnokrevná plemena

QUARTER HORSE (American Quarter Horse)
A Jac O Rima
Hřebec, palomino, nar. 2004
Chovatel: Helmut Schulz, Wiener Neustadt (Rakousko)
Majitel: Ema Lupačová, Praha (kůň je ustájen v TC Watani, Břežany II)
Syn slavného otce, reiningového šampióna Jac O Rima. Mohutný hřebec klidné povahy se skvělým charakterem – ochotný k práci, všestranný v jezdeckých disciplínách. Získal řadu významných umístění a ocenění ze soutěží v Německu, Itálii a České republice, mimo jiné NRHA: Rein – O – Mania Futurity, Breeders Futurity, Breeders Derby (vše Kreuth, Německo), Futurity (Manerbio, Itálie), Derby (Reggio Emilia, Itálie), Regio Allgäu Jackpot Open Champion (Allgäu, Německo) CZQHA: Grand Champion Halter Stallions Open, Reining Junior Open (3.), Hunter Under Saddle Open (3.) AQHA: Reining Senior Open (2.), Western Pleasure Open (2.), Halter Aged Stallions Open (2.), 2 x All Around Champion Open, 2x Reserve Champion Halter Stallions PLQHA: Hunter Under Saddle Open (2.), Western Pleasure Open (2.), Halter Aged Stallions Open (3.) Je nabízen v přirozené plemenitbě i inseminaci.

Foto: Věra Müllerová
Postoupil díky preferencím v kategorii Westernová plemena

 

***HLASOVAT MŮŽETE ZDE***

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.