Objeveno spojení mezi Alzheimerovou chorobou a nemocí z pastvy

Vědci z University v Edinburghu pátrali po příčinách smrtelné nemoci z pastvy u koní, když se jim podařilo učinit objev. Při zkoumání nervových tkání šesti koní, kteří zemřeli na toto onemocnění vědci zjistili, že obsahují proteiny, které se běžně vyskytují v mozku pacientů postižených Alzheimerovou chorobou. Více uvnitř článku.

"Toto je první studie, která ukazuje podobnosti mezi zdánlivě odlišnými neurodegenerativními nemocemi velkých zvířat a lidí," říká Dr. Tom Wishart, spoluvedoucí výzkumu z Roslin Institute."

"Ačkoliv je nepravděpodobné, že příčiny obou nemocí jsou stejné, objev naznačuje, že v pozdějším stádiu nemoci je využit stejný mechanismus." Celkem 506 různých proteinů bylo v nervové tkáni nemocných koní změněno oproti jiným, kteří zemřeli na jinou nemoc. Prof. Bruce McGorum, který výzkum vede ale stále říká: "Stále se snažíme přijít na příčinu smrtelné nemoci z pastvy." A doufám, že data z výkumu pomohou vyvinout přesnou neinvasivní metodu testování koní, kteří touto nemocí trpí.

 

Smrtelná nemoc z pastvy - grass sickness - je získané degenerativní onemocnění postihující centrální i periferní nervový systém. Poškozuje neurony autonomního, střevního a somatického nervového systému. Onemocnění bylo poprvé popsáno ve Skotsku už v roce 1907 a přestože severovýchodní oblasti Skotska platí stále za místa s nejvyšším výskytem, bylo od té doby prokázáno v mnoha zemích v západní a střední Evropě, v Jižní a Severní Americe i Austrálii. Trápí nejenom koně, ale je zjišťováno také u oslů, mul a zeber.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.