On-line rozhovor s Antonínem Klauzem

V rámci „novoročních“ on-line rozhovorů nám zbývají již jen tři disciplíny, u nichž jsme s jejich manažery nezrekapitulovali uplynulou jezdeckou sezonu s číslovkou 2009, resp. neprozradili plány pro sezonu 2010. V úterý 9. února jsme vymezili prostor na všestrannost a tak na naše otázky neodpovídal nikdo jiný, než Ing. Antonín Klauz. S ohledem na jeho omezené možnosti připojení na internet jsme si však nepovídali on-line.

On-line rozhovor

S Ing. Antonínem Klauzem jsme uvedli on-line rozhovor na našich stránkách již v roce 2007.

 


Jak hodnotíte jezdeckou sezonu 2009 z pohledu manažera všestrannosti?
Rok 2009 ve všestrannosti hodnotím positivně, jak z hlediska organizace národních i mezinárodních závodů v naší republice, tak i z výsledků dosažených na mezinárodní úrovni v ME juniorů, mladých jezdců i seniorů. Výsledky již byly publikovány.

Co byl pro vás největší úspěch sezony 2009 a co největším zklamáním?
Největším úspěchem bylo 13. místo Miloslava Příhody na ME-Y a žádná velká zranění jezdců a koní při závodech všestrannosti v ČR. Největším zklamáním jsou zhoršující se mezilidské vztahy v disciplině všestrannosti.

Tradičními místy, kde se v České republice konají mezinárodní závody ve všestrannosti, jsou Humpolec a Pardubice. Jak hodnotíte organizační stránku mezinárodních závodů na našem území a jak jste byl spokojen s výkony našich jezdců?
Mezinárodní závody v Humpolci i v Pardubicích jsou organizačně velmi dobře uspořádané, přetrvávajícím problémem zůstává shánění finančních prostředků na soutěže všestrannosti. Vzhledem k možnostem koňského materiálu ve většině případů našich jezdců výsledky odpovídají momentálnímu stavu naší discipliny. Příslibem do budoucna jsou junioři a mladí jezdci, pokud budou mít možnost startovat s více koňmi na mezinárodní úrovni.

V Humpolci probíhal též republikový šampionát seniorů a mladých jezdců, můžete krátce zhodnotit jeho průběh?
Humpolecké závodiště svým profilem, terénem i překážkami se řadí svou obtížností k těm náročnějším. A protože to byly zároveň i MZ, takže MČR bylo v obou kategoriích těžké. Nepřízeň počasí při terénní zkoušce ještě trať ztížilo. Přesto výsledky i v mezinárodní konkurenci byly slušné. Organizačně byl šampionát zvládnut velmi dobře.

Které nejdůležitější věci řešila komise všestrannosti v roce 2009?
Především návrhy sportovně-technických podmínek MČR a MZ, ve spolupráci s ČT zásady KMK, návrhy kandidátů do SCM, oficielní reprezentační výjezdy na ME či MS chovatelské s finančními příspěvky, školeni RO, ST a pořadatelů závodů, zajištění bezpečnostních čepů, vytvoření bezpečnostní komise všestrannosti při ČJF, Galavečer všestrannosti a řadu dalších organizačních opatření ve všestrannosti.

V letošním roce se v Pardubicích uskuteční opět mistrovství Evropy mladých jezdců ve všestrannosti. Jací domácí jezdci mají šanci se na tento šampionát kvalifikovat a jak bude vypadat jejich příprava?
Na MEY v Pardubicích účast našich kandidátů není uzavřena. Připravují se jezdci Příhoda, Machovec, Pejřilová, Hájková, Makovská, Žáčková, Kubištová, Baďurová a další, kteří splní kvalifikaci. Příprava je individuelní v klubech a v SCM v Kolesách. Tento týden proběhne s jezdci a zástupci společná schůzka.

Chystá se některý z jezdců všestrannosti na Světové jezdecké hry v Kentucky?
Světové jezdecké hry v Kentucky nejsou uzavřenou záležitostí, vše bude rozhodnuto do konce března, pravděpodobnost účasti z hlediska financí je malá.

Můžete nám prozradit něco o připravované Eventing Riders Tour 2010?
Eventing Riders Tour 2010 – je v současné době v pracovní podobě přípravy. Jedná se o společné soutěže všestrannosti ve 4 kategoriích jednotlivců – dětí juniorů, mladých jezdců a jezdců na 5 – 6letých koních a soutěží v družstvu. Pořadatelé ze Slovenska, Maďarska, Rakouska a ČR by při svých závodech zařadili i tyto soutěže.

Od 1. 4. by měly vstoupit v platnost změny pravidel všestrannosti – čeho se budou týkat?
Změny pravidel FEI všestrannosti chceme zapracovat i do našich národních, poněvadž naše MČR pořádáme současně s MZ. Žádné závratné změny nejsou. Změny se týkají odpovědné osoby za bezpečnost, částečná úprava kvalifikací, kontrola koní, péče o koně a jezdce, úprava použití biče a snížení počtu překážet při CIC soutěžích.

V únoru probíhá v Humpolci tradiční ples všestrannosti a spřežení. Můžete již nyní prozradit, kdo se stane jezdcem a koněm roku, nebo to zůstane v tajnosti až do samotného vyhlášení? Jaké další kategorie budou ve všestrannosti vyhlašovány?
V Humpolci při Galavečeru všestrannosti budou vyhlášeni Kůň roku a jezdci: jezdec dítě, J, Y, senior, nejstarší jezdec, cena komise všestrannosti a další ocenění v rámci Zlaté podkovy. Jména budou zveřejněna až při vyhlášení.

Děkuji vám za rozhovor!

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.