Pardubice: Koně v akci - Koně a film

V pořadí již 16. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci bude významnou měrou ve znamení dětských her. Výstava se na dostihovém závodišti uskuteční ve dnech 6. – 7. září a nabídne rozmanitá představení a aktivity určené především pro malé návštěvníky. Mnoho z nich bude inspirováno mottem výstavy „Koně a film“. Aktualizace 15. 8. 18 HOD: Předběžný časový program zde. 8. 9. 10:30 HOD: TZ - Kmotři Jelínek a Mrkvička přáli koním hodné lidi. 16. 9. 16 HOD: TZ - Výstava Koně v akci přilákala šest tisíc diváků. Fotogalerie: sobota, neděle.

Výstava Koně v akci přilákala šest tisíc diváků

Letošní, v pořadí 16. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci lze považovat za úspěšný. Za dva víkendové dny si cestu na závodiště našlo na šest tisíc diváků a kladné ohlasy přicházejí i od samotných účastníků výstavy. 

Výstava Koně v akci a FILM nabídla divákům bohatý a rozmanitý program, ve kterém vystoupilo několik desítek účinkujících a ve kterém se představila různá plemena koní všech velikostí a dovedností jak v práci, tak ve sportu a zábavě. „Považujeme letošní ročník za opravdu vydařený. Výstava skutečně naplnila význam slova „mezinárodní“, protože se programu účastnili i lidé a koně ze zahraničí, včetně Holandska či Británie. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, ale vzhledem k tomu, že už nyní nám někteří z účinkujících nabízejí spolupráci pro příští rok, možná se v roce 2015 vrátíme k třídennímu programu výstavy,“ prozradil ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. 

O pokračování a rozšíření spolupráce má zájem například skupina kolem shetlandských pony. „Za moji shetlandskou skupinu proběhlo vše k naprosté spokojenosti. Vystavovatelé, pořadatelská skupina a všichni další zúčastnění za nás jsou nadšeni. Ráda bych na programu shetlandských poníků spolupracovala i nadále. Už dnes můžeme začít pracovat na atraktivním programu,“ napsala manažerce výstavy Kateřině Mandysové zástupkyně shetlandských pony Renata Marková. 

Spokojeni byli také v Hřebčíně Amerika. „Děkujeme vedení závodiště za ochotu podpořit realizaci první Pony show. Počty předvedených pony předčily očekávání. Přestože se jednalo o první ročník, který vždy bývá rozjezdový, vystavovatelé byli – dle došlých reakcí – velmi spokojení,“ tlumočila ohlasy Gabriela Rotová a pochválila i zázemí pro koně. 

S podmínkami závodiště byli spokojeni také ve stáji Przechwozd, která na výstavě pořádala parkurové závody minikoní. „Naše stáj se již mnoho let se svými koňmi zúčastňuje různých závodů a výstav. Ještě nikde jsme ale nedostali takový kompletní servis jako v Pardubicích,“ prohlásil Jaroslav Hejhal.

Soutěž v orbě pak namlsala některé oráče k dalším soutěžím. „Kvůli dešťům v předchozích dnech byla oranice hodně hluboká a museli jsme zkracovat parcely, ale atmosféra a podmínky soutěže byly natolik dobré, že se někteří oráči po zkušenostech z Pardubic později dohlásili do blížícího Mistrovství ČR v Brně,“ prozradil předseda Společnosti pro orbu s koňmi Jan Navrátil. Soutěží v orbě se letos v Pardubicích účastnilo více oráčů než v předchozím roce a mezi zkušenými závodníky byl i jeden benjamínek – teenager Miloslav Lankaš. 

Milý vzkaz přišel od Venduly Šponarové, která předvedla nádhernou drezuru s fríským hřebcem Pieterem Van Diphoorn: „Nám se na výstavě líbilo moc. Užili jsme si to a rádi zase přijedeme. Děkujeme moc za pozvání!“

 

Dostihové závodiště ožilo úspěšnou mezinárodní výstavou Koně v akci a FILM 

Slunce a téměř modrá obloha vytvářely povedenou kulisu již 16. ročníku mezinárodní výstavy Koně v akci, tentokrát nesoucí podtitul FILM. Pardubické závodiště za dva dny navštívily tisíce diváků, aby si užily rozmanitého a bohatého programu. Ten nabídl různé soutěže, sportovní ukázky a umělecká vystoupení i několik premiér a derniér. 

Svou premiéru tu měla dvě tříměsíční hříbata, jejichž kmotry se stali známí herci Ladislav Mrkvička a Rudolf Jelínek. „Přejeme vám, aby kolem vás byli hodní lidé, kteří vás budou mít rádi. A aby se vám dařilo a zůstali jste zdraví,“ popřáli svým kmotřencům oba herci, které diváci znají i z mnoha filmů a televizních seriálů s koňskou tématikou. Jedním z nejznámějších je zcela určitě seriál z dostihového prostředí Dobrá voda, jehož exteriéry se mimo jiné natáčely ve Slatiňanech, Heřmanově Městci i v Pardubicích. Kromě Ladislava Mrkvičky a Rudolfa Jelínka v seriálu hráli také Petr Haničinec, Lukáš Vaculík, Vladimír Dlouhý, Iva Janžurová a řada dalších. 

Zatímco hříbata trakénského koně zažila svůj první veřejný debut, s kariérou se naopak loučil devatenáctiletý kladrubský vraník Generalisssimus Morgana XXXI-11, přezdívaný Mimi. Byl sice vyřazen z chovu pro jisté nedostatky, plně se ale našel ve filmových a kaskadérských rolích. Natáčel filmy i reklamy po celé Evropě. Hrál ve filmech Příběh rytíře, Peklo s princeznou či Van Helsing a v jeho sedle se objevily takové celebrity jako je například Roman Polanski, Jennifer Lawrence či Bradley Cooper. „Mimiho zdravotní stav není už stoprocentní a do budoucna se asi nezlepší. Bude si teď užívat zaslouženého důchodu,“ prozradila Mimiho majitelka Romana Hájková. 

A že se ani v důchodu nemusí obávat ztráty popularity, mu předvedl dnes šestadvacetiletý, trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán. Stejně jako pravidelně přivádí na start účastníky Velké pardubické, uvedl i na výstavě Koně v akci, za bouřlivého aplausu, slavnostní průvod před hlavní tribuny.

Na výsluní se díky výstavě Koně v akci dostal i polský chladnokrevný hřebec Inspektor majitele Jana Janovského. Návštěvníci jej zvolili vítězem v anketě O nejkrásnějšího koně výstavy Koně v akci. Tento titul si teď může přidat k řadě úspěchů ze soutěží chladnokrevných koní, které nasbíral v minulosti. 

Soutěže chladnokrevníků jsou také už tradiční součástí výstavy Koně v akci. Na pardubickém závodišti se už po dvanácté konala soutěž v orbě klasickým pluhem O ruchadlo bratranců Veverkových a také soutěž v orbě otočným pluhem Cena Agrodružstva Křičeň. Soutěžilo se také v těžkém tahu a soutěži ovladatelnosti. 

Ale zpět k premiérám. Program výstavy nabídl také dvě relativně nová odvětví v práci či zábavě s koňmi. Tou první novinkou byl parkur minikoní. Na dostihovém závodišti se v rámci výstavy uskutečnil čtvrtý díl 1. ročníku seriálu skokových závodů minikoní s vodičem PRZECHWOZD TOUR 2014. Tou druhou novinkou byla disciplína Working equitation, neboli pracovní jezdectví. Jeho cílem je vychovat poslušného, obratného, rychlého a všestranně využitelného koně, který musí zvládat drezuru, překonávání různých překážek i práci s dobytkem. V rámci mezinárodních soutěží musí koně absolvovat drezurní zkoušku, zkoušku ovladatelnosti na překážkách, rychlostní zkoušku a tzv. cow test, kdy tým musí oddělit určené tele od stáda. 

Při práci s dobytkem jsou cenným pomocníkem také koně plemene Paso fino colombiano, typičtí svým pravidelným čtyřdobým mimochodem. Právě tento mimochod umožňuje maximální pohodlí pro jezdce. „Je to jako když si sednete do křesla a ono s vámi jede,“ popisoval divákům jezdecký zážitek Ing. Jan Kubeša. Paso fino colombiano je podle něj považováno za Rolls Royce mezi jezdeckými koňmi. Plemeno je výsledkem pětisetletého šlechtění kolumbijských chovatelů a adaptace na životní prostředí v náročném terénu Kolumbie.  

Unikátní bylo také vystoupení fríského hřebce Pieter Van Diphoorn, se kterým jeho jezdkyně předvedla nádhernou drezuru. Diváci ji ocenili opravdu velkým potleskem. Ovšem tleskalo se také voltiži v podání Národního hřebčína Kladruby nad Labem a jezdců ve věku od 4 do 13 let. Návštěvníci se mohli v hlavním programu stát také fanoušky puschballu předvedeném žáky Střední školy chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem, nebo zjistit co vše umí zvládat koně jízdní jednotky Městské policie Pardubice. Trio jmény Ota, Eda a Monty také pochází z kladrubského chovu. Kladrubáci se předvedli i ve čtverylce či v různých zápřežích. Svou „čtyřku“ českého teplokrevníka pak přivezl poslední vítěz pardubických závodů spřežení Zdeněk Jirásek, do reje kočárů se zapojili i chladnokrevníci. Představili se také angličtí plnokrevníci ve sportu, westernoví koně a různá plemena pony. Díky kostýmovaným představením diváci zažili i Noc na Karlštejně nebo se stali svědky soubojů Tří mušketýrů. A nesmíme zapomenout ani na mnohé chovatelské přehlídky.

Bohatý byl i doprovodný program. Lože dostihových tribun se proměnily v promítací sály, tiskové středisko se alespoň na chvíli stalo muzeem Velké pardubické. Připraveny byly soutěže pro děti, ukázky agility či projížďky na koních. Tradiční součástí výstavy pak bylo vyhlášení výsledků soutěže MLS pardubického kraje. 

Hlavním pořadatelem výstavy, za podpory Ministerstva zemědělství ČR, Města Pardubice a Pardubického kraje, je Dostihový spolek a.s. Spolupořadateli výstavy jsou Svaz chovatelů norika, slezského norika a českomoravského belgického koně v ČR, Agrovenkov o.p.s, Svaz chovatelů ovcí a koz Pardubického kraje, Národní hřebčín Kladruby nad Labem o.p.s., Svaz chovatelů českého trakéna, Hřebčína Amerika a Stáj Przechwozd. 

 

Výstava Koně v akci začíná malou ochutnávkou na Pernštýnské náměstí

Letošní 16. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci nabízí vskutku rozmanitý program. Představí různorodá plemena koní od těch nejmenších až po robustní chladnokrevníky a ukáže je ve všech pracovních a sportovních činnostech a dovednostech. Ochutnávku z víkendového programu nabídne páteční program KONĚ NA NÁMĚSTÍ. 

Malá přehlídka toho, co divák uvidí na výstavě, se uskuteční v pátek 5. září od 16:00 hod. na Pernštýnském náměstí. V historickém centru Pardubic se představí například Dámy v sedle, předvedou se malá plemena koní a vystoupí také jízdní jednotka pardubické Městské policie. 

Mnohem více však milovníci koní uvidí na samotné výstavě KONĚ V AKCI. Tu pardubické dostihové závodiště hostí o víkendu 6. a 7. září a pořadatelé ji letos vtiskli téma FILM. 

V hlavním programu se tak mimo jiné představí koně - herci a kaskadéři i některé „lidské“ osobnosti českého filmu. „Nedělního hlavního programu se například zúčastní herci Rudolf Jelínek a Ladislav Mrkvička, které diváci určitě znají z mnoha rolí ve filmech a seriálech s koňskou tématikou. Například ze seriálu Dobrá voda, který se natáčel v nedalekých Slatiňanech, a pardubické závodiště v něm také dostalo svůj prostor. Rudolf Jelínek si zahrál i v krásném dobrodružném filmu Smrt v sedle,“ prozrazuje ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. Oba herci, společně s žokejkou Martinou Růžičkovou, v neděli 7. září odpoledne pokřtí hned několik hříbat trakénského koně. Právě toto plemeno bude jedním z mnoha, která se na výstavě budou prezentovat. 

V rámci slavnostní přehlídky jak v sobotu, tak v neděli se představí také Romana Hájková s ukázkami práce koně – kaskadéra. Generalissimus Morgana XXXI-11, přezdívaný Mimi, se v Pardubicích rozloučí se svou dlouhou a úspěšnou kariérou. Druhým kaskadérem bude Sacramoso Matera XLIV-23. Unikátní bude drezura fríského koně, kterou s koněm Pieter Van Diphoorn předvede jezdkyně Vendula Šponarová. Do Pardubic se také se svým vystoupením vrací Ing. Kubeša a jeho koně plemene Paso Fino Colombiano, které je známé především díky pravidelnému čtyřdobému mimochodu. Naopak premiéru bude mít vystoupení Working Equitation – volně přeloženo „pracovní ježdění“. Jde o poměrně mladou disciplínu, která využívá tradiční tréninkové metody koní pracujících s dobytkem a jejímž výsledkem je výchova všestranného, obratného a poslušného koně. Program nabídne také spřežení různých plemen, drezurní ukázky, čtverylku, jezdecké umění skupiny Dámy v sedle či Rej chladnokrevných koní. 

Chladnokrevníkům je věnována velká část programu, kdy kromě chovatelských přehlídek budou soutěžit také v orbě, tahu břemene nebo ovladatelnosti a dokonce odstartují i do dostihu O Pohár ředitele závodiště. Bohatý bude i program pony, nudit se nebudou ale ani milovníci psů. Pro děti je připravena celá řada soutěží a her. 

„Stejně jako v loňském roce budou moci návštěvníci výstavy vybírat i letos nejkrásnějšího koně výstavy. U pokladen si vyzvednou hlasovací lístky, z těch odevzdaných pak vylosujeme pět výherců,“ doplnil ředitel Skalický. 

Tradiční součástí výstavy je také soutěž o nejkvalitnější potravinářské výrobky MLS Pardubického kraje. Současně bude malým a středním potravinářským výrobcům udělována značka Regionální potravina Pardubického kraje. 

 

Mezinárodní výstava Koně v akci bude patřit dětem

Letošní šestnáctý ročník výstavy Koně v akci se ve svém programu zaměřuje na dětského diváka. Pro nejmenší návštěvníky jsou připraveny různé hry a soutěže, prezentace koňských dovedností i práce s dalšími zvířaty. A protože podtitulem výstavy je motto Koně a film, nesmí chybět ani promítání pohádek a filmů pro děti s koňskou tématikou. 

Dětský program výstavy Koně v akci je plánován po oba dny konání výstavy, tedy v sobotu a v neděli 6. a 7. září. Den začne vždy v 9 hodin soutěžemi pro děti. Od 11 hodin se na pískovém kolbišti budou odehrávat pony hry formou dětských parkurů. Připraveno je celkem šest soutěží, ve kterých budou závodit malí jezdci se svými poníky. Méně zkušení budou moci vyzkoušet klidnější projížďky na konících Sdružení občanů pro pomoc zdravotně postiženým Apolenka, které provozuje hiporehabilitaci. Po celý den bude připraven program také ve westernovém městečku, které vyroste u tribuny D. Právě tato tribuna se o víkendu promění na improvizované multikino. V ložích budou totiž promítány filmy a pohádky pro děti i jejich rodiče. 

„Děti si budou moci také vyzkoušet, jak pečovat o koníky, jak je čistit a hřebelcovat. Učit se mohou také v psí škole, kde jim odborníci poradí, jak vychovávat svého pejska. A učit se – samozřejmě zábavnou formou – mohou i v lesním pedagogickém centru, které během výstavy otevírá náš partner Lesy České republiky,“ doplňuje ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. 

Připraveny jsou také závody na skákacích konících Ponnie, malování na obličej a výtvarná soutěž firmy EMADO Pardubice s.r.o. s názvem „Kůň očima dětí“. Děti do sedmi let věku budou mít za úkol namalovat obrázek na téma „Kůň“, ti starší (8 – 15 let) na téma „Dostihový kůň“. Každý den, tedy v sobotu i v neděli, odborná porota vybere tři nejhezčí obrázky a vítěze odmění věcnými cenami. Tato soutěž je jedním ze šesti stanovišť soutěžního putování. Děti mohou sbírat razítka za splnění úkolů jako je například skládání puzzle, parkur na koníkovi na tyči, házení podkovou či soutěž v hřebelcování poníka a získat diplom a drobnou cenu k tomu.  

Všechny atrakce pro děti jsou samozřejmě zdarma. Děti do 140 centimetrů výšky neplatí ani vstupné na závodiště, ti „větší“ a senioři platí 50 korun. Základní vstupné je 90 korun. Závodiště bude otevřeny po oba dny vždy od 9 hodin až do ukončení programu výstavy.

 

 

Novinkou výstavy Koně v akci bude atraktivní a zábavný parkur minikoní 

Pardubická mezinárodní výstava Koně v akci se stane dějištěm předposledního závodu seriálu parkurových závodů minikoní. Tento sport, který je v českých zemích zatím nováčkem, jistě najde v domově Velké pardubické své nadšené příznivce. Minikoně s maximální výškou v kohoutku 99 centimetrů totiž umí překonat skoky i ve výšce 125 centimetrů! 

Relativně nový jezdecký sport pro minikoně propaguje jezdecká stáj Przechoworzd, kde bylo v loňském roce založeno Skokové centrum minikoní. Letos toto centrum uspořádalo seriál pěti skokových závodů Przechorzd Tour, jehož předposlední zastavení bude právě v Pardubicích. Závody jsou určeny všem minikoním, kteří mají výšku v kohoutku maximálně 99 centimetrů a dosáhli věku tří let. Podle své výšky jsou rozděleni do tří tříd, v té nejvyšší umí minikoně překonávat výšku skoků až 125 centimetrů. Jezdec ovšem na koni nesedí, je jeho vodičem a parkurovou trať musí překonat „po svých“. 

Dvoukolová soutěž je do programu výstavy Koně v akci zařazena v sobotu 6. září od 11 hodin v dostihové dráze, v prostoru náměstí u military stolu. 

Parkur ale není jediným bodem programu malých koní v rámci výstavy Koně v akci. Kromě toho, že se v sobotu 6. září i v neděli 7. září dopoledne uskuteční pony pro děti, je připravena i „Shetland pony show“. Návštěvníci výstavy budou mít možnost seznámit se s tímto plemenem jak v mini, tak i ve standardním typu. Shetlandi se předvedou v minimálně dvanácti výstavních třídách a to včetně plemenných hřebců. Ovšem výstavu doplní i další plemena pony a cob, která patří k původním plemenům britských ostrovů. Organizátory výstavy jsou akreditovaná a renomovaná posuzovatelka plemene shetland pony z Velké Británie Joy Barugh a dlouholetý chovatel a akreditovaný posuzovatel britských nativních plemen Henk van Dijk z Nizozemí. Tato výstava se koná v sobotu 6. září na travnatém kolbišti od 9:30 do 14:00 hodin. 

 

Krása a umění chladnokrevných koní ozdobí program výstavy Koně v akci

Nedílnou součástí mezinárodní výstavy Koně v akci bývá program chladnokrevných koní. Nejinak tomu bude i letos v rámci 16. ročníku oblíbené výstavy. „Chlaďasové“ se předvedou v mnoha různých rolích a dovednostech. Chybět nebude ani Národní šampionát tříletých klisen. 

Program chladnokrevných koní prochází dvoudenní výstavou Koně v akci jako červená nit. V sobotu 6. září do programového dění vstoupí už v 9 hodin svou účastí ve slavnostním zahajovacím průvodu účastníků výstavy před hlavní tribunou dostihového závodiště. Krátce na to už je diváci uvidí v zápřahu – Rej kočárů chladnokrevných koní totiž začíná na stejném místě už o půl desáté. Dopoledne se pak v paddocku uskuteční Národní šampionát tříletých klisen českomoravského belgika, slezského norika a norika. Klisny svá hříbata pak předvedou od 13 hodin u hlavní tribuny. 

 

 

V oranici u lesa mezitím budou zápolit chladnokrevní koně v soutěži v orbě dvojspřeží. Už 12. ročník klání „O ruchadlo bratranců Veverkových“ nabídne orbu klasickým pluhem, „Cena společnosti CEREA“ orbu otočným pluhem. Vyhlášení výsledků této soutěže je plánováno na sobotu v 15:30 hodin u hlavní tribuny, o hodinu později pak na stejném místě vypukne soutěž v těžkém tahu. Koně dokážou utáhnout břemeno o váze až téměř dvě tuny. V roce 2012 dokázal vítěz této soutěže, chladnokrevný hřebec Ferda z Malé Vísky u Klatov utáhnout 1700 kilogramů. 

Program chladnokrevných koní bude pokračovat i v neděli 7. září. Dopoledne se chladnokrevníci utkají v soutěži v ovladatelnosti klády. Odpoledne diváci opět uvidí u hlavní tribuny rej kočárů a předvedou se jim finalistky Národního šampionátu tříletých klisen. Připraveny jsou také prezentace moravského teplokrevníka a chladnokrevných koní při ukázkách sklizně i přehlídka klisen s hříbaty. Dvoudenní program chladnokrevníků ukončí v neděli odpoledne dostih chladnokrevných koní „O pohár ředitele Dostihového spolku a.s.“ 

 

 

V rámci soutěží chladnokrevníků bude uděleno také šest finančních odměn, které věnovaly Lesy České republiky.

Svaz chovatelů chladnokrevných koní také chce ocenit dvě osobnosti, které se o chov těchto koní zasloužily. Ocenění získá Ing. Josef Cerman, který v roce 1993 spoluzakládal Svaz chovatelů Shagya Araba v ČR a zároveň i Svaz chovatelů chladnokrevných koní v ČR, jehož byl dlouholetým předsedou. Druhým oceněným bude Josef Smolík, který v roce 1991 převzal od svého otce provoz stanice hřebců v Besednici, což je jedna z nejdéle fungujících připouštěcích stanic v Čechách. Do dnešního dne se aktivně účastní chovatelských akcí a soutěží pro chladnokrevné koně, sám je majitelem plemenného hřebce. Poděkování mu patří za neúnavnou celoživotní práci. 

 

Mezinárodní výstava Koně v akci láká na filmové téma

Vyhledávanou mezinárodní výstavu o koních a lidech „Koně v akci“ hostí pardubické závodiště už po šestnácté. Letos Dostihový spolek a.s. nabízí téma „Koně a film“ a s ním rozmanitý program pro děti i dospělé návštěvníky. Představí se různá plemena koní v mnoha různých sportovních disciplínách i pracovních činnostech a lože dostihových tribun se na čas promění v promítací sály. Poutavé koňské příběhy začínají… 

Dostihové závodiště své brány výstavě otevře tradičně první zářijový víkend, tedy v sobotu a neděli 6. a 7. září 2014. Po oba dny bude připraven program, do kterého se budou moci aktivně zapojit všechny věkové generace návštěvníků. „Setkání koní a lidí v takové míře a v rozsahu, jaké výstava Koně v akci nabízí, je v České republice ojedinělé,“ říká ředitel pořádajícího Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. „Každoročně se snažíme divákům nabídnout něco nového a zajímavého, hledáme atraktivní téma. Podtitulem letošní výstavy je motto Koně a film a chceme tím návštěvníkům výstavy představit koně jak v roli filmových hrdinů, tak i v jejich vedlejších rolích a v dokumentárních filmech,“ dodává Skalický. 

Diváci poznají také zblízka dostihový svět i svět sportovních koní a také historii českého jezdeckého sportu. Ukázky práce s koňmi budou k vidění na dostihové dráze, ve stájích, na sportovních kolbištích, ale i při chovatelských přehlídkách, soutěžích nebo dokonce výstavách a seminářích. „Velká část programu je věnována dětem, prostor dostávají chovatelské přehlídky a prezentace rozmanitých dovedností chladnokrevných koní i poníků. V doprovodném programu jsme nezapomněli ani na různé soutěže pro návštěvníky či dokonce ochutnávku regionálních potravin Mls Pardubického kraje,“ vyjmenovává některé body programu ředitel Michael Skalický. 

Na pískovém kolbišti se uskuteční pony hry pro děti spojené i s ukázkami hipporehabilitace, na sousedním travnatém kolbišti bude k vidění výstava nativních anglických plemen pony a trakénských koní, na celý den je připraven program ve westernovém městečku i ukázky sportovní kynologie. Paddock bude patřit chovatelských přehlídkám. Představí se plemena norik, slezský norik, českomoravský belgik, anglický plnokrevník, shagya arab, trakénský kůň, starokladrubský kůň a řada dalších. V oranicích a na dráze u lesa budou chladnokrevní koně soutěžit v orbě a v ovladatelnosti, u hlavní tribuny pak v tahu břemene. Kromě toho se chladnokrevní koně předvedou i v zápřahu a dokonce i v roli dostihových koní. Protikladem „velkých“ chladnokrevných koní budou poníci a minihorse, kteří budou zápolit v parkurových soutěžích. „Po oba dny, jak v sobotu, tak i v neděli, je v cílové rovině před hlavní tribunou připravena slavnostní přehlídka účastníků výstavy s ukázkami jejich činností a dovedností. V sobotu začínáme slavnostním zahájením už 9 hodin, v neděli tato přehlídka začne v poledne,“ dodává ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. 

Kdykoli během dne mohou návštěvníci navštívit lože na tribuně D, kde budou promítány filmy a dokumenty s koňskou tématikou. Budou tu také instalovány expozice plakátů výstavy Koně v akci i Velké pardubické či obrazů Emila Kotrby a dalších autorů. V tiskovém středisku bude k vidění výstava dokumentů a exponátů ke 140. výročí Velké pardubické. 

 

 

Sborník ZDE

Trakéni v Parducicích

V rámci výstavy Koně v akci proběhne Mezinárodní seminář Trakénských koní za účasti 5ti národů. Mezi 22 reprezentativními trakény budou předvedeni plemenní hřebci (Plesant, Quintar) kůň roku v drezuře 2013 Ampere, vítězka Českého drezurního poháru Funkenmariechen, účastníci Mezinárodního Trakénského skokového šampionátu v Hannoveru 2014 (Quintar, Simona), chovné klisny s hříbaty po Abendtanz (skokový šampion německa 2013) a Plesant (kůň roku 2008 v drezuře).

Akce bude doplněna návštěvou hipologického muzea ve Slatiňanech, prohlídkou kurzu Velké Pardubické, přednáškami a diskusemi na mezinárodním foru a promítáním zajímavých historických i současných filmů s trakénskou tematikou.

 

PONY HRY

Na pískovém kolbišti se budou odehrávat pony hry formou dětských parkurů. Připraveno je celkem šest soutěží, ve kterých budou závodit malí jezdci se svými poníky. Méně zkušení budou moci vyzkoušet klidnější projížďky na konících Sdružení občanů pro pomoc zdravotně postiženým Apolenka, které provozuje hiporehabilitaci. V přestávkách mezi soutěžemi Apolenka metody hiporehabilitace také předvede.

 

DIVOKÝ ZÁPAD 

Malí kovbojové či indiáni si zde přijdou také na své. V průběhu obou dnů výstavy mohou zavítat do westernového ranče pro děti, kde je pro ně připraven celodenní program v podobě westernového městečka. Děti, které přijdou v kostýmech, budou náležitě oceněny. 

 

ŠKOLA HROU

Pro ty děti, které si budou chtít na vlastní kůži vyzkoušet jak pečovat o koníky, bude připravena ohrádka s poníky a oslíkem, na kterých si děti budou moci vyzkoušet čištění a hřebelcování. 

 

PSÍ ŠKOLA

Travnaté kolbiště bude naopak patřit ukázkám agility a dalším psím aktivitám v podání Psí školy Šumák. V sobotu se mohou návštěvníci nejenom z řad dětí těšit na komentované agility či dogdancing, neděle bude patřit sportovní kynologii. Psí škola Šumák umožní návštěvníkům se psím doprovodem zkoušku výcviku svého mazlíčka pod vedením zkušených instruktorů.

 

VÝTVARNÉ SOUTĚŽE

V prostorách aleje v blízkosti paddocku budou ve stáncích připraveny soutěže pro dětské návštěvníky s tématikou „Koně a film“, děti se budou moci také zúčastnit výtvarné soutěže firmy EMADO Pardubice s.r.o. s názvem „Kůň očima dětí“. Dětští návštěvníci mohou využít i možnosti malování na obličej zprostředkované společností Mary&Popp´s Agency. 

 

FILMY A VÝSTAVY

Na závěr výstavy ocení malí a unavení návštěvníci prostory lóží na tribuně D, kde bude jedna lóže vyhrazena dětem a budou zde promítány pohádky s koňskou tématikou. Rodiče si mezitím mohou prohlédnout další lóže, kde se budou promítat ukázky z dokumentů „100 let Velké pardubické“ či „Váňa – největší závod je život sám“. V dalších lóžích bude výstava u příležitosti 140 let Velké pardubické a výstava plakátů výstavy Koně v akci. 

 

VSTUPNÉ

Děti do 140 cm mají vstup na výstavu zcela zdarma, základní vstupné je 90 Kč. 

Soubory ke stažení

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.