Pomoci s odchytem stáda koní u Staré Boleslavi museli hasiči

Celkem sedm jednotek hasičů, řídící důstojník a ředitel územního odboru Mladá Boleslav zasahovali v pondělí 14. prosince v podvečerních hodinách u odchytu osmičlenného stáda koní blízko Staré Boleslavi. Výjezd hasičů byl vyžádán od Policie ČR krátce před 17. hodinou. Šlo o útěk stáda, které ohrožovalo železniční i silniční dopravu. Podrobnosti uvnitř.

Po zajištění stáda Policií ČR a ošetřovatelkou se však čtyři klisny v důsledku projíždějícího vlaku splašily, vymkly kontrole a při útěku poškodily osobní vozidlo – naštěstí v něm nebyl nikdo zraněn.

Operační středisko na místo vyslalo profesionální i dobrovolné jednotky ze Staré Boleslavi. Hasiči po příjezdu zajistili místo střetu a ve spolupráci s Policií ČR automobil přemístili z lesní cesty k asfaltové silnici. Následně probíhalo pátrání po čtyřech koních na rozsáhlém území mezi obcemi Křenek a Borek a rychlíkovou železniční tratí. Vzhledem k tomu byli na místo povoláni také profesionální hasiči ze stanice Mladá Boleslav se speciální terénní čtyřkolkou a dobrovolní hasiči ze Sudova Hlavna, Brandýsa nad Labem, Lhoty a Křenku.

Na žádost velitele zásahu byla v inkriminovaném úseku snížena rychlost vlaků a zakázáno jejich „houkání“. Vzhledem k potencionálnímu ohrožení bylo zvažováno povolání policejního vrtulníku s termovizí. Po ověření, že se koně samovolně vrátili do místa, odkud utekli, byl po téměř tříhodinovém pátrání zbytek stáda nalezen pomocí termokamery ze vzdálenosti přibližně 400 metrů u výběhu jiných koní v katastru obce Křenek.

Koně byli následně předáni ošetřovatelkám, které je na tomto místě zabezpečily proti dalšímu útěku s tím, že do místa jejich ustájení je odvedou následující den za světla.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.