Seminář: Jezdecké stavby a povrchy

Ve středu 19. 3. 2014 uspořádala Jezdecká škola v Hradištku u Sadské společně s firmou STROM Praha, výhradní dovozce techniky John Deere, praktický seminář na téma: „O stavbě, provozu a údržbě jezdeckých areálů a jezdeckých povrchů“. 

Prvním přednášejícím byl ak. arch. Jiří Javůrek, který má za sebou bohaté zkušenosti s projektováním jezdeckých areálů – mj. ve Všemilech, v Hradištku či v Olbramovicích u Votic. V Olbramovicích vytvořil areál Čapí hnízdo, jehož dominantou je kruhová jízdárna ve tvaru hnízda čápů, za které v roce 2013 obdržel prestižní bronzovou medaili udělovanou olympijským výborem za nejlepší světové sportovní stavby. Jeho výklad byl prodchnut praktickými radami z průběhu realizace staveb jezdeckých areálů (od územních plánů obcí, žádostí o stavební povolení po vybavení interiérů).

Dále byli přítomní seznámeni s výběrem povrchů na střechy jízdáren a stájí. Výhody materiálu značky Cembrit shrnul Ing.Ivan Zindulka.Vláknocementové desky vynikají prodyšností, ale nepropustností vody a zabraňují rovněž vysokým teplotám Cembritem pokrytých objektů v letních měsících.

Petr Půlpán, zkušený stavebník jezdeckého areálu v Hradištku, hovořil na téma výstavby, provozu a údržbě jezdeckých zařízení. Přednášku doplnil i o užitečné ekonomické informace o finanční únosnosti velikosti areálu, počtu ustájených koní i počtu potřebných zaměstnanců.

O jezdeckých halách - lehkých a praktických konstrukcí - přenášel Ing. Jan Kozák z firmy BDtech, který navíc sděloval i informace o současných aktuálních materiálech pro tvorbu jízdárenských povrchů. Vybudování kvalitního jízdárenského povrchu vyžaduje nejdříve založení drenáží, pokládku kameniva různých frakcí, položení plastových rohoží a navezení směsi geotextilií s fiberem a pískem. Ing. Tomáš Vysušil doplnil předchozí téma o používání tzv. planýrovacích, válcovacích a smykovacích zařízení na údržbu jízdáren.

Velmi hodnotná byla přednáška dlouholetého předního odborníka MVDr. Zdeňka Žerta, CSc. z brněnské veterinární univerzity na téma: Vliv jezdeckých povrchů na pohybový aparát koní.

Závěr semináře patřil Rostislavu Černochovi, zástupci firmy John Deere, který vysvětloval použití strojů této značky pro údržbu jezdeckých areálů a povrchů jízdáren. K doplnění teorie potom významně přispěla praktická ukázka strojů. Traktory John Deere si zájemci měli možnost osobně vyzkoušet. Dále byly předvedeny planýrovače na údržbu jezdeckých povrchů Sam, zametací kartáče Agrometall, víceúčelové sekačky Amazone na údržbu travních porostů, přesekání nedopasků, sběr trusů a listí z pastvin, vertikulaci a sečení zelené píce ke krmení.

Tématicky zajímavý a přínosný seminář se setkal s velkým zájmem zúčastněných a bylo by dobré, kdyby na něj navázalo další pokračování či opakování pro ty, kteří tento den neměli čas a účastnili se „Události jara“ - slavnostního zahájení premiérového Festivalu koní v Lysé nad Labem.

Lenka Gotthardová

 

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.