Starokladrubští koně v průvodu dánské královny

Oslavy nového roku v Dánsku vyvrcholily 4. ledna tradičním ceremoniálním průvodem, při kterém Její Veličenstvo Margrethe II., dánská královna, projela ve zlatém kočáře centrem Kodaně. Ani letos při této výjimečné události nemohlo chybět šestispřeží běloušů z hřebčína v Kladrubech nad Labem, které královnu v kočáře vezlo.

Starokladrubští koně slouží na dánském královském dvoře již přes dvaadvacet let a skvěle tam reprezentují nejen Národní hřebčín Kladruby nad Labem, ale i celou Českou republiku.

Královský zlatý kočár, do kterého v Kodani koně zapřahají, pochází z roku 1840, je pokryt 24 karátovým zlatem a královna jej používá pouze jednou za rok, a to právě 4. ledna při tradiční novoroční jízdě ze svého sídla v paláci Amalienborg na slavnostní recepci v paláci Christiansborg. V loňském roce byl tento kočár mimořádně k vidění i v Kladrubech nad Labem a v Pardubicích v rámci květnového Dne starokladrubského koně, na nějž ho královna zcela výjimečně zapůjčila na oslavu dokončení rekonstrukce kladrubského hřebčína.

Již pouze čtyři státy v Evropě si dodnes drží královskou jízdní gardu, a je proto velkou ctí, že ve dvou z těchto států, v Dánsku a Švédsku, slouží i starokladrubští koně z Národního hřebčína. Dlouholetá spolupráce s Dánskými královskými stájemi i Švédskou královskou jízdní gardou se nadále rozvíjí a zástupci z obou zemí kladrubský hřebčín pravidelně navštěvují. Naposledy z Kladrub do Kodaně odcestovali dva mladí hřebci koncem září 2016. V dánských královských stájích je tak nyní již 13 koní starokladrubského plemene, a v nadcházejících dvou letech by mělo dojít k dodání dalších čtyř koní z našich stájí. Před vánočními svátky 20. prosince 2016 přijel do Kladrub vybírat další koně osobně královský štolba pan Per Thuesen a osobní kočí královny pan Poul-Erik Petersen.

Fotogalerii naleznete zde.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.