Svatováclavská přehlídka koní 2005

Svatováclavská slavnost přilákala 28.9. 2005 do historického centra Hradce Králové stovky lidí. Hradecký biskup Dominik Duka v Den české státnosti na tamním Velkém náměstí požehnal bezmála třem desítkám koní.

"Svatý Václav zosobňuje náš stát a národ od počátku jejich dějin přes všechny důležité momenty. Jen si vzpomeňme, kolikrát jsme se v minulém století sešli u sochy svatého Václava," uvedl Duka. Ceremonii na písčitém kolbišti předcházel bohatý kulturní program se scénkami z počátků české státnosti či s moderním scénickým tancem s koněm.

Žehnání koním se konalo v Hradci již potřetí. Svatováclavské slavnosti pořádaly hradecké biskupství, tamní radnice a hřebčín Kinských v Chlumci nad Cidlinou.

Letošní slavnosti byly pojaty oproti minulým ročníkům spíše divadelně. Návštěvníkům nabídly dobovou scénku o vzniku slavné Myslbekovy sochy. Kůň, který byl modelem, příliš nepostál a tak scénka předváděla nejednu humornou situaci.

Divadlo Zubří uvedlo scénu přepadení kupce lapky. Vůbec poprvé v Čechách byl k vidění moderní scénický tanec v kombinaci s koněm.

Divákům se předvedla různá plemena a rozmanité jezdecké styly. Program zahájil v 15 hodin průvod svatého Václava, následovaly jednotlivé ukázky a představení. Představily se zápřeže kladrubských koní, mini poníci pana Sádla a jejich roztomilá triga, pan Roden se svým frízským hřebcem s ukázkou práce na dlouhé otěži, Libušky Půlpánové předvedly drezuru - ta mladší s koněm DAF Ondráš, starší s Polemikem Kinským, o ukázku barokního lovectví a dámského ježdění se postarala česká barokní společnost - Jaroslav Pelíšek a Johana Moutelíková, westernový styl zastupovala Esther Weberová, nechyběla ani selská jízda Nechanice a další.

Program vyvrcholil slavnostním nástupem všech koní a jezdců a žehnáním koní p. biskupem Dominikem Dukou.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.