Výstava a přírůstek u koní Převalských

V pátek 15. května 2009 proběhlo slavnostní otevření výstavy věnované koním Převalským v Regionálním muzeu v Chrudimi. Výstava nese název „Poslední divoký kůň“ a je součástí oslav 50. výročí založení plemenné knihy těchto koní. Slavit bylo možné i narození hřebečka v Hipologickém muzeu ve Slatiňanech, které se narodilo právě 15. května.

HM Slatiňany


50. výročí
V roce 1959 se konalo v Praze významné mezinárodní sympozium na záchranu Převalských koní. Ve stejném roce vydala první Plemennou knihu Převalských koní (PKPK) Dr. Erna Mohrová, která měla velký podíl na tom, že PKPK se vede právě v Zoologické zahradě v Praze.

HM Slatiňany

Hříbě
Mezi nebem a zemí existuje mnoho spojnic, které často vyúsťují v zajímavé souhry. Tak také řízeno osudem se narodilo ve slatiňanském Hipologickém muzeu hříbátko a to právě v den otevření výstavy o jeho předcích a soukmenovcích, z nichž mnozí se opět navracejí do své původní vlasti.
Hřebeček je po otci P 201 Fučík z matky P 170 Xendy po 135 Nick. Je sedmým hříbětem koně Převalského narozeným ve Slatiňanech. V chovu českých Převalských koní je zaveden abecední systém při pojmenování koní. V letošním roce přišlo na řadu písmeno N.

HM Slatiňany

Velvyslanec
V den konání výstavy se do Slatiňan vypravil sám mongolský velvyslanec – jeho excelence pan Enkhtur Ochir a paní konzulka Nyamsuren Tsogt s doprovodem. Po prohlídce zámku zamířili k výběhům, kde obdivovali právě narozené hříbě. V těchto souvislostech bylo nasnadě, že by hříbě mělo nést jméno ze země svého původu a tak oba zástupci Mongolska se shodli na jménu jejich hory Nomgon. O tomto záměru byl pak na výstavě informován vedoucí plemenné knihy PK a zároveň hlavní iniciátor a autor výstavy v Chrudimi RNDr. Evžen Kůs.

Návštěva
Pokud zamíříte do Slatiňan, pak si určitě nenechte ujít procházku parkem. Můžete se zastavit u výběhu Převalských koní a obdivovat jejich hrdost a nezávislost.a zároveň letošní přírůstek. Rádi Vás rovněž uvítáme v zámeckém hipologickém muzeu.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.