Zhasly dvě černé perly

Koho z vás zaujaly články o rodině Štipkových, vězte, že Romeo se dnes vydal na věčné pastviny. Patnáctiletý plemenný fríský hřebec poslední 3 roky bojoval s nemocí. Ještě než mu došly poslední síly, jeho majitel Robert Štipka nejml. mu dopřál klidný odchod. Rovněž Demon von Pecínov, nadějný a talentovaný hřebec, který se měl prezentovat 30. září na Svodu fríských koní v Kladrubech, podlehl krátce před svodem kolice.


Oba hřebci byli ve výcviku Roberta Štipky. Romeo, s nímž Robert vyrůstal a učil po dvanáct let, se představoval světu na nejrůznějších top show na lonži i pod sedlem, naposledy v megapředstavení v Maďarsku. Vidět jste ho však mohli i u nás např. v Pardubicích, kdy na ruce předvedl kromě jiného i kapriolu. Byl to ve své době jediný frísan, který tento cvik dokázal. Navzdory handicapu, které mu jeho onemocnění přinášelo, byl stále plný jiskry a chuti do života. Boj s nemocí si však začal vybírat svou daň a přišel čas mu pomoci.

Romeo ve výběhu a při předvádění plieé (archiv R.Š.).

Demon von Pecínov byl mladý hřebec, ve výcviku teprve několik měsíců. Bez chyby však už předváděl španělský krok, polka krok, jumbety, stavění na zadní a kompliment. Jeho první veřejné představení pod Robertovým vedením bylo plánované na Svod fríských koní v Kladrubech, jehož se měl zúčastnit. V několik dní před Svodem však dostal koliku, a navzdory rychlému operačnímu zákroku brněnského týmu uhynul.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.