Evropa postupně ruší závody - vyjádření FEI k nebezpečné nákaze koní

FEI vyzvala národní federace k zajištění lokální informovanosti a opatření proti šíření koňské nákazy HERPES VIRU...

Virus herpes simplex se vyskytuje průběžně během roku v mnoha částech světa. Některé kmeny viru mohou způsobit vážná onemocnění koně. Postižení jedinci musejí být umístěni do karantény, jelikož onemocnění je snadno přenosné.

Co je to virus herpes simplex?

Jedná se o nakažlivou chorobu, která postihuje koně. Virus má více kmenů, nicméně nejčastěji se vyskytuje virus herpes simplex EHV-1 a EHV-4.

Nakažení koně často trpí respiračními či neurologickými problémy. U březích klisen hrozí potrat, a i mladá hříbata jsou ohrožena.

Jak se virus přenáší?

Herpes virus se přenáší vzduchem. Kůň se může infikovat až na vzdálenost pěti metrů. Dalšími možnostmi přenosu je utkvění částic viru na věcech či v přívěsech pro transport.

Jaké jsou příznaky?

Kmen EHV-1:

Horečka, respirační problémy, kašel nebo nosní výtok. U zvířat se projevuje slabost s nedostatkem koordinace nebo problémy s vyprazdňováním.

Kmen EHV-4:

Horečka, kašel, čirý nosní výtok a riziko přidružené bakteriální infekce.

Jak se zachovat, když máte podezření, že je váš kůň infikovaný?

Je potřeba koně izolovat od ostatních jedinců, aby se předešlo dalšímu šíření viru. Následně zvíře musí vyšetřit veterinář, který by měl provést výtěry z nosohltanu a odebrat krev k analýze.

Koně, kteří byli v kontaktu s nakaženým jedincem je nutné otestovat. Zároveň musejí být dodržována hygienická opatření, a to v především v podobě dezinfikování rukou a prostor.

Jak dlouho trvá karanténa?

Omezení pohybu může platit po dobu několika týdnů. Aby mohlo dojít k rozvolnění, koně musejí mít negativní test na infekci herpes virem.

Jaká je prevence?

Dostupná je vakcína proti kmenu EHV-1 i EHV-4, avšak očkování neochrání koně před neurologickými problémy. Vakcína ale pomáhá oslabit přenos viru na jiné koně. Ohledně použití vakcíny vás informuje veterinární lékař.

FEI doporučuje, aby byla koním měřena teplota (alespoň 2. denně). Jedinci s horečkou musejí být ihned ošetřeni.

Vyvarujte se tomu, aby koně vracející se do své domovské stáje (například ze závodů) byli spojeni s ostatními jedinci, kteří zůstali doma. Dále nesdílejte mezi koňmi vědra, kartáče nebo jakékoliv jiné vybavení. Při manipulaci s koňmi je potřeba pravidelně si umývat ruce a celkově dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k dalšímu přenosu viru. 

Původní vyjádření:

https://cms.1webit.cz/cms/files/jezdectvi.cz/2315/Equine-Herpes-Virus-0.pdf

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Katalog hřebců ČT na rok 2023

Stuttgart German Masters – dvě vítězství pro Philippa Weishaupta

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.