MČR ve vytrvalosti 2013 - junioři, mladí jezdci

Jezdecká stáj Hrdina (Borotín u Tábora) pořádá dne 7. 7. Mistrovství České republiky ve vytrvalosti v kategorii junioři a mladí jezdci. Propozice naleznete v příloze článku.

Aktualizace 9. 7. 19:00 HOD: Přidána tisková informace V borotínské vytrvalosti si pro mistrovský titul dojela Táňa Terberová

V borotínské vytrvalosti si pro mistrovský titul dojela Táňa Terberová

V jihočeském Borotíně se v neděli 7. července konalo mistrovství České republiky ve vytrvalosti pro juniory a mladé jezdce. Ti se o medaile utkali na trase dlouhé 114 kilometrů. Vypravilo se na ni celkem 9 dvojic a nejlepší z nich byla Táňa Terberová a Kánon.
Dvojice, která se v roce 2011 účastnila soutěže Z a loni si v Borotíně dojela v soutěži S (80 km) pro čtvrté místo, si při premiérovém startu na mistrovství České republiky vysloužila zlatou medaili. Trať 114 km zvládla v čase 7:40:13 s průměrným tempem 14,863 km/h. Na vrchol ji vynesla především poslední etapa, kterou projela v nejlepším čase ze všech a ujela, byť těsně, zbytku startovního pole.

Start Táni Terberové s Kánonem nebyl nejrychlejší a v úvodu vedla nakonec druhá Michaela Zapletalová s koněm Eksol. Ti potřebovali pro překonání celé trasy 7:40:15 a jejich průměrné tempo bylo 14,861 km/h. Svůj náskok z prvních dvou etap ztratili před cílem, neboť poslední část dojeli o 6 minut pomaleji než vítězka. Za svůj výkon vedle stříbrné medaile získali i Cenu kondice.

Pro bronz si dojela domácí Jana Smetanová s koněm Deris. Po sedmém (2011) a čtvrtém (2012) místě si tak dvojice konečně dojela pro medaili. Jejich čas v cíli byl 8:11:18 s průměrnou rychlostí 13,922 km/h.  Soutěž ještě dokončila čtvrtá Kateřina Kocourková (Annie Jump/Ada 1) a Tereza Hrubá (Shakira Bint Sinaed). Odstupy na těchto místech už byly znatelné. Zbylí čtyři jezdci závod nedokončili. Mezi nimi byla i obhájkyně mistrovského titulu Karolína Pflugová. Ta ovládla soutěž v posledních dvou letech. Tentokrát však sedlala koně Artex 9 a skončila po druhé etapě.

V rámci třídenních závodů se v Borotíně uskutečnilo ještě dalších 8 soutěží včetně tří z kategorie hobby. Tradiční jsou v Borotíně dvoudenní soutěže. Na trase celkem 114 km (54 + 60, stupeň S) se z prvenství radovala Lucie Škábová s koněm Dahab. Stejná jezdkyně ovládla i jednodenní soutěž S seniorů (97 km), a to díky koni jménem Bobule. V juniorském S (87 km) nenašla přemožitele Simona Karlíková a Kar Zaphira. Kompletní výsledky naleznete na webových stránkách www.vytrvalost.com.

Aktualizace 6. 7. 8:00 HOD: Startky naleznete zde.

Aktualizace 4. 7. 17:30 HOD: Přidána tisková informace Junioři a mladí jezdci pojedou v Borotíně o medaile ve vytrvalosti

V Borotíně u Tábora se budou rozdávat mistrovské kovy ve vytrvalosti, a to v kategorii juniorů a mladých jezdců. Během třídenních závodů se však ve dnech 5. – 7. července vedle mistrovství České republiky uskuteční také otevřené soutěže.
„Tento ročník je již třetí v řadě a od jednodenního závodu při prvním ročníku, přes dvoudenní a třídenní závody v rámci druhého ročníku, jsme se letos rozhodli uspořádat navíc i mistrovství republiky juniorů a mladých jezdců s tratí dlouhou celkem 108 kilometrů. Konkrétně mistrovská soutěž se pojede v neděli a završí tak celé závody,“ sdělil za Jezdeckou společnost Hrdina Borotín hlavní organizátor akce Antonín Hrdina.
„Začínáme již v pátek 5. července hobby soutěží a také prvními částmi dvoudenních soutěží,“ zmínil dále pořadatel. Ty se uskuteční celkem dvě, a to se vzdálenostmi 50 + 58 kilometrů (soutěž S) a 75 + 66 kilometrů (soutěž ST). Na druhý úsek se jezdci vydají v sobotu. „Druhý závodní den nás čeká asi nejvíce nabytý program. Pojedou se národní soutěže a také pony soutěže ve dvou kategoriích – tou první jsou pony s kohoutkovou výškou do 120 centimetrů a děti do 8 let, druhou pak pony a velcí koně s dětmi do 12 let“ Kromě soutěží na stupních obtížnosti Z až S se budou konat od 17 hodin zkoušky základního výcviku jezdce pro endurance. V neděli se přihlášení jezdci utkají o co nejlepší umístění na trasách úrovní S, ST (YJ) a ST.
O závody je velký zájem a přihlášku poslalo více jak 100 jezdců, z toho do mistrovské soutěže je přihlášeno 9 dvojic. „O obhajobu mistrovského titulu se pokusí Karolína Pflugová, a to v sedle koně Split. Konkurenty jí mimo jiných budou Táňa Terberová s Kánonem či domácí Jana Smetanová s Derisem a další,“ uvedl Antonín Hrdina. Připomeňme, že v loňském roce se mistrovství ČR pro kategorie junioři a mladí jezdci uskutečnilo v polovině června v Mikulově. Nejrychlejší jízdu předvedla a zlatou medaili získala Karolína Plugová s koněm Karsen 1, pro kterou to bylo druhé zlato v řadě za sebou. Druhá tehdy skončila Natálie Terberová s Joulikem de Villeneuve a pro třetí místo si dojela Martina Drásalová s Predátorem.
V Borotíně se letos vedle oficiálních závodů se uskuteční hned čtyři hobby soutěže. V pátek se přihlášení vydají na trať hobby ZM, v neděli je pak v plánu start hobby Z. Novinkou je hobby soutěž ZM v zápřeži, kterou pořadatelé vypsali na páteční den. „Zatím máme přihlášená tři spřežení, která by měla absolvovat trasu dlouhou 25 kilometrů,“ upřesňuje Antonín Hrdina. Pamatováno je i na kulturní část akce. Sobota bude zakončena živou hudbou kapely Pittband a vystoupením místních tanečníků country tanců tzv. „Borowesterndance“. Pro děti bude během soutěžních dní připravena trampolína, svezení na pony a v zápřeži. Více o jezdeckých soutěžích ve vytrvalosti najdete na www.vytrvalost.com.

Původní text ze dne 16. 6. 13:00 HOD:

MČR se jede jako součást III. Národního endurance závodu Borotín (5. -7. 7. ) Přihlášku naleznete zde.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.