Valkenswaard vs. Šanghaj. Série Global Champions League 2021 vrcholí

Už zítra začne dramatický boj o celkové prvenství v seriálu Global Champions League. Valkenswaard United mají titul na dosah, připravit je o něj mohou ještě Shanghai Swans. Další celky se utkají o přímý postup do semifinále Super Cupu v Praze.

Slovenský Šamorín hostí od čtvrtka 21. října finálový mítink parkurové série Global Champions. Hned první den proběhne úvodní kolo soutěže Global Champions, po kterém se rozhodne o vítězném týmu a dalších umístěných. Přímý postup do semifinále GCL Super Cupu v rámci galashow světového parkuru Prague Playoffs budou mít celky, které se umístí v elitní čtveřici.

Aktuálně vedoucím celkem s 288 body jsou Valkenswaard United. Druhým celkem jsou Shanghai Swans s nepatrným odstupem 11 bodů.  Ve hře o prvenství jsou ještě Paris Panthers s 265 body. Jaké jsou tedy možné scénáře? Pokud reprezentanti Valkenswaardu skončí na v poslední kole GCL do čtvrtého místa, stanou se mistry bez ohledu na výsledky Shanghai Swans. Paris Panthers letošní sérii mohou vyhrát pouze pokud skončí Valkenswaard United poslední a Shanghai Swans pátí nebo horší. Bitva o konečné čtvrté místo se odehrává mezi vítězi GCL z let 2018 a 2019 London Knights, kteří mají 236 bodů, a družstvem Berlin Eagles. To díky velmi stabilním výkonům nasbíralo doposud 229 bodů a je nyní páté. 

Aby Šanghajské labutě měly šanci vyhrát mistrovství, musí skončit čtvrté a Valkenswaard na patnácté či horší pozici. Když by byl tým Shanghai Swans třetí, stačilo by, aby Valkenswaard United obsadili nejlépe třinácté místo. Druhé místo labutí by znamenalo, že umístění Valkenswaardu na devátém nebo horším řádku by tento nizozemský celek připravilo o konečné vítězství. A pokud Šanghaj vyhraje, jezdcům Valkenswaardu by nepomohlo ani páté místo.

A kdo bude za zmíněné TOP celky v Šamoríně startovat? Valkenswaard United vysílají Pedera Fredricsona, Edwinu Tops-Alexander a Marcuse Ehninga. Shanghai Swans reprezentují Christian Ahlmann, Max Khuner a Malin Baryard-Johnsson. Za Paris Panthers nastoupí Darragh Kenny, Gregory Wathelet či Harrie Smolders. Londýnští rytíři nahlásili Bena Mahera, Nicolu Phillipaertse a Emily Moffittovou.

Tým Prague Lions se po prvním kole v slovenském Šamoríně usadil na deváté místo. Finálních bojů před vyvrcholením v pražské O2 areně se zúčastní Leopold van Asten, Jur Vrieling a Niels Bruynseels. 

První kolo Global Champions League odstartuje ve čtvrtek 21. října od 18:40, druhé se odehraje v sobotu 23. října od 16:30 hodin.

Do finále míří také Longines Global Champions Tour

Vítězem letošního ročníku se stane pravděpodobně Peder Fredricson, který aktuálně vede žebříček jezdců. Ohrozit jej však může zlatý olympionik Ben Maher, který by musel vyhrát, a navíc čekat na neúspěch svého soupeře. 

Boj o titul šampiona LGCT 2021 nabídne jeden z nejtěsnějších duelů v historii Longines Global Champions Tour. 

Během uplynulého víkendu totiž došlo k dramatickému otřesu, kdy Fredricson mohl ve Velké ceně Šamorína skončit nejhůře na 6. místě, aby vybojoval celkové prvenství. Jenže skončil osmý a to znamenalo, že se vše rozhodne až v závěrečné etapě. 

Ben Maher by se mohl zapsat do historie a být prvním jezdcem, který kdy vyhrál tři šampionáty LGCT. Do Šamorína pojede se svojí stájovou jedničkou Explosionem W.  Také Peder Fredricson bude mít k dispozici své dva nejlepší koně, jimiž jsou H&M All In a Catch Me Not S. S osmi bodovanými výsledky, které se započítávají do součtu každého jezdce, je Fredricson v silnější pozici. Do finále postupuje s celkovým počtem 249 bodů, zatímco Maher má aktuálně 228 bodů. 

Klíč k vítězství je jasný. Pokud Fredricson dokončí na desátém, případně lepším místě, zajistí si svou první výhru v šampionátu LGCT. Maher by musel vyhrát poslední Grand Prix LGCT a zároveň by Fredricson směl být nejlépe na 11. pozici. Pak by získal Maher již třetí titul v řadě. Statisticky je tak ve velké výhodě švédský reprezentant.  

Aktuálně druhý Francouz Olivier Robert má 232 bodů, ale s ohledem na vyškrtnutí nejhoršího výsledku nemá šanci vyhrát v celkovém pořadí. To samé platí pro Edwinu Tops-Alexander s 223 body. Oba však budou bojovat o prestižní místo na stupních vítězů. 

Pro australskou jezdkyni nadcházející závod v Šamoríně zároveň znamená poslední šanci pro zisk zlaté jízdenky do Super Grand Prix, která se uskuteční 20. listopadu v rámci galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.