Vzpomínková akce k 70. výročí nechanických událostí

Již tuto sobotu 1. července od 10 hodin se v Nechanicích uskuteční vzpomínkový den na tzv. Nechanickou aféru, která se před sedmdesáti lety stala předehrou únorového puče, po němž se komunisté krutě vypořádali nejen se členy Selských jízd, krojovaných jízdních banderií, jež byly vždy symbolem vlastenectví, svobody selského stavu, lásky k půdě a koním.

Akce, kterou pořádá Janákův východočeský sbor Selských jízd Nechanice společně s naší Asociací, se odehraje přímo v místě, kam se tehdy sjely ozbrojené policejní jednotky, aby zabránily konání jezdeckých závodů Selských jízd z celé republiky.

Součástí vzpomínkového dne bude velký slavnostní průvod, tvořený členy celkem tří sborů Selských jízd, a to jak jezdci na koních, v kočárech, tak i pěšáky. Účast v průvodu, který vyjde v 10 hodin z Račan směrem k centru Nechanic, kde bude probíhat samotný slavnostní akt, přislíbil i přímý účastník Nechanické aféry Václav Háček z Blovic na Plzeňsku. Uskuteční se také mše za účastníky událostí roku 1947 a se svými projevy vystoupí řada hostů včetně předsedy ASZ ČR Josefa Stehlíka. Na akci, která má zároveň upozornit na množící se útoky na svobodu občanů, nedotknutelnost jejich soukromí, majetku, svobodné podnikání, ale i svobodu projevu, jste srdečně zváni! Podrobnosti naleznete v přiložené pozvánce.

Sobotnímu vzpomínkovému dni předcházel minulý týden velice zajímavý seminář pod názvem Nechanice 1947: Selská jízda, agrární strana a třetí republika, na kterém v Informačním středisku Poslanecké sněmovny v Praze 1 přednášeli historici Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Rokoský a Jiří Urban.

Na záznam z celého semináře se můžete podívat zde: https://www.youtube.com/watch?v=eg_33qaT4rk

 

POZVÁNKA

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.