Články Dostihy

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Pouhých dvanáct dní po předchozím pardubickém dostihovém dnu mohou diváci znovu zavítat na východočeské závodiště. V sobotu 20. května totiž odstartuje seriál kvalifikačních dostihů pro Velkou pardubickou. První kvalifikace bývá pravidelně kvalitně obsazena. Vždyť od roku 2017 platí, že v ní vždy startoval budoucí vítěz Velké pardubické. Pokračování této série by nebylo překvapením, protože letos míří na start hned několik elitních krosařů.

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Desetiletý Lodgian Whistle se vrátil na Pardubické závodiště tak, jak ho dostihová veřejnost zná z minulých let. Aktivně a zepředu. Trenér Josef Váňa st. s ním v minulých letech trochu experimentoval a ordinoval mu krátké dostihové sprinty. Teď se ryzák českého chovu prosadil na distanci 4550 metrů a zvítězil v Ceně města Pardubic - Úvodní cross country Koroka.

Sezóna 2023 bude plná změn

Pardubická dostihová sezóna bude jiná. Bude delší, s novými dostihy i navýšenými dotacemi některých dostihů, a to celkem o jeden a půl milionu korun. Změní se systém kvalifikací na Velkou pardubickou. A do Pardubic míří také prestižní dostih pro dvouleté klisny – Cena zimní královny. V jubilejní 30. sezóně Dostihového spolku startujeme už 16. dubna.

Mikulášský dárek od nás – zahájili jsme prodej vstupenek na Velkou pardubickou

Symbolicky v den, kdy naděluje Mikuláš dárky, zahájil Dostihový spolek online prodej vstupenek na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou a také dvou typů permanentních vstupenek na sezónu 2023.

Loučení s pardubickou sezónou - Lokotrans zvítězil v dostihu Mr Spexe

Pardubické dostihové závodiště se loučilo se sezonou. V dostihu, který bývá pravidelně pojmenován po vítězi posledního ročníku Velké pardubické, zvítězil pětiletý hnědý valach Averis ze stejné stáje jako je poslední vítěz Velké Mr Spex. Hlavní dostih, Cenu města Pardubic, pro sebe získal svěřenec trenéra Stanislava Popelky Imphal s žokejem Jaroslavem Myškou v sedle.

Pardubice uzavírají sezónu, trojici koní čeká reparát za Velkou pardubickou

V sobotu 22. října se uzavře sezóna na centrální překážkové dráze v Pardubicích. Na programu je sedmička dostihů, jejichž pole sice povětšinou nejsou početná, ovšem především vrcholu programu kvalita neschází. V Ceně města Pardubic se totiž představí trojice koní, kteří před dvěma týdny startovali ve Velké pardubické. V našem nejslavnějším dostihu se ovšem žádný z nich nedostal dál než na sedmou překážku.

Třiatřicetinásobný startér Velké pardubické Šindler má na závodišti pamětní desku

Jiří Šindler ve své kariéře odstartoval 6 638 dostihů, z toho třiatřicetkrát mávl červeným praporkem na startu Velké pardubické. Jeho rekord v počtu startů Velké pardubické už zřejmě jen tak nikdo nepřekoná. V rámci letošní 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou mu byla na pardubickém dostihovém závodišti odhalena pamětní deska – dvacet let poté, co opustil tento svět.

Sedmička přinesla štěstí Mr Spexovi, Talent bere stříbro

Vítězem 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se stal osmiletý hnědý valach stáje Lokotrans Mr Spex, kterého v Újezdu u Boskovic připravuje trenér Luboš Urbánek. Za zraněného žokeje Jana Kratochvíla, který se zotavuje z pádu v italském Meranu, zaskočil v sedle vítěze žokej Lukáš Matuský, který po prvenství z Hegnusem z roku 2020 má na svém kontě již dvě prvenství. Druhý skončil obhájce Talent, třetí místo bere překvapivě Sacamiro s Jakubem Kocmanem.

Sternkranz si strhujícím finišem sáhl na Stříbrnou trofej

Vítězství ve Stříbrné trofeji získal svěřenec Josefa Váni mladšího, osmiletý hnědák Sternkranz s žokejem Josefem Bartošem v sedle. I druhé vítězství v dalším hlavním dostihu – Křišťálovém poháru města Pardubic se urodilo až v samotném závěru. Skvělým koncem doslova přiletěla teprve čtyřletá hnědka Pomella s Jakubem Kocmanem v sedle. Zlatou sponu pro nejlepšího tříletého koně získal Fort Medoc.

Sobotní Pardubice s vrcholy přes lehké skoky i dvojkovými rovinami

Vrcholem následujícího víkendu i celé překážkové sezóny je samozřejmě nedělní 132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou, nicméně atraktivní program je v Pardubicích přichystán už na sobotu. Na programu je totiž trojice jedničkových dostihů přes lehčí skoky a na své si přijdou i příznivci rovinových dostihů, kteří se mohou těšit především na trojici dostihů II. kategorie.

1 2 3 4 ... 105

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.