CHIO Cáchy 2016: Rolex Grand Prix pro Weishaupta

Tradiční světový jezdecký festival v Cáchách se koná od 8. do 17. července. Soutěží se v pěti disciplínách - drezuře, skocích, všestrannosti, spřežení a voltiži. Jaké jsou novinky pro letošní rok? Samozřejmě můžete vše sledovat on-line na clipmyhorse.de. Aktualizace 17. 7. 19:30 HOD: Zcela překvapivého vítěze měla hlavní soutěž Rolex Grand Prix. Více uvnitř.

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců

Během festivalu se uskuteční soutěže Poháru národů CSIO5*, CDIO5*, CAIO4*. Pohár národů v parkuru se uskuteční 14. července se silným domácím týmem ve složení: Christian Ahlmann, Ludger Beerbaum, Daniel Deusser, Marcus Ehning a Meredith Michaels-Beerbaum.

 

Skoky

Neděle 17. 7.

Závěrečný den odstartovalo vítězství Maikel van der Vleutena s VDL Groep Quatro v soutěži SAP Prize. V této soutěži se představilo hned několik olympijských koní - Christian Ahlmann soutěžil s Taloubet Z, Daniel Deusser s First Class van Eeckelghem a Ludger Beerbaum s Casello.

Vrcholem celých závodů byla nedělní Rolex Grand Prix. Zcela překvapivě a k velké radosti domácích ji vyhrál německý jezdec Philipp Weishaupt s koněm LB Convall. Pro tohoto 9 letého hřebce to bylo teprve třetí pětihvězdové Grand Prix v kariéře. Jak moc bylo první kolo složité dokladuje fakt, že žádný ze 40 světových jezdců nedokázal dokončit čistě. Důležitou roli sehrál také čas. Do limitu 84 sekund se vešlo pouze 12 z nich, avšak každý s chybou na překážkách. Vítězný Philipp Weishaupt si připsal pouze dva trestné body za čas. Na druhém místě nakonec s jednou chybou dokončil Scott Brash s Ursula XII, na třetím pak Sergio Alvarez Moya s Carlo 273.


Sobota 16. 7.

Soutěží do 155 cm Prize of Aachen Münchener začal sobotní den. Po riskantní jízdě v druhém kole nakonec zvítězil francouzský jezdec Roger Yves Bost s 13 letým hřebcem Pegase du Murier.

Německý jezdec Marcus Ehning s 8 letou klisnou Calanda se stali vítězi prestižní soutěže Sparkassen Youngster Cup Final. V rozeskakování je téměř překonala dvojice Bertram Allen s GK Casper, obě dvojice dělilo pouze 0,06 sekundy.

 

Pátek 15. 7.

Pouze 13 startujících jezdců měla zahajovací páteční soutěž NetAachen-Prize o výšce překážek do 145 cm. Zcela suverénně ji vyhrál švédský jezdec Henrik von Eckermann se zkušenou klisnou Gotha FRH. Před druhou dvojicí Mourice Tebbel a Camilla PJ zvítězil s náskokem 2,44 sekundy. Třetí dokončil Olivier Philippaerts s H&M Gitania VG.

Skvělý soutěžní týden zažívá v Cáchách irský jezdec Cian O'Connor. Pro své druhé vítězství si s koněm Be Gentle dojel v páteční soutěži Prize of Sparkasse.

Po vítězství ve středeční soutěží Turkish Airlines Prize of Europe si své druhé vítězství zapsal v pátek i Eric Lamaze s Fine Lady, když vyhrál soutěž do 155 cm Prize of North Rhine-Westphalia. "Byla to poslední soutěž pro Fine Lady, je zcela připravená pro Rio," řekl po soutěži Eric Lamaze.

 

Čtvrtek 14. 7.

Ve čtvrteční soutěži Sparkassen Youngster Cup potvrdila formu dvojice Sergio Alvarez Moya a 8 letá klisna Unicstar de l'Aumone. Po úterním vítězství ve stejné soutěži zvítězili i ve čtvrtek a tak se stali největšími favority sobotního finálového kola.

Další soutěž STAWAG Prize 150 cm se stala kořistí americké jezdkyně Laury Kraut s teprve 9 letým valachem Confu. Druhé a třetí místo obsadilo Irsko zásluhou Jonathana Gordona a Cian O'Connora.

Hlavní soutěž byla soutěž Poháru národů. Dvoukolovou soutěž vyhrál k velké radosti domácího publika tým Německa ve složení Christian Ahlmann, Marcus Ehning, Meredith Michaels-Beerbaum a Ludger Beerbaum. Jako jediný dokončili s čistým kontem. Druhé místo obsadila Francie se 4 trestnými body, třetí pak skončil tým USA také se 4 tr. b.

Středa 13. 7.
Své první vítězství na CHIO Cáchy 2016 si ve středeční soutěži Prize of Handwerk do 145 cm připsal irský jezdec Cian O'Connor v sedle klisny Be Gentle. Zvítězil o více jak dvě sekundy před Cassio Rivettim s Beau Limit.

Nejrychlejším v druhé soutěži CSIO5* 155 cm Turkish Airlines Prize of Europe se stal Eric Lamaze s klisnou Fine Lady. Porazil v rozeskakování dalších 17 čistých dvojic ze základního kola. V této soutěži nešťastně spadl Christian Kukuk ze svého koně Carilot a zlomil si klíční kost. Jezdec ze stájí Ludgera Beerbauma tak nemůže několik týdnů závodit.

Poslední středeční soutěží byla dvoufázová soutěž 150 cm Prize of StädteRegion Aachen. Ve druhé fázi nejrychlejším jezdcem se stal a zaslouženě zvítězil Američan McLain Ward s HH Carlos Z.

Úterý 12. 7.
Úvodní soutěž STAWAG do 145 cm na čas využila většina jezdců startovního pole k rozeskákání a tak bylo vidět mnoho čistých parkurů s jen časovou penalizací. Soutěž vyhrál italský jezdec Emanuele Gaudiano s 11letým Kentucky van Neerhof Z o 3,5 sekundy před druhým Mouricem Tebbelem z Německa.

 

 

 

 

Aktualizace 13. 7. 17:00 HOD: CHIO Aachen 2016 zahájila švédská královna Silvia při velkolepém ceremoniálu.

 

Aktualizace 11. 7. 18:00 HOD: V neděli se konal na CHIO Cáchy den otevřených dveří, který navštívilo 28 tisíc diváků. Mohli nejen vidět stánky více jak 210 vystavovatelů, ale také nakoupit v mnoha obchodech. Samotný program začal na Deutsche Bank Stadium ekumenickou bohoslužbou a po celý den nabízel mnoho představení včetně koňského fotbalu.


Aktualizace 18. 6. 15:00 HOD: Pořadatelé představili nový formát týmové soutěže, ve které se spojí tři disciplíny. Dva parkurové jezdce v týmu doplní jeden jezdec všestrannosti a jeden vozataj. Soutěž se uskuteční 16. července a nese název hlavního partnera festivalu "Lavazza Prize".

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.