Global Champions Tour 2019 - Valkenswaard: Prague Lions třináctí. GP pro Vleutena

Ve dnech 9. až 11. srpna proběhne v nizozemském Valkenswaardu už patnácté kolo letošního ročníku parkurové série Global Champions. Z řad členů týmu Pražských lvů tentokrát dorazí trojice jezdců - Marco Kutscher, Marc Houtzager a Niels Bruynseels.

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

GCT Grand Prix - Fantastická výhra Maikela van der Vleutena při domácí Grand Prix LGCT

Nizozemec Maikel van der Vleuten v sedle jedenáctileté klisny Dany Blue si dojel již pro druhé letošní vítězství v parkurové sérii Longines Global Champions Tour. Před domácím publikem ve Valkenswaardu to bylo výrazně bouřlivější než v Monaku.

Do rozeskakování Grand Prix Longines Global Champions Tour v nizozemském Valkenswaardu postoupilo osm dvojic. Kromě dvou všechny zopakovaly bezchybnou jízdu, a tak o umístění rozhodovala doslova každá desetina vteřiny. Nakonec se z již druhého letošního prvenství radoval domácí jezdec Maikel van der Vleuten s jedenáctiletou klisnou Danou Blue. „Je to obdivuhodná klisna, která vždy pro mě bojuje do poslední chvíle. Když vidíte tolik výborných jezdců v rozeskakování, nemůžete už nic víc udělat. Je to pro mě opravdu nádherné vyhrát před domácím publikem. Ve Valkenswaardu jsem zvítězil úplně poprvé, je to pro mě nezapomenutelný zážitek,“ konstatoval Maikel van der Vleuten.

Jeho čas v cíli byl 36,80 sekundy, tedy zhruba o půl vteřiny méně, než měl druhý umístěný belgický jezdec Olivier Philippaerts na třináctileté klisně H&M Legend Of Love. Také on však slavil jedno malé vítězství, neboť díky tomu, že Maikel van der Vleuten vyhrál letos již podruhé, získal „zlatou jízdenku“ do Super Grand Prix při galashow světového parkuru Global Champions Prague PlayOffs. Ta se uskuteční v druhé polovině listopadu v libeňské O2 areně. „Jsem opravdu šťastný, že se mi podařilo do Prahy kvalifikovat,“ zářil Olivier Philippaerts.

Nechybělo přitom mnoho a vše mohlo být jinak. Třetí příčka v takto náročné Grand Prix je vždy velký úspěch, ale tentokrát z ní Francouz Kevin Staut na čtrnáctiletém valachovi For Joy van't Zorgvliet HDC asi příliš nadšený nebyl. Pokud by totiž někde na trati ušetřil alespoň jednu jedinou desetinu sekundy, radoval by se stejně, jako Philippaerts. Není každopádně jediným, kdo stále doufá, že se mu podaří kvalifikovat do Prahy. Harrie Smolders, Marcus Ehning i Christian Kukuk v rozeskakování Grand Prix ve Valkenswaardu nechybovali, ale i v jejich případě jim postupová příčka utekla a musí doufat, že v jednom ze tří zbývajících kol budou na nejvyšším stupínku právě oni.

Účast v Super Grand Prix má v tuto chvíli kromě Maikela van der Vleutena jistou dalších čtrnáct jezdců. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický jezdec Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Dani G. Waldman a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži si vybojoval vítězství německý reprezentant Christian Ahlmann a v Chantilly si vstupenky do soutěže zajistil Ir Darragh Kenny. Třináctým účastníkem je Ludger Beerbaum, který dojel ve Velké ceně Berlína na druhém místě, ale svůj postup mu přenechala Dani G. Waldman, jež už má kvalifikaci ze Šanghaje. Čtrnáctým účastníkem je po triumfu v Londýně britský jezdec Ben Maher.

2. kolo GCL - GCL ve Valkenswaardu vyhráli New York Empire. Prague Lions chybovali

Do sobotního druhého kola patnáctého pokračování parkurové Global Champions League v nizozemském Valkenswaardu nastupovali jezdci Prague Lions s velkými nadějemi, neboť patřili mezi šest bezchybných týmů. Nakonec skončili až třináctí.

Šest družstev si v páteční úvodní části Global Champions League ve Valkenswaardu nezapsalo jediný trestný bod a do sobotního vyvrcholení tak vstupovali ze stejné výchozí pozice. Mezi nimi byli i Prague Lions, ale Niels Bruynseels ani Marc Houtzager nedokázali bezchybné výkony zopakovat.

Belgičan Niels Bruynseels i v druhém kole startoval s jedenáctiletou klisnou Ilusionata van't Meulenhof, ale bohužel inkasoval dvanáct trestných bodů. I když Nizozemec Marc Houtzager v sedle dvanáctiletého valacha Sterrehof's Calimero dovezl do cíle jen čtyři trestné body, celkových šestnáct pro Pražské lvy znamenalo propad až na konečné třinácté místo.

Dva týmy udržely i napodruhé čisté konto a stanuly na stupních vítězů. Součet časů 144,22 sekundy zajistil prvenství zástupcům New York Empire. Čtyři a půl vteřiny na ně ztráceli St Tropez Pirates, a skončili tak druzí. Třetí příčka patří Paris Panthers, které musí velmi mrzet jedna páteční chyba, kvůli níž přišli o vítězství. V sobotu totiž nezapisovali žádný trestný bod a společný čas 142,68 by na první místo s přehledem stačil. Se stejným bodovým výsledkem dokončily ještě další tři celky – Shanghai Swans, Scandinavian Vikings a Monaco Aces. S pětibodovou penalizací dokončili jako sedmí v pořadí Doha Falcons, osmá pozice patří dvakrát chybujícímu družstvu London Knights.

Díky umístění až v polovině výsledkové listiny si Londýnští rytíři připsali jen čtrnáct bodů do týmového žebříčku, v němž mají 272 bodů. To je úplně stejně jako v případě St Tropez Pirates, jenž tentokrát získali 25 bodů. Třetí v pořadí jsou aktuálně Shanghai Swans s 260 body, o dva méně mají Miami Celtics. Pátí Berlin Eagles doposud nastřádali 243 bodů. Přes dvěstěbodovou hranici se přehoupli těsně Prague Lions, ale propadli se o dva řádky na dvanácté místo. Desátí jsou s 211 body newyorští vítězové z Valkenswaardu a shodné skóre mají Valkenswaard United. Devátí Paris Panthers mají jen minimální náskok jednoho bodu. V první desítce jsou ještě osmí Scandinavian Vikings, sedmí Madrid in Motion a šestí Monaco Aces. Naopak na zadních pozicích jsou třináctí Hamburg Giants, čtrnáctá příčka patří Cannes Stars, patnáctá Doha Falcons a poslední šestnáctá Chantilly Pegasus.

1. kolo GCL

Jezdcům týmu Prague Lions se vstup do patnácté části parkurové série Global Champions League vydařil. Niels Bruynseels i Marc Houtzager se svými jedenáctiletými klisnami dokázali překonat páteční kolo bez penalizace a jsou mezi šesti nejlepšími týmy.

Jak Belgičan Niels Bruynseels s klisnou Ilusionata van't Meulenhof, tak Nizozenec Marc Houtzager v sedle klisny Sterrehof's Dante překonali všechny nástrahy prvního kola Global Champions League ve Valkenswaardu s výškou překážek do 160 centimetrů bez trestných bodů. Do sobotního vyvrcholení dvoukolové soutěže tak nastoupí jezdci v barvách Prague Lions mezi šesticí nejlepších týmů.

Pět dalších totiž dokázalo taktéž dovézt do cíle dvakrát nulu a mají tak stejnou výchozí pozici. Jejich pořadí určuje součet pátečních časů, přičemž ti nejrychlejší nastoupí jako poslední. Sestava Prague Lions bude šestá od konce. Po nich půjdou o něco rychlejší Scandinavian Vikings, St Tropez Pirates, Monaco Aces, New York Empire a Cannes Stars, kteří aktuálně vedou.

Druhý den ale může být vše jinak, jelikož časy z prvního dne se již do konečného výsledku počítat nebudou. Diváci v pátek mohli vidět celou řadu pěkných výkonů. Sedmý umístěný celek Doha Falcons si připsal pouze jeden bod za překročení času, dalších pět družstev zaznamenalo pouze jednu chybu.

Sobotní program Global Champons nabídne rozuzlení týmového klání v druhém kole s překážkami do 160 centimetrů, jež odstartuje ve 14.45 hodin. Prague Lions mají reálnou šanci se v průběžném pořadí seriálu posunout z desátého na deváté místo. Stačí získat o šest bodů více než Valkenswaard United. Ti v pátek jednou chybovali. Jedno shození již zaznamenali ve Valkenswaardu i zástupci vedoucích London Knigths.

 

Pozvánka

Valkenswaard patří mezi špičkové evropské areály. Je domovem zakladatele Global Champions Jana Topse, a tak není divu, že se tam od počátku založení seriálu jezdí jedno z kol. V soutěži Global Champions League se představí opět všech šestnáct týmů včetně Pražských lvů, které budou reprezentovat německý jezdec Marco Kutscher, Belgičan Niels Bruynseels a domácí zástupce Marc Houtzager.

První pětihvězdovou soutěží bude zahajovací skákání do 145 centimetrů, které startuje v pátek od 14.30 hodin. Druhý páteční parkur stavitele Uliana Vezzaniho už bude mít o deset centimetrů vyšší překážky a jedná se o první kolo ligy, do něhož za každé družstvo nastoupí dva jezdci.

Sobota nabídne rozuzlení týmového klání, druhé kolo s překážkami do 160 centimetrů odstartuje ve 14.45 hodin. Po čtrnácti mítincích vedou ligové bodování jezdci London Knights, kteří mají na svém kontě 258 bodů. O šest bodů méně mají druzí Miami Celtics a na třetí příčce se drží St. Tropez Pirates s 247 body. Prague Lions jsou desátí.

Sobotní večer přinese i druhý vrchol závodů, kterým bude Grand Prix. První z kvalifikovaných dvojic vstoupí do kolbiště v 18.15 hodin. Vítěz Velké ceny získá kromě maximálního bodového přídělu do tabulky jednotlivců také vstupenku do speciální soutěže Super Grand Prix, která se bude konat v listopadu během Global Champions Prague Playoffs v Praze.

Známe už čtrnáct zvučných jmen jezdců, kteří mají účast v Super Grand Prix jistou. Jako první se v katarském Dauhá kvalifikoval Francouz Jullien Epaillard, v Mexiku si účast v Praze zajistil belgický jezdec Jérome Guery a v třetím kole v Miami se radoval další Belgičan Pieter Devos. Velkou cenu v Šanghaji ovládla izraelská jezdkyně Dani G. Waldmanová a v Madridu získal postup do Super Grand Prix Švýcar Martin Fuchs. Z hamburské Grand Prix postoupil Němec Daniel Deusser a v sedmém závodě v Cannes dominoval Niels Bruynseels. Ve Stockholmu vyhrál Peder Fredricson ze Švédska a v Grand Prix v Cascais získal kvalifikaci britský zástupce Ben Maher. Ten dojel na druhém místě, vítěz Martin Fuchs však už má díky úspěchu v Madridu účast jistou. Velkou cenu, jež se jela v Monaku, vyhrál nizozemský zástupce Maikel van der Vleuten. V Paříži si vybojoval vítězství německý reprezentant Christian Ahlmann a v Chantilly si vstupenky do soutěže zajistil Ir Darragh Kenny. Třináctým účastníkem je Ludger Beerbaum, který dojel ve Velké ceně Berlína na druhém místě, ale svůj postup mu přenechala Dani G. Waldmanová, jež už má kvalifikaci ze Šanghaje. Zatím posledním účastníkem je po triumfu v Londýně britský jezdec Ben Maher.

Kompletní informace včetně on-line výsledků a živého vysílání najdete na webu www.gcglobalchampions.com. Podrobnosti o přípravách Prague PlayOffs najdete na adrese www.pragueplayoffs.com.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.