Světové jezdecké hry 2018: První skupina koní na místě

V termínu od 11. do 23. září 2018 proběhne v americkém Mill Spring, NC v Tryon International Equestrian Center jedna z největších sportovních akcí - Světové jezdecké hry. Konají se vždy po čtyřech letech uprostřed olympijského cyklu v disciplínách skoky, drezura, paradrezura, všestrannost, spřežení, vytrvalost, voltiž a reining. Kvalifikace odstartovaly 1. ledna 2017. Českou republiku budou zastupovat reprezentanti v disciplínách skoky, spřežení a voltiž. 

Cestovní průvodce

 

Přímé přenosy a záznamy odvysílá televizní stanice Eurosport. Kompletní program najdete v samostatném článku.

 

Aktualizace 4.9.: Emirates SkyCargo, nákladní letecká divize společnosti Emirates, úspěšně přepravila první skupinu 67 závodních koní na FEI World Equestrian Games® Tryon 2018. Závodní koně byli transportováni nákladním letadlem Emirates SkyCargo Boeing 777 z belgického Liege do amerického Greenville-Spartanburg. Podrobnosti v tiskové zprávě.

Aktualizace 2. 9.:  V disciplíně skoky bude startovat český teplokrevník Quimero M! Stáj Arcus měla stále ve jmenovitých přihláškách dva koně, o výběru Quimera si přečtete na stránkách stáje toto: "Za necelé 3 týdny se Ondra Zvára a Quimero - M zúčastní Světových jezdeckých her v americkém Tryonu. Původně měl Ondra startovat s naším matadorem Cento Lanem Arcus, ale ten se bohužel lehce zranil a v současné době se teprve vrací do kondice a účast na takto těžkém mýtinku by nebyla pro hřebce korektní. Proto se majitelka koní Hana Rechová po dohodě s jezdcem i trenérem rozhodla pustit na zkušenou svého druhého nejlepšího koně Quimera - M. Bohužel skákání na takovéto úrovni Quimero ještě nezažil, ale věříme, že v rámci svých možností podá co nejlepší výkon. Už jen čisté kolo Poháru národů v Budapešti naznačuje, že do skokové elity skutečně patří, ale je potřeba tvrdě pracovat. Jedeme sbírat zkušenosti a prát se o co nejlepší výsledek s koněm českého chovu! Čeká nás cesta náročná, ale uděláme vše pro to, abychom se důstojně prezentovali i za celou Českou republiku. Budeme rádi za jakoukoliv podporu!"

Aktualizace 20. 8.: Ze Světových jezdeckých her se musela odhlásit dánská drezurní jezdkyně Cathrine Dufour. Její 15letý valach Cassidy si v padoku přivodil lehké zranění. Po úspěchu v Cáchách a dvou bronzových medailích z evropského šampionátu v roce 2017 byla dvojice velkým favoritem. "Měl výbornou formu, takže mě mrzí, že se nemohu zúčastnit WEG, říká Dufour.

Aktualizace 18. 8.: FEI zveřejnila nominace jezdců pro jednotlivé disciplíny. Seznamy nominovanýcn najdete zde.

Aktualizace 14. 8.: Německá skoková nominace

Simone Blum (Zolling) a DSP Alice, Hans-Dieter Dreher (Eimeldingen) a Berlinda und Embassy II, Marcus Ehning (Borken) a Comme il faut, Cornado NRW, Funky Fred und Pret A Tout, Laura Klaphake (Steinfeld) a Catch me if you can OLD, Christian Kukuk (Riesenbeck) a Limonchello NT und Lukas, Janne-Friederike Meyer-Zimmermann (Pinneberg) a Büttner’s Minimax und Goja, Meredith Michaels-Beerbaum (Thedinghausen) a Calle, Denis Nielsen (Isen) a DSP Cashmoaker, Maurice Tebbel (Emsbüren) a Chaccos’ Son und Don Diarado sowie Philipp Weishaupt (Riesenbeck) a Asathir und LB Convall.

 

Všestrannostní nominace:

Michael Jung a fischerRocana FST, Ingrid Klimke a SAP Hale Bob, Julia Krajewski a Chipmunk FRH, Andreas Dibowski a FRH Corrida (Contendro), FRH Butts Avedon (Heraldik xx), Kai Rüder a Colani Sunrise.

 

Aktualizace 31. 7.: Nizozemsko bude reprezentovat celkem 46 koní a 103 jezdců. Kompletní přehled najdete zde.

Francouzská jezdecká federace naopak oznámila, že Světových jezdeckých her se nezúčastní klisna Sangria du Coty jezdce Roger-Yves Bosta. Pro francouzský tým je to tak další ztráta po neúčasti Hermes Ryana a Aquily HDC.

Aktualizace 26. 7.: Majitel valacha Hermes Ryan, Philippe Berthol, se rozhodl nevyslat koně na Světové jezdecké hry. Důvodem je, že Hermes Ryan nesnáší létání. Poslední dva lety skončily zraněním koně. Kvůli zranění musel být odhlášen třeba ze soutěží na olympijských hrách v Rio de Janeiru.

Aktualizace 25. 7.: Byly oznámeny první nominace drezurních týmů. Do 13. srpna musí národní federace oznámit nominace, finální nominace musí být podána do 3. září.

Dánsko:

Daniel Bachmann Andersen a Blue Hors Zack

Anders Dahl a Selten HW

Cathrine Dufour a Atterupgaards Cassidy

Betina Jaeger a Belstaff

Náhradníci: Anna Zibrandtsen a Arlando, Rikke Svane a Finckenstein

 

Španělsko:

Beatriz Ferrer-Salat a Delgado

Claudio Castilla Ruiz a Alcaide

Severo Jurado Lopez a Deep Impact

Juan Matute Guimon a Quantico

 

Aktualizace 11. 7.: Čeští jezdci budou na Světových jezdeckých hrách startovat ve čtyřech disciplínách. Tisková zpráva.

Parkurové skákání: Ondřej Zvára (Cento Lano), Emma Augier de Mussac (Diva)

Spřežení: Jiří Nesvačil junior

Paradrezura: Anastasja Vištalová (Dominique)

Voltiž: Jan Hablovič, Kateřina Kocurová a tým ve složení Kateřina Kocurová, Vanessa Krištofová, Nela Stříbrná, Tereza Czyžová, Lucie Kubíková, Ema Žurková, Kateřina Reslerová, Elizabeth Reslerová

 

Aktualizace 10. 7.: Americká jezdecká federace oznámila, že bývalá světová jednička Kent Farrington se Světových jezdeckých her nezúčastní. Důvodem je, že jeho 12letá klisna Gazelle, se kterou měl na hrách závodit, se vrací do závodů po zranění a tak se Kent Farrington a jeho tým rozhodl radši neriskovat zdraví klisny.

Aktuální nominace USA: 

  • Jamie Barge
  • Margie Engle
  • Lillie Keenan
  • Laura Kraut
  • Beezie Madden
  • Devin Ryan
  • Adrienne Sternlicht
  • McLain Ward

 

Aktualizace 26. 6.: Světových jezdeckých her se nezúčastní jedna z největších francouzských medailových nadějí, 13letý valach Aquila HDC. O víkendových závodech CSIO5* v Rotterdamu se valach zranil a léčení si podle Haras des Coudrettes vyžádá několik týdnů klidu. Patrice Delaveau tak nemůže pro WEG počítat se svým top koněm.

Aktualizace 25. 5.: Tým Austrálie zveřejnil nominaci jezdců: 

Scott Keach – Fedor

Jamie Kermond – Yandoo Oaks Constellation

Billy Raymont – Oaks Redwood

Edwina Tops-Alexander – California, Lintea Tequila and Inca Boy Van T Vianhof

Rowan Willis – Blue Movie

 

Aktualizace 23. 5.: Další novinkou letošních Světových jezdeckých her jsou WEQx Games, devět divácky atraktivních jezdeckých soutěží, které se uskuteční během Světových jezdeckých her. Plánované soutěže zahrnují:

U-25 U.S. Open Championship - dvoudenní soutěže jezdců do 25 let
U.S. Open Speed Horse
DERBYx
Battle of the Sexes - Soutěže deseti můžu proti deseti ženám na parkuru o výšce 130 cm
Match Race - Soutěž na parkuru 130 cm, dva jezdci v kolbišti na obráceném kurzu parkuru
Puissance
Six Bar
Pony Jumpers
Gladiator Polo

Aktualizace 20. 5.: Organizátoři představili oficiální maskoty Světových jezdeckých her. Jsou jim dva koně plemene minihorse a jmenují se Star a Huck. Adoptováni byli po své záchraně organizací Peeps Foundation manažery Tryon Equestrian - Markem a Katherine Bellisimo. Již teď mají oba nabitý kalendář akcemi, kde se objeví. Sledovat můžete také jejich instagramový účet @starandhuck. "Jsme potěšeni, že dva z naší čtyřnohé rodiny budou součástí Světových jezdeckých her," říká Katherine Bellisimo.

Program Světových jezdeckých her

Úterý 11. září: zahajovací ceremoniál

Středa 12. září: vytrvalost, drezura Grand Prix, reining včetně medailového ceremoniálu

Čtvrtek 13. září: vytrvalost – medailový ceremoniál, drezura Grand prix včetně medailového ceremoniálu družstev, reining, všestrannost – první den drezura

Pátek 14. září: všestrannost – druhý den drezura, drezura Grand Prix Special včetně medailového ceremoniálu

Sobota 15. září: všestrannost – kros, reining včetně medailového ceremoniálu

Neděle 16. září: drezura Grand Prix Freestyle včetně medailového ceremoniálu, všestrannost – parkur včetně medailového ceremoniálu jednotlivců a družstev

Pondělí 17. září: volný den

Úterý 18. září: paradrezura jednotlivci, voltiž

Středa 19. září: paradrezura jednotlivci a medailový ceremoniál, voltiž s medailovým ceremoniálem, první kolo parkurových soutěží

Čtvrtek 20. září: paradrezura team test, druhé kolo parkurových soutěží, voltiž s medailovým ceremoniálem

Pátek 21. září: paradrezura team test včetně medailového ceremoniálu, spřežení – drezura, třetí kolo parkurových soutěží s medailovým ceremoniálem družstev

Sobota 22. září: paradrezura Freestyle včetně medailového ceremoniálu, spřežení – maraton, voltiž s medailovým ceremoniálem

Neděle 23. září: spřežení – parkur následovaného medailovým ceremoniálem družstev a jednotlivců, parkurová soutěž jednotlivců včetně medailového ceremoniálu, zakončení Světových jezdeckých her

Podrobnější program najdete na stránkách FEI zde.

 

 

 

Aktualizace 19. 2.: Česká reprezentace

Koordinací výjezdu WEG Tryon pro všechny disciplíny byla VV pověřena Markéta Šveňková. Ta informovala přítomné o požadavcích ze strany organizátora a o plánovaných termínech pro rezervace letadla pro přepravu koní, ubytování apod.

 

Předpokládaná a předběžná účast WEG Tryon za disciplínu skoky: 

Ondřej Zvára – Cento Lano

Emma Augier De Moussac – Diva

Kamil Papoušek – Centisimo

Aleš Opatrný – VDL Fakir

Anna Kellnerová – Classic

 

 

Aktualizace 2. 12. 15:00 HOD: Jak sdělil na dotaz severomoravské oblasti na konferenci ČJF viceprezident pro sport ČJF B. Rejnek, pro českou ekipu je v letadle do Tryonu objednána doprava 15 koní. Zatím se počítá se skokovým družstvem, jedním spřežením (tomu na dopravu přispívá FEI), dvěma voltižními koňmi, zástupci reiningu a paradrezury.

 

V dubnu a květnu proběhnou zkušební závody v areálu v Tryonu. Skokové testovací závody proběhly již 28. října. Z vítězství v soutěži CSI3* Gran prix se radoval Paul O'Shea a Skara Glen's Machu Picchu. Termíny dalších zkušeních závodů:

Všestrannost: Duben 5-8, 2018 (CIC 3*)

Voltiž: Duben 7-8 2018 (CVI 2*)

Spřežení: Duben 19-22, 2018 (CAI)

Drezura: Duben 19-22, 2018 (CDI 3*)

Paradrezura: Duben 19-22, 2018 (CPEDI 3*)

Vytrvalost: Duben 26-28, 2018 (CEI 2*)

Reining: Květen, 11-13, 2018 (CRI 3*)

 

Aktualizace 4. 11. 10:00 HOD: Seznam členů sboru rozhodčích - ve sboru rozhodčích pro spřežení bude působit také člen komise spřežení ČJF Jiří Kunát!

Aktualizace 15. 9. 17:00 HOD: V úterý 12. září 2017 pořadatelé spustili odpočítávání. Během dvanácti dní jezdeckých soutěží očekávají až 500 000 návštěvníků. Začíná také prodej vstupenek, které si můžete koupit jak na celé hry, tak jen na určitě disciplíny, dny nebo jen individuální závody. Více na oficiálním webu www.tryon2018.com.

 

Tryon International Equestrian Center založil Mark Bellissimo v Mill Spring v Severní Karolíně. Rozkládá se na 650 hektarech na předhůří Blue Mountains. Areál disponuje 1200 pevnými boxy a 12 kolbišti včetně uměle osvětlené hlavní arény pro 12000 diváků. V okolí je trať na cross-country a také jezdeckou vytrvalost.

Cesta do areálu začne pro koně na mezinárodním letišti Greenville/Spartanburg. Letiště je vzdálené přibližně 45 minut od Tryonu. Diváci pak budou přilétat na letiště Charlotte Douglas, které má přímé letecké linky jak do Severní a Střední Ameriky, tak do Evropy. Pořadatelé očekávají na půl milionu diváků a tak řeší obytovací kapacity. Nejvíce hotelů se nalézá ve 128 kilometrů vzdálené Charlotte. Dalších 6000 pokojů se nalézá v Asheville, vzdálené 45 minut jízdy od jezdeckého areálu.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.