Tři koně s pozitivním nálezem na zakázané látky

FEI v pondělí na svém webu informovala o pozitivních nálezech na zakázané látky u tří koní ze Švýcarska. Následkem toho bylo Stevu Guerdatovi, Alessandře Bichsel a jejich třem konín dočasně zakázáno startovat. Aktualizace 27.7. 21:30 HOD: FEI Tribunál zrušil dočasný zákaz startování pro oba jezdce. Více v článku

Aktualizace 27. 7. 21:30 HOD: Po předběžném slyšení, které proběhlo na konci minulého týdne FEI Tribunál zrušil dočasný zákaz činnosti pro švýcarské jezdce Steva Guerdata a Alessandru Bichsel (platnost od 27.7.2015). Rozhodnutí je založené především na důkazech přednesených oběma jezdci, které ukazují na pravděpodobnou kontaminaci z potravy.

Zákaz vydaný pro koně Nino des Buissonnets, Nasa a Charivari KG však stále trvá.

 

24. 7. 12:00 HOD:

Vzorky odebrané při CSIO5* v La Baule (Francie) 17. května od koně Nino des Buissonnets, kterého jezdil Steve Guerdat (Švýcarsko) a jenž ten den vyhrál Grand Prix, byly potvrzené jako pozitivní na zakázané látky Codein, Oripavin a léčivo morfium.

Vzorky odebrané 16. května při stejných závodech CSIO5* v La Baule od koně Nasa, druhého koně Steva Guerdata a který dokončil v den testování na třetím místě v La Baule Derby, byly pozitivně testovány na zakázané látky Codein a morfium. Stejné vzorky dále vykazovaly stopy po Oripavinu, ale nebyly v takovém množství, aby testování prohlásilo vzorek jako pozitivní i na tuto látku.

Vzorky odebrané 8. května při CSIOY (mladí jezdci) v Deauville (Francie) od koně Charivari KG, jehož jezdila Alessandra Bichsel, byly také pozitivně testované na zakázané látky Codein, Oripavin a morfium.

Podle anti-dopingové směrnice FEI (EADCMRs) bylo oběma jezdcům dočasně od 20. července zakázáno startovat a jejich koním byl zakázán start po dobu dvou měsíců. Jezdci i majitelé koní mají podle pravidel možnost předběžného slyšení, než zasedne FEI Tribunal, který bude rozhodovat o přerušení dočasného zákazu startování.

„Přítomnost Oripavinu ve všech třech vzorcích, který není součástí žádného veterinárního produktu, napovídá, že může jít o případ použití nedovolené látky, ale samozřejmě musíme postupovat podle standardních postupů,“ řekla sekretářka FEI Sabrina Zeender.

„Kombinace Oripavinu, morfinu a codeinu byla k vidění již v mnoha připadech dopingu v jezdeckém sportu. FEI momentálně řeší tři případy z roku 2014 týkající se látek Oripavin a morfin.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.