Klouda a Bartoňková aneb Drásovští mistři ČR ve voltiži z Chomutova

Ve dnech 28. a 29. září hostí Jezdecký klub Podkrušnohorského zooparku v Chomutově mistrovství České republiky ve voltiži. V tamní hale budou bojovat o sady medailí České jezdecké federace sportovci v kategoriích mužů a žen seniorů, juniorů A a B, ale také juniorských a seniorských skupin či dvojic.

Aktualizace 30. 9. 8:45 HOD: Přidána TZ Klouda a Bartoňková aneb Drásovští mistři ČR ve voltiži z Chomutova

V neděli 29. září vyvrcholilo v jezdecké hale Jezdeckého klubu Podkrušnohorského zooparku Chomutov mistrovství České republiky ve voltiži. V kategoriích jednotlivců se nejvíce dařilo zástupcům TJJ Lucky Drásov – Janě Bartoňkové a Lukášovi Kloudovi.
Lukáš Klouda patří dlouhodobě mezi světovou špičku v této disciplíně a v České republice aktuálně nemá konkurenci. Avšak nejen výkonnostně, ale i věkově. Byl totiž jediným mužem „seniorem“ nahlášeným do mistrovského závodu. Oficiální účast mu umožnila až trojice juniorů, kteří svolili se sloučením obou kategorií. Mladí voltižní jezdci si tak mohli alespoň vyzkoušet, jak si vedou v porovnání naším nejlepším reprezentantem. A nedopadli vůbec špatně. Zatímco Lukáš Klouda získal po dvou kolech 7,9615 bodu, druhý Denis Balaštík obdržel průměrnou známku 7,389. Z třetího místa se mohl radovat Marek Hablovič s 7,153 bodu. Nevděčná čtvrtá příčka zbyla na Jana Habloviče, jenž zůstal jako jediný bez medaile. „Jsem moc rád, že jsem si díky klukům juniorům mohl po delší době opět zasoutěžit před českým publikem. Nyní se již pomalu začnu připravovat na sérii Světového poháru, jehož první závody jsou naplánovány již na konci října,“ konstatoval Lukáš Klouda. Ten ve finále loňského Světového poháru obsadil 5. příčku, přestože po úvodních kvalifikacích dokonce vedl.
Stejně početně obsazená, jako soutěž mužů, byla i ta ženská. Jak již bylo zmíněno, zlatá medaile i v tomto případě putuje do Drásova zásluhou Jany Bartoňkové. Další dvě pozice obsadily Nikol Mikysková a Margita Urbanová. Domácí Kateřina Dušková bohužel musela účast vzdát, a to kvůli zdravotní indispozici chomutovského koně Grand Arot V. Mistryněmi mezi juniorkami se staly v kategorii „A“ Eliška Kociánová reprezentující TJ Slovan Frenštát pod Radhošem a v kategorii „B“ Bára Kšeničová ze Sportovního klubu Mušketýr.
Velmi zajímavá podívaná čekala na diváky i v soutěži skupin, byť jen těch juniorských. Zásluhu na tom měli především zástupci JK Voltiž Albertovec s koněm Aquaris. Ti se totiž jako jediní přestavili při cvalové práci a svým soupeřům unikli s rozdílem násobku bodového ohodnocení. Sestavy předváděné v kroku jsou totiž hodnoceny polovičními ciframi. „Účast jsme si všichni užili a jsme samozřejmě moc spokojení. Ale medaile v jednotlivcích pro mě osobně byla vydřená mnohem více,“ zhodnotil člen albertovské skupiny Denis Balaštík. Sportovní budoucnost této voltižní naděje je však do jisté míry nejistá. „V příštím roce bych se chtěl více věnovat studiím, a tak voltiž bude muset jít asi trochu stranou,“ prozradil Denis Balaštík.
Na voltižním  mistrovství se závodilo také mezi dvojicemi. Ta nejúspěšnější byla z TJJ Lucky Drásov – Obluková a Dědková. Drásovští korunovali úspěšnou účast na šampionátu vítězstvím v soutěži družstev jednotlivců. Trojice Bartoňková, Davidová a Klouda dosáhla v součtu na známku 22,706, což bylo o necelých sedm desetin více, než první celek albertovských jezdců – Balaštíka, Klöselové a Novákové. Sestřih toho nejdůležitějšího z chomutovského mistrovství České republiky ve voltiži odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v sobotu 5. října od 13.00 hodin.

Původní text ze dne 26. 9. 22:45 HOD:

Souběžně budou probíhat i otevřené „přátelské“ soutěže. První kola proběhnou v sobotu od 9.00 hodin, kdy jsou připraveny povinné sestavy jednotlivců pro kategorie dětí, juniorů a seniorů. Od 11.00 hodin pak diváci budou moci sledovat povinné sestavy skupin juniorů a seniorů. Po polední přestávce přijdou na řadu první volné sestavy jak jednotlivců, tak skupin a po ukončení úvodního soutěžního dne se slavnostně vyhlásí výsledky přátelských soutěží. Od 19.00 hodin je pak naplánován společenský večer.

V neděli se bude pokračovat v bojích o mistrovské medaile od 9.30 hodin, a to technickými sestavami seniorů jednotlivců a povinnými sestavami juniorů. Vrchol celých závodů nastane od 13.00 hodin, kdy začne série volných sestav juniorů a seniorů jak v jednotlivcích, tak ve skupinách. Závěrečný ceremoniál celé mistrovské klání uzavře zhruba v půl páté odpoledne.

Závodů se zúčastní např. zástupci klubů TJJ Lucky Drásov, TJ Slovan Frenštát, JK Voltiž Albertovec, TJ Orion Praha, JK Chotěbuz a samozřejmě domácího JK PZOO Chomutov.

Více hledejte na stránkách www.ceskavoltiz.cz a www.jezdectvichomutov.webnode.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.