Budoucí rozvoj Národního hřebčína v Kladrubech, ukončení veterinárních opatření

Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes v Kladrubech nad Labem uspořádal společně s ředitelem NHK Janem Höckem tiskovou konferenci. Za účasti několika desítek novinářů z regionálních, celoplošných i odborných médií nastínil možnosti dalšího rozvoje hřebčína a chovu kladrubského koně. Neplánovaně při své návštěvě Kladrub také pokřtil první letošní kladrubské hříbě, jež se narodilo dnes v noci. V následujícím článku vám přinášíme nejaktuálnější informace k tomuto tématu, které průběžně doplňujeme...

 

Kladruby

Ministr Šebesta křtí čerstvě narozeného hřebečka. Více fotografií najdete v připojené fotogalerii.

 

ČLÁNEK PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME

 

19. 2. 09.00 hod.:

Tisková informace Státní veterinární správy: Úspěch v Kladrubech

Po dvou letech intenzivní veterinární činnosti na základě trvání mimořádných veterinárních opatření v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem kvůli výskytu nakažlivé metritidy koní mohla Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj tato opatření ukončit.

Podle počtu vyšetření je tento chov koní zřejmě nejlépe vyšetřeným chovem v ČR a pravděpodobně i v Evropě. To, že bylo možné chov v tak krátké době prohlásit za zdravý, je zásluhou veterinárního dozoru, neboť nákaza byla zjištěna ještě před výskytem klinických příznaků. Takže podle ředitele KVS Josefa Boháče jsme byli v podstatě o krok napřed před touto infekcí, a to umožnilo stádo koní rychleji ozdravit.

Z historie tohoto problému lze uvést, že vznikl na základě pozitivního výsledku vyšetření u jednoho hřebce v lednu 2008. Poté KVS pro Pardubický kraj nařídila mimořádná veterinární opatření, na jejichž základě byly zakázány veškeré přesuny koní a svody koní, byly stanoveny podmínky plemenitby, nařízen systém bakteriologického monitoringu koní na tuto nákazu, určeny podmínky izolace a léčby pozitivně vyšetřených koní, způsob provádění dezinfekce a další kroky k ozdravování. Mimo jiné bylo nutné i vykastrovat některé hřebce a některé klisny musely být podrobeny cílené antibiotické léčbě. Zkrátka, nebylo to jednoduché.

Jelikož byla splněna všechna nařízená opatření a bylo provedeno závěrečné čištění a dezinfekce, ukončila KVS pro Pardubický kraj mimořádná veterinární opatření. Vše se vrací do starých kolejí, v tom smyslu, že lze nadále provozovat chov i koně přesunovat. Chov koní v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem je v pořádku.
 

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

 

19. 2. 01.20 hod.:

Připojena fotogalerie z průběhu akce - viz níže...

 

18. 2. 17.20 hod.:

Aktuálně vám přinášíme audio nahrávky (v MP3) průběhu tiskové konference s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou a ředitelem NHK Janem Höckem, dále reakci bývalé ředitelky NHK Lenky Gotthardové, která byla na konferenci přítomna tentokrát jako „volně píšící“ novinářka a v neposlední řadě podrobnější rozhovor s Janem Höckem. Vše je uveřejněno v plném znění – tedy bez střihů a krácení...



Tisková konference v Národním hřebčíně Kladruby s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou a ředitelem NHK Janem Höckem. KLIKNĚTE ZDE (MP3, Délka 42 min. 13 sec, 38,6 MB)


Reakce bývalé ředitelky NHK Lenky Gotthardové, která byla na konferenci přítomna tentokrát jako „volně píšící“ novinářka. KLIKNĚTE ZDE (MP3, Délka 5 min. 17 sec, 4,84 MB)


Podrobnější rozhovor s Janem Höckem (MP3, Délka 18 min. 01 sec, 16,5 MB)

 

18. 2. 16.00 hod.:

ODKAZY NA INFORMACE CELOPLOŠNÝCH MÉDIÍ - viz níže...

 

18. 2. 13.05 hod.:

Právě přišla tisková zpráva z Ministerstva zemědělství ČR týkající se budoucnosti Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Náš spolupracovník Josef Malinovský je právě na cestě z Kladrub, neboť tam probíhala za přítomnosti několika desítek novinářů tisková konference. O jejím průběhu vás budeme informovat. Zatím se seznamte s oficiální tiskovou zprávou.  

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem dnes navštívil ministr zemědělství Jakub Šebesta. V rámci návštěvy nastínil možnosti dalšího rozvoje hřebčína a chovu kladrubského koně.

Kladrubský kůň je jediným živým tvorem, který byl prohlášen národní kulturní památkou. Jeho význam je světově uznáván. „Národní hřebčín má velký rozvojový potenciál a ten chceme plně využít. Ke koním mám vřelý vztah a tak je mi problematika hřebčína velmi blízká,“ řekl ministr Šebesta. Současní situace v Hřebčíně není nijak optimistická. Minulá vedení neřešila systémově otázky chovu ani ekonomickou situaci a stav budov.

 „Zpoždění v žádosti o prostředky z EU není fatální, čerpání tolik potřebných zdrojů není ohroženo, projekt posuzuje ministerstvo kultury. Práce na převodu na státní příspěvkovou organizaci jsou také v plném proudu,“ dodal ministr Šebesta. Nový ředitel hřebčína Jan Höck činí kroky, které jsou nezbytné pro stabilizaci situace v hřebčíně a umožní jeho další rozvoj. Ministr Šebesta se zároveň rozhodl nechat vypracovat výzkumný projekt „Optimalizace systému chovu starokladrubského koně v NH Kladruby n. L.“, který bude podkladem pro další rozvoj hřebčína.

Výzkumný projekt se bude věnovat komplexně celému hřebčínu počínaje rozborem půd a skladbou krmiv zde pěstovaných až po doporučení veterinárních a chovných opatření, včetně nových inseminačních technik a uchovávání genofondu. Zároveň bude zpracován ekonomický výhled ve dvou horizontech 2020 a 2040. Realizace výsledků projektu se předpokládá od začátku příštího roku. 

Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe

 

ODKAZY NA INFORMACE CELOPLOŠNÝCH MÉDIÍ:

http://www.ct24.cz/domaci/81393-ministr-kritizoval-stav-hrebcina-v-kladrubech-potrebuje-miliardu/

http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-sebesta-kritizuje-byvala-vedeni-hrebcina-v-kladrubech/437329

http://www.ct24.cz/domaci/81393-hrebcin-v-kladrubech-navstivi-ministr-zemedelstvi-sebesta/ - zpráva z dnešního rána (18. 2.)

http://domaci.ihned.cz/c1-40354510-hrebcin-v-kladrubech-se-nebude-privatizovat-slibuje-ministr - starší zpráva ze 4. 2.

http://www.lidovky.cz/hrebcin-v-kladrubech-se-privatizovat-nebude-slibil-ministr-p42-/ln_domov.asp?c=A100204_191113_ln_domov_tsh - starší zpráva ze 4. 2.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.