Články Chov Netradiční plemena

Paso fino colombiano – 12 let chovu u nás

Plemeno paso fino colombiano je pro své jezdecké kvality považováno za Rolls Royce koňského světa. Letos to je 16 let co máme to štěstí s nimi žít a 12 let, co jsme začali s chovem tohoto plemene.

Fortuna, šťastná královna haflingů

Tříletá světlá ryzka Fortuna získala titul národní šampiónky mezi klisnami plemen hafling, narozenými v letech 2007 - 2010. VII. ročník šampionátu byl součástí programu výstavy Kůň 2013 v Lysé nad Labem.

Locksley Permoník: Tři tituly, jeden pohár

Národním šampiónem plemene shetland pony byl na výstavě Kůň 2013 v Lysé nad Labem vyhlášen ryzák 1813 Locksley Permoník. Pětiletý plemenný hřebec si kromě tohoto nejcennějšího titulu odvezl domů i Pohár Anne a Kennetha Scottových jako nejlepší reprezentant českého chovu.

Svod irských cobů v sobotu

Dne 17. září 2011 se koná na farmě Alpaka v obci Dobrá Voda u Číměře (Jihočeský kraj) oficiální inspekce (svod) koní plemene irish cob. Tento svod je pořádán občanským sdružením Irish cob the Czech Republic (www.irishcob.cz) ve spolupráci s holandskou plemennou knihou ICS. Posuzovat koně budou dva zkušení zahraniční inspektoři (Marijke Heijkoop-Pankras, Nizozemí a Günther Strauch, Německo). Všichni koně, kteří na svodu budou zbonitováni, získají zápis do plemenné knihy ICS Nederland a tato PK jim také vydá průkazy původu.

Chovatelé Fjordských koní, spojte se!

Představovat českým chovatelům plemeno Fjordského koně není třeba. Dostatek informací podala už v roce 2006 paní Petra Kutá v časopise Jezdectví (číslo 2/2006, článek „Fjord: Sympaťák ze severu“). Další článek, který se snažil probudit hrdost u jejich majitelů, byl zveřejněn na našem portálu a jmenoval se „Pojďme chovat Fjordské koně“.

Do českého chovu vstupuje další špičkový plemeník haflinga

Čeští chovatelé haflingů budou mít od května 2009 k připouštění svých klisen možnost využít vítěze německého körungu hřebců 2002 Aquavita I. Tohoto plemeníka do ČR importovala Kateřina Kunstová a hřebec tak bude působit na Ranči Koločava v Heřmanovicích (okres Bruntál) na severní Moravě. Dlouhé pátrání po kvalitním hřebci, který by zároveň byl na prodej, se nové majitelce vyplatilo, protože Aquavit má výborný původ, skvělé hodnocení v zemi původu a zároveň mnoho kvalitních potomků v chovu.

Irish cob versus Irský tinker

Gypsy horse, Vanner, Tinker, Irský tinker, irský cob. Všechna tato slova evokují typ koně s bohatou hřívou, rousy zakrývajícími kopyta a převážně strakatého zbarvení. Původně určeni a chováni pro tahání obytných karavanů, jsou nyní Irští cobové používáni v různých dalších jezdeckých disciplínách a především jako rodinní koně. A jak k tomu přišli, že mají tolik jmen? Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.