Centrální svod fríských plemenných hřebců v nizozemském Leeuwardenu

Ve dnech 8. - 10. ledna proběhla v holandském městě Leeuwarden vrcholná událost ve světě fríských koní – Centrální svod fríských plemenných hřebců a výběr nových hřebců do plemenitby. Tato akce se již stala tradičním místem setkání lidí, kteří propadli kouzlu fríského plemene.

Stejně jako v předchozích letech se tato velkolepá událost těšila veliké návštěvnosti. Během tří dnů ji navštívilo zhruba 25 tisíc lidí ze všech koutů světa. Po celou dobu si diváci mohli vychutnávat jak krásu fríských hřebců, tak naprosto neuvěřitelnou atmosféru.

Celá akce začala ve čtvrtek dopoledne druhým kolem předvýběru. Během celého dne mohli diváci shlédnout celkem 74 mladých koní, kteří se předváděli ve volnosti. Komisaři měli opravdu nelehký úkol, vzhledem k vysoké kvalitě mladých hřebců. Nakonec jich do třetího kola poslali 38.

 

Kůň v bublině - představení na večerní show.

 

V pátek, již od rána, probíhaly po celém areálu výstaviště semináře na různá témata. Návštěvníci se mohli například dozvědět, jak správným tréninkem dovést koně až do drezurní úrovně Grand Prix. Proběhlo i několik seminářů zabývajících se tématikou přípravy koně na svod a  posouzení koně. Neméně zajímavý byl i seminář o tom, jak správně vystrouhat a nakovat drezurního koně, či seminář týkající se genetických testů u fríských koní. Jelikož semináře probíhaly součastně ve třech halách a několika sálech, našel určitě každý zájemce své téma. Semináře trvaly až do odpoledne, kdy po krátké pauze přišlo na řadu třetí, a tedy poslední kolo předvýběru mladých hřebců. Zhruba po dvou hodinách bylo rozhodnuto. Do sedmdesátidenního testu bylo nakonec vybráno 29 koní. Na podzim se pak rozhodne, který z těchto mladých hřebců se probojuje až do úplného finále a získá titul plemeníka.

 

Beart 411 - na svodu získal šerpu za titul Preferent, zároveň získla titul Kůň roku 2014.

 

Po ukončení posledního kola předvýběru následovala krátká pauza a pak už se mohli diváci těšit na tradiční večerní show, jejíž hlavním aktérem nebyl nikdo jiný, než fríský kůň. Pořadatelé se opět snažili ukázat různé disciplíny a využití fríského koně, a to jak pod sedlem, tak v zápřeži. Nádherné představení Cheré Berger, která předvedla s koněm Anders 451 úžasný volný styl v doprovodu živé hudby, v podání  uznávaného holandského pianisty Wibi Soerjardi, vzalo dech všem pěti tisícům divákům. Wibi a Anders byli po celou dobu v dokonalé harmonii, čímž rozbušili nejedno divácké srdce. Neméně vzrušující bylo i vystoupení jezdkyně Esther Liano se svým koněm Pattaconk's Pluto - „Kůň v bublině“, kdy bylo potřeba ocenit dokonalou souhru a soustředění jezdce i koně při tomto nebezpečném představení. Celá show pak byla podbarvená ještě dojemným příběhem malé holčičky, která si moc přála svého vlastního koně. Toto přání se jí nakonec opravdu vyplnilo a teprve desetiletá Erika předvedla na samém konci show náramný jezdecký výkon na jednom z fríských hřebců. 

Sobota pak byla vyvrcholením celé události. Patřila celá plemenným hřebcům zapsaným v královské plemenné knize. Stejně jako v pátek večer, také v sobotu byla všechna sedadla v hale již od rána zcela zaplněná diváky, kteří netrpělivě čekali, který hřebec letos získá titul celkového šampiona. 

 

Eise - mladý hřebec předváděný v klecy ve volnosti při výběru mladých hřebců do plemenitby.

 

Jako první přišli na řadu starší hřebci, mezi nimiž samozřejmě nechyběl ani legendární hřebec Jasper 366 a jeho syn Beart 411, ale ani trojnásobný šampion Norbert 444. Jasper 366 byl i přes svůj vyšší věk ve skvělé formě a dostal se opět až do nejužšího výběru v boji o šampiona kategorie starších hřebců. Po neuvěřitelných výkonech všech finalistů se nakonec šampionem této kategorie stal Norbert 444 a reservním šampionem se stal jeho dlouholetý rival Tsjalle 454.  Oba pak postoupili do celkového finále.

Ještě před nástupem kategorie mladých hřebců byli dekorováni tři plemeníci, kteří v roce 2014 získali titul Preferent. Byli to hřebci Heinse 354, Fabe 348 a Beart 411, který zároveň získal titul „Kůň roku 2014“.

 

Tsjalle 454 - reservní šampion starších hřebců.

 

V kategorii mladých hřebců se předvedla další téměř dvacítka koní. Rozhodčí nakonec nejvíce uchvátil teprve čtyřletý, letos uchovněný hřebec  Jehannes 484 (otec Tsjalle 454), který se stal šampionem této kategorie. Reservním šampionem se stal pětiletý Hessel 480 (otec Norbert 444).

Kolem šesté hodiny pak přišlo na řadu již úplné finále – vyhlášení celkového šampiona hřebců 2015. Několika tisícový dav ani nedýchal. Nyní se jednalo o souboj dvou otců a jejich synů. Všichni čekali, zda Norbert 444 obhájí svůj titul šampiona i tentokrát. V posledním kole opět ukázal svůj neuvěřitelně krásný pohyb a byla tedy velmi vysoká šance, že si titul poveze domů již po čtvrté za sebou. Nakonec ale oba synové předčili své otce a titul celkového šampiona získal mladičký Jehannes 484 a reservním šampionem se stal Hessel 480.

Centrální svod hřebců tedy opět nezklamal. Krásní koně, neuvěřitelná atmosféra, a i ta trocha potřebného adrenalinu. Tři dny strávené ve společnosti skvělých lidí a nádherných černých perel. Tak za rok zase nashledanou!

 

Jehannes 484 a Hessel 480 - Jehannes celkový šampion svodu a Hessel reservní šampion svodu 2015.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.