Finále skákání ve volnosti Tlumačov: Šampionkou Vinice

Jubilejní desátý ročník Finále skákání ve volnosti čtyřletých klisen plemene český teplokrevník připravil Svaz chovatelů ČT ve spolupráci s hřebčincem Tlumačov na sobotu 29. března. Reportáž z akce a výsledky najdete v článku, do rubriky Fotogalerie jsme přidali fotky (na tomto odkazu).

Z šesti oblastních kvalifikací v Brně, Písku, Fenštátě pod Radhoštěm, Měníku, Herouticích a Štěnovickém Borku postoupilo 24 koní. Dvě kvalifikace byly pořadatelem zrušeny pro malou účast. K samotnému finále majitelé dovezli 20 klisen. Nejvíce potomků, celkem 4, měl v soutěži hannoverský hřebec Radegast. Tři dcery zastupovaly Arista a Federweissera. Po dvou potomcích měl Mannilon Rouge a Corlensky. Jednou dcerou pak bylo prezentováno potomstvo plemeníků: Caesar, Calanthano, Beethowen, Lord Caletto, Landino a Quick Lauro Z.

Samotné soutěži předcházelo předvedení plemenných hřebců v mechanice pohybu. Divákům se představil tříletý Quentino, čtyřletí Cannavaro a Cascalo a kolekci doplnil svazem pronajatý osmiletý holštýn Lantino. Komise pracovala ve složení: Doc. Ing. Iva Jiskrová, Stanislav Hošák ml., Jarostav Rédl, MVDr. Josef Lysák a Ing. Leopold Mamica. Bodování nanečisto si mohli vyzkoušet na mladém hřebci po otci Cassilius, který soutěž otevřel.

Všechny klisny si mohly skokovou řadu prohlédnout dvěma nebodovanými pokusy, po kterých následoval skok na výškách 120, 130 a 140cm. V každém kole byla povolena po chybě jedna oprava a třetí neposlušnost vylučovala. V průběhu soutěže byl neobvykle vysoký počet chyb, spojený s opuštěním skokové řady přes nízké zábrany. Tři klisny soutěž nedokončily. Šampionkou čtyřletých klisen se s výsledkem 8,63 bodu stala Vinice po hřebci Corlensky, z matky Venice van de Dwerse Hagen po Regilio, pocházející z chovu a majetku Karla Růžičky ve Velkých Němčicích. Druhá se umístila hnědka Maja po Manillon Rouge z chovu ŠCHK Kubišta v majetku Kristýny Janatové z Částavi. Třetí místo získala ryzka Aynur-ŠK po hřebci Federweisser z chovu a majetku ing. Lenky Šlechtové z Prahy. Svaz vyhodnotil také nejlépe upravenou klisnu. Tou byla Aristka po Aristo Z, z chovu Zdeňka Hrnčíře, připravená k prezentaci slečnou Kristýnou Holasovou. Finanční hotovost si odvezli majitelé pěti nejlépe umístěných klisen.

Fotogalerie Martiny Kůstkové zde.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.