Hřebec na dnešní den: 1053 Guidam Sohn

PR text / Plemeník 1053 GUIDAM SOHN původním jménem UT LIEKT GOED (KWPN) je hřebec s vynikajícím pružným pohybem, obrovskou potencí a kvalitním stylem skoku, který patří mezi nejoblíbenější plemeníky v ČR. GUIDAM SOHN absolvoval tehdy ještě 100denní test v ZH Písek se známkou 8.41 bodu za exteriér a 8.48 bodu za výkonnost. Celková známka činila 8,5, kterou výrazně převýšil ostatní tehdejší účastníky testu.

Plemeno, barva, narození: KWPN, ryzák, 27. 6. 2001

Míry: 187 – 174 – 208 - 23

Působí v plemenné knize: ČT - AP, CS, BWP, OLDBG

Chovatel: J. Halfman, Hengelo, NL

Majitel: Team Nijhof

Připouštěcí poplatek: 3 630,- Kč + 8 470,- Kč doplatek za březost

 

Jako čtyřletý se účastnil soutěží pro mladé koně, tehdejší systém mu neumožňoval startovat v KMK. O rok později již do chovatelského cyklu těchto soutěží připuštěn byl a jako pětiletý zvítězil ve finále KMK pětiletých s celkovým ziskem 28,05 bodu, kde za provedení skoku obdržel od komisařů nejnižší známku 9,5 bodu.

Po návratu do svého rodiště v Holandsku GUIDAM SOHN úspěšně soutěžil na mezinárodních závodech (CSI **** v San Patrignanu, Valkenswaardu, či Lyonu kde byl v 9 parkurech bezchybný) v kategoriích pro mladé koně v sedle s Jos Lansinkem. V roce 2009 se stal vítězem výběrů hřebců pro PK BWP. Jeho dobře nastartovanou kariéru předčasně ukončilo zranění.

Otec GUIDAM SOHNA holandský hřebec GUIDAM (KWPN, SF, ZANG, SWB, HANN) byl sám úspěšný v mezinárodním skokovém sportu s výkonností 1.60m (Erich van der Vleuten). Získal vítězství a umístění v GP Goes, Hasselt, Mechelen, Zuidlaren, nebo 13. místo v GP CSIO San Gallen), ale brzy se začal prosazovat zejména jako význačný otec skokových koní.

Úspěšnými ve sportu jsou například LE BON, LURON, ARMANI, NIDAM, nebo LIONA, ježděná Hervé Godignonem, který jezdil i GUIDAMOVA otce QUIDAM DE REVEL při zisku bronzové medaile na OH v Barceloně. Mezi zařazené syny, kterých je více než 25, patří zvučná jména jako LUIDAM, NURJEV, MADISON, GUIDAM DE HENRY, TOPASS E, ULINUS, nebo QUIDARC.

Největší slávu však pro něj vydobyli AUTHENTIC (Beezie Madden) – zlatá medaile OH Peking 2008 ve družstvech a 3. místo v jednotlivcích, vítěz GP Calgary 2005 a 2006, GP Aachen 2007 a GP Wellington 2008, Horse of the Year 2004 v USA, 2. v GP Calgary 2009, NINJA LA SILLA (Ralf Göran Bengtsson) 2. místo OH Peking 2008, vítěz NC Falsterbo 2012, vítěz Europského šampionátu Madrid 2011, vítěz GP Arezzo 2009, vítěz GP Monterrey 2007, LUIDAM (Billy Twomey) – vítěz NC Aachen a San Gallo 2003 a Dublin 2004, 2. v GP Dublin a San Gallo 2003, ARMANI – vítěz NC Aachen, 2. Samsung NC Final Barcelona 2005, LANSDOWNE (Connor Swail), Uppity (Marc Houtzager), olympionik VINDICAT W (Peter Charles), dále URYADI, UNIQUE, WILLOW a  ZINEDINE (Ludger Beerbaum).

O GUIDAMOVI se říká, že disponuje všemi genetickými vlastnostmi svého otce QUIDAM DE REVEL, navíc na potomstvo přenáší lepší jezditelnost.

Matka FANAKTA dala kromě GUIDAM SOHNA dalších sedm hříbat. Nejvyšší výkonnosti dosáhl hřebec SUNNY II (po Heartbreaker) 1.60m, dále NAKTIBRO (po Libero H) 1.50m a praví sourozenci ZANAKTA a ANAKTA (po Regino) s výkonností 1.45m.

Otcem matky FANAKTA je ZEUS, francouzský hřebec se směsicí Selle Français a angloarabské krve, jeden z vůbec nejpopulárnějších producentů skokových koní. K jeho nejúspěšnějším potomkům v mezinárodním sportu patří především koně Iana Millara CZAR a LONESOME DOVE, dále MIDNIGHT MADNESS (Michael Whitaker), ZANDOR Z (Jos Lansing), ZARINO H (Alois Pollmann-Schweckhorst), PLAYBACK (J. Jenkins), ZERBERUS (Ludger Beerbaum) a mnoho dalších.

ZEUS dal rovněž výborné plemeníky jako ZYMBAL I, ZANDOR Z, ZAPATEADO, ZAANDAM a BEACH BOY. Dědem klisny FANAKTA je pak další významný plemeník AKTEUR po holštýnském hřebci AMOR, jenž nejen, že absolvoval úspěšnou sportovní kariéru, ale významně ovlivnil holandský chov a dal značný počet výborných sportovních koní jako TEPIC LA SILLA – dvojnásobný vítěz GP Neuendorf (Steve Guerdat, Rolf-Göran Bengtsson), GP Neumünster, Baunsweg, jeho pravý bratr SHURLANDS GOVERNOR (Francois Mathy jr.), CREOOL, jenž byl i licentován pro KWPN a další. Osvědčil se rovněž jako otec matek, jeho dcery daly koně, jako jsou výše zmiňovaný plemeník LUIDAM vítěz NC Aachen, SAN GALLO, GP La Baule, dále JUDGEMENT čtyřnásobný vítěz GP Calgary, olympijský kůň ROCKWILLE (OH Peging), CASSIANO Z, ANIMO II Z, ODIERIKE, LIMMINKA, JENIFER, v drezuře pak výborný hřebec AKTION a BROERE OHIO.

Za svého působení v českém chovu dal 1053 GUIDAM SOHN mimořádně kvalitní a vyrovnané potomstvo. Ve sportu se v současné době úspěšně pohybují mimo jiné CHALUHA (matka po Centgraf) pocházející z chovu ZH Písek, kterou momentálně na mezinárodních skokových závodech, kde startuje pod jménem CHERIL, sedlá Ali Al Khorafi, 1.60m. Na konci srpna 2018 zvítězili na Asijských hrách 1.50m, ale na svém kontě mají i mnoho jiných skvělých výsledků (Doha CSI4* - W, Rayen CSI4*  - W). QUIDO REBEL DK (matka po Lord) chodí mezinárodní soutěže CSI*** 1.40m, CHODEC (matka po Centgraf), 1.40m, BOUCHEROM (matka po Quick Star) - vítězka CSI** 1.45m Wellington, loni bohužel uhynulá LINET (matka po Vat) 1.50m, GALILEO (matka po Lombard) 1.40 m a mnoho dalších skvělých koní.

Do chovu dosud zařadil čtyři syny, tři s již dosaženou sportovní výkonností: 1558 GALANDRO ZH (matka po Lopez 17) - 1.45 m, 1991 QUIMERO-M (matka po Porter) – 1.60 m, 1961 QENTINO DONTH-M (matka po Carol), 1.45m.

Na körungu PK ČT 2016 prošli úspěšně druhým kolem předvýběru hned tři jeho synové: GABOO M (matka po Ermitaž), GALEN (matka po Le Patron), GUIRO (matka po Kojak).

Hřebec 1053 GUIDAM SOHN je příslušníkem linie hřebce ALMÉ (Ibrahim), která je jedinečná zejména počtem vyprodukovaných sportovních koní. Navazuje tak na svého děda, jednoho z vůbec nejúspěšnějších plemeníků své doby, hřebce QUIDAM DE REVEL. V linii založené hřebcem Ibrahim a navazujícími plemeníky ALMÉ – JALISCO B – QUIDAM DE REVEL – GUIDAM se po několik generací po sobě přenáší špičková výkonnost.

Hřebec byl na základě výkonnosti potomstva zařazen do akceleračního programu PK ČT.

Rozhodli jste se připustit svou klisnu? Je potřeba vybrat si správného plemenného hřebce? Výběr vhodného hřebce je velmi důležitý, a v tom vám i letos může pomoci časopis Jezdectví. Jako každoročně pro vás připravujeme do únorového a následujících čísel speciál o připouštěcí sezoně, inseminaci, jednotlivých plemenných hřebcích, přehlídkách hřebců v chovatelských stanicích.

 

 

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.