Jarní třídění chladnokrevných hřebečků v Proseči pod Křemešníkem

Dne 6. 5. 2016 od 10:00 do 12:00 proběhlo v testační odchovně v Proseči po Kremešníkem jarní třídění chladnokrevných hřebečků. Z ročníku 2015 se představili 3 hřebečci Slezského norika a 4 hřebečci Českomoravského belgického koně. Ve stejném počtu každého plemene se předvedli i hřebečci z ročníku 2014.

Všichni hřebečci byli ve výborném výživném stavu, za což vděčí testační odchovně. Hodnotícími byli Ing. Jan Pellar, Ing. Josef Šilha a pan Josef Anderle. Hřebečci obdrželi tři známky. První známka hodnotí růstové parametry a vývin, druhá typ a exteriér a třetí mechaniku pohybu.

 

Z ročníků 2015 se předvedli hřebečci:

Slezský norik 67/216 Homér, který má velmi dobré parametry růstu a vývinu. Typově dobře vyjádřený hřebec a exteriérově bez závažnějších nedostatků.  Na pravé přední končetině má čerstvě získané zranění, které se nebude brát jako definitivní. Mechanika pohybu je slabší stránkou tohoto hřebce. Jak v kroku, tak v klusu postrádá prostornost chodu. A co se týká pravidelnosti chodu, tak na pravou přední nohu chodí po vnější straně. Hřebeček je evidován všude pod číslem 67/216, ale má jasně viditelný výžeh - 67/126.
Hřebeček Homér obdržel hodnocení: 5/4/3

 

Slezský norik 54/46 Baryn, který má slabší ukazatele růstu a vývinu. U tohoto hřebce je hodnocení složité, protože typ slezského norika je zde prakticky smazaný, není vyjádřen. Má delší a volný hřbet, takže se zde těžko hledají nějaká velká pozitiva. Mechanika pohybu vyplývá z jeho exteriéru. Vepředu je široký a vzadu má dokonce trošku náznak sudovitého postoje, což mu v kroku tolik nevadí. Krok má velmi dobrý, ale jeho exteriérové nedostatky mu snižují charakteristiku klusového pohybu. 

Hřebeček Baryn obdržel hodnocení: 3,5/3/3,5

 

Slezský norik 50/685 Uran je zdařile se vyvíjecí hřebeček, jehož ukazatele růstu a vývinu jsou výborné. Typ se jeví dobře, je pěkně vyjádřený. Exteriér je bez vážnějších nedostatků. Mechanika pohybu není silná stránka tohoto hřebce. Předními končetinami zametá, což se v klusu projevuje mnohem více. Má horší kvalitativní mechaniku pohybu.

Hřebeček Uran obdržel hodnocení: 5/4,5/3,5

 

Českomoravský belgický kůň 52/592 Makron, který je v rámci svého ročníku poměrně mladý, ovšem v parametrech růstu a vývinu dokáže své vrstevníky dorovnat nebo i předehnat. Typově naznačuje, že patří k Českomoravskému belgickému koni, ovšem pokud se týká exteriéru, tam má co dohánět. Má být kratší, ale to se dá opomenout, ale trošku odsazená bedra a volnější hřbet již ne. Mohl by být také hlubší. Hřebeček má dostatečně prostorné chody, obzvláště v klusu se velmi hezky prezentuje. Pravidelnost chodu není nejlepší, konkrétně v kroku si před došlapem prostřídá několik druhů nepravidelného chodu.

Hřebeček Makron obdržel hodnocení: 5/3,5/4

 

Českomoravský belgický kůň 52/593 Parmas může být modelem, jak má ČMB vypadat. Má těžší hlavu, ale je tu pěkně vyjádřený belgický typ. Koník je přiměřeně široký vepředu i vzadu. Malou vadou je zaúhlení hlezen, které je trošku větší než by bylo ideální. S mechanikou má hřebeček trošku problémy, konkrétně v klusu má opravdu málo prostoru, což není zrovna ideální. V kroku se hůře předváděl, protože hřebeček kličkoval, ale krok nebyl zase tak nejhorší. Má málo prostoru a rychlou kadenci pohybu.

Hřebeček Parmas obdržel hodnocení: 5/4/3,5

 

Českomoravský belgický kůň 52/574 Brus, který nevyznačuje velmi dobrou intenzitu růstu a vývinu. Typově neodpovídá Českomoravskému belgickému koni, což nemůže být tolerováno. Jeho + jsou šířkové rozměry, ale ostatní klady se hůře hledají. Mechanika pohybu je jeho nejsilnější stránka přes drobnou nepravidelnost chodu. Je velmi prostorný v klusu i kroku oproti jiným hřebečkům z ročníku.

Hřebeček Brus obdržel hodnocení: 3,5/3,/4

 

Českomoravský belgický kůň 52/575 Morgan se v tomto ročníku jeví jako nejzdařilejší. Podceňuje se v růstu a vývinu. Je to narostlý a pěkný kůň. Typově nejvíce odpovídá plemeni Českomoravskému belgickému koni, proto také z tohoto ročníku vyčnívá. Mohl by být širší vepředu i vzadu, aby byl proporcionelní. Má horší pravé kopýtko, kterému se musí věnovat vetší péče v průběhu odchovu. Mechanika pohybu je bez závažnějších nedostatků, ale úplně nejlepší pohyb také neukazuje.

Hřebeček Brus obdržel hodnocení: 5/4,5/4

 

Z ročníků 2014 se předvedli hřebečci: 

Slezský norik 50/626 Sam, který se jeví z hlediska růstu a vývinu celkem dobře. Typově je to kůň, který nemá moc slezsko norických znaků. Je to hrubý kůň a má problémy s fundamentem vepředu. Celkově hrubý kůň, který se tak úplně nepožaduje. Hřebeček má problémy s mechanikou pohybu - nepravidelnosti ve fundamentu způsobují málo prostorné chody.

Hřebeček Sam obdržel hodnocení: 4/3,5/3

 

Slezský norik 66/704 Gordon je zdařilý kůň a jeho růstové parametry jsou standardní. Je to typově velmi dobře vyjádřený Slezský norik. Má nedostatky ve fundamentu přední končetiny.  Projevuje se zde postavení kopyt, která se do budoucnosti také musí hlídat z hlediska korektur.

Hřebeček Gordon obdržel hodnocení: 4/4,5/4

 

Slezský norik 72/852 Boris výborně ukazuje parametry růstu a vývinu. Je v super výživném stavu a je to sympatický kůň. Typ je slezko norický, ale není úplně vyjádřený. Jeho výborný výživný stav některé partie schová a udělá je lepší, než doopravdy jsou. Má trošičku kratší spěnky, ale nejsou u něj úplně vytknutelné vady. Jeho Achillovou patou je mechanika pohybu. V klusu se moc nepředvedl a v kroku něco málo ukázal.

Hřebeček Boris obdržel hodnocení: 5/4/3,5

 

Českomoravský belgický kůň 72/860 Aramis zde prokazuje kvalitu zdejšího odchovu v této testační odchovně, protože se velice zlepšil od podzimního třídění. Nejen v parametrech růstu a vývinu. Typově se hřebeček zlepšil. V podzimním třídění měl otevřenější hlezna oproti dnešnímu stavu. Hřebeček ukazuje velmi harmonický vývin. Mechanika pohybu není nejlepší, což se může zlepšit pracovním nasazením.

Hřebeček Aramis obdržel hodnocení: 5/4/3

 

Českomoravský belgický kůň 52/486 Baris se ve srovnání se svým ročníkem nevyvíjel tak dobře jako jeho vrstevníci. Výrazné zlepšení u něj nenastalo. Má rozevřenou nohu. Typově příliš neodpovídá ČMB. Rozhazuje, nemá pravidelné chody a projevují se zde i exteriérové vady.

Hřebeček Baris obdržel hodnocení: 4/3/3

 

Českomoravský belgický kůň 63/939 Markus má ukazatele růstu +1. Typově přiměřeně odpovídá ČMB. Má poněkud neusazená bedra. Hřebeček měl zraněnou lopatku a je v rekonvalescenci. Hřebeček měl zraněnou lopatku a je v rekonvalescenci. Je to znát v jeho pohybu, kde mírně naznačuje zranění. Ale zatím to není důvod k vyřazení a nechá se mu čas na uzdravení.

Hřebeček Markus obdržel hodnocení: 4,5/3/3

 

Českomoravský belgický kůň 1/367 Blesk je králem svého ročníku. Jeho růstové parametry jsou +2. Nejsou patrné žádné těžké nebo výrazné vady a hřebeček je v typu belgika. Hřebeček rozhazuje končetinami. V kroku i klusu má nadprůměrnou mechaniku pohybu. Nebýt rozhazování, tak má všechny známky 5.

Hřebeček Blesk obdržel hodnocení: 5/5/4,5

Nejlepším hřebečkem z ročníku 2015 se jeví 52/575 Morgan (ČMB) a z ročníku 2014 je to 1/367 Blesk (ČMB).

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.