Moravská výstava pod kapkami deště

ZH Tlumačov s. p. , ASCHK ČR a SCHK Moravy a Slezska pořádaly 2. - 3. 7. 2011 již tradiční „VÝSTAVU KONÍ CHOVATELŮ MORAVY A SLEZSKA“. Letošní 6. ročník byl ve znamení dešťových kapek. Tato výstava historicky navazuje na slavné Jezdecké a chovatelské dny v Tlumačově, pořádané ZH Tlumačov v areálu hřebčince a na závodišti „Bahňák" od roku 1928 do roku 1996...

Od povodní v roce 1997 již bohužel není možné na závodišti „Bahňák" tyto chovatelské dny pořádat, a tak od roku 2005 vznikla nová tradice pořádání výstavy koní přímo v areálu hřebčince.

Při letošním ročníku se v ZH Tlumačov s. p. bylo předvedeno 87 koní různých plemen (teplokrevných i chladnokrevných).

Sobota již tradičně patřila předvádění vystavovaných koní a jejich posouzení odbornými komisemi. Protože již od rána temná mračna na obloze hýřila dešťovými kapkami, všech 13 kolekcí se početnému diváctvu předvedlo v hale. Kolekce koní byly rozčleněny dle plemen a také dle hříbat po plemenících působících v moravském chovu. Každou z kolekcí pěkně okomentoval „tradiční" komentátor výstavy L. Karásek.

Kteří vystavovatelé si za své koníky odváželi pestrobarevné floty domů?
1. Kolekce klisen po hřebci 2666 Porter - zvítězila 67/368 Prety v majetku V. Sýkory z Ostravy - Staré Bělé, který zde na výstavě měl 4 klisny po tomto hřebci.

2. Moravský teplokrevník - mladší koně - Fantagiro s kobylkou po Catalin I MT v majetku P. Vamětalíkové a L. Krčmaře z Kojetína.

Kolekce MT

Kolekce MT

3. Klisny ČT s hříbaty po Scyris - flot si odvezl V. Eremiáš za klisnu 61/968 Garry s klisničkou.

4. Klisny ČT s hříbaty po Sir Edward - ze 4 klisen s hříbaty v majetku ZH Tlumačov komise nejlépe vyhodnotila klisnu 54/195 Jena s hřebečkem.

5. Moravský teplokrevník - starší koně - byla nejlépe ohodnocena 81/5 Sabeéna, která se již pyšní nejedním šampiónským titulem a je v majetku V. Stoličkové.

6.  Klisny ČT s hříbaty po Carol - 61/817 Victoria s hřebečkem, v majetku ZP Hvězdlice a.s.

7.  Z kolekce klisen ing. L. Jelínka byla nejlépe ohodnocena klisna moravského teplokrevníka 81/12 Frida.

8.  KVATRO - EKOSTATEK s.r.o., předvedl své klisny v kolekci klisny ČT s hříbaty po Loutanos Orion - pohárem byla ohodnocena 55/178 Demka s klisničkou.

9. Klisny ČMB s hříbaty - zde byla vítězně vyhodnocena klisna 55/897 Hanka v majetku R. Vlacha z Rohatce a jako nejlepší hříbě komise vyhodnotila hřebečka z 55/403 Agáty v majetku P. Frydrycha z Velkých Karlovic.

10. Klisny NS s hříbaty - ocenění si odvezl chovatel a majitel J. Blizňák za klisnu 72/105 Navara s hříbětem po 1441 Nero Bečvanský.

11. Klisny hafling s hříbaty - za nejhezčí klisnu kolekce byla vyhodnocena klisna BZ22332 Ganz v majetku R. Volkové - Švehlové z Brna - Chrlic a za nejlepší hříbě komise vyhodnotila hřebečka z 179/38 Sheyla II v majetku H. Hradilové z Karlovic.

12. Klisny Shagya araba s hříbaty - bělka L. Miškarové Germaine CZ-Sh-A-203 si domů odvážela pohár za nejlepší klisnu a vyhodnoceným hříbětem byla klisnička ze Sáry CZ-Sh-A-200 v majetku J. Musila z Morkovic.

13. To nejmenší na diváky čekalo na konec - kolekce koní plemene shetland pony, kterou vyhrál hřebeček 1/556 Phil Marlow Bruk v majetku M. Pavlíčka z Kunovic.
Ani neděle nepřinesla slunečné počasí a po dopoledních přeháňkách, kdy se program odvíjel na venkovním předvadišti, odpoledne již lilo jako z konve a tak pořadatelé výstavu přesunuli do Tlumačovské haly. Program nedělní části výstavy byl pestrý.


Po slavnostním zahájení provedeném ředitelem hřebčince MVDr. A. Černockým a hejtmanem Zlínského kraje MVDr. S. Mišákem následovalo tradiční předvedení plemenných hřebců, kde nejeden hřebec prokazoval svůj temperament na mokrém pískovém podkladu. Pak již se střídalo předvádění vystavovaných kolekcí koní s oceněním nejlepších představitelů v kolekci a různorodé ukázky využití koní.

Zahájení

Zahájení

Tak diváci viděli skupinovou ukázku - western, ukázku fotbalu koní plemene hafling z Rajnochovic, ukázky zápřeže v podání spřežení pánů Iše, Jelínka a Pavlíčka. Na venkovním kolbišti diváci viděli ovladatelnost chladnokrevných koní v tahu. V hale byla ke zhlédnutí čtverylka v podání jezdců ze stáje ing. L. Jelínka, ukázka barokního ježdění jezdkyň ze stáje J. Iše a protože jsme na Moravě, nechybělo Hanácké dostaveníčko v podání moravských teplokrevníků ze stáje JS S+S Kroměříž, o.s.

Diváci se zaručeně dobře bavili při ukázce kůň matematik, před kterou následovala volná drezura koní. A protože jsme byli v Tlumačově, který je proslaven voltižními úspěchy (titulem mistra světa z roku 2008 se pyšní P. Eim), nechyběly zde ani voltižní ukázky.
Výstavu ukončilo vyhlášení šampiona výstavy a divácké soutěže vyhlášené společností HYJÉ - koně Zlínského kraje, o.p.s. o nejatraktivnějšího diváckého koně. Kdo si počkal, zjistil, že vyhrál David a Goliáš :-)

Za šampiona výstavy vybrala odborná porota ryzého plemenného holštýnského hřebce 1085 Cascavello v majetku L. Völze. Divákům se zase nejvíce líbil ten nejmenší plemeník plemene shetland pony 894 Arbony v majetku ZH Tlumačov, s.p., který je v současnosti ustájen u pana M. Pavlíčka v Kunovicích. Ani hlasující diváci nepřišli zkrátka, pěknou knihu o plemenech koní získala M. Červinková.

Cílem výstavy je umožnit chovatelům koní, aby se svými chovatelskými úspěchy prezentovali na veřejnosti, což se v Tlumačově i přes nepřízeň počasí zdařilo. Pořadatelům patří dík za uspořádání pěkné akce a pro další ročníky více slunečných paprsků a více nadšených chovatelů - vystavovatelů.


(JaF, 2011)

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.