Na poníky konečně zasvítilo sluníčko…

… aneb jak dopadla IV. Shetland pony show. Poslední červencový víkend patřil v Chomutově již tradičně dětem a poníkům. Konal se tu již čtvrtý ročník Shetland pony show, kterou pořádá Jezdecký klub Dominika ve spolupráci s Jezdeckým klubem Podkrušnohorského Zooparku Chomutov.

Akce se konala za podpory Ústeckého kraje, Severočeských dolů, a.s. a Společnosti Candy. S šedesáti vystavenými poníky a 118 starty v jezdeckých a vozatajských soutěžích patřila v letošním roce mezi jednu z největších akcí tohoto druhu. Po dvou propršených ročnících se na poníky konečně usmálo štěstí a IV. Shetland pony show se z haly přesunula na venkovní travnaté kolbiště.

Posuzování se ujaly dvě členky Svazu chovatelů Shetlandských pony. Lucie Kočovská, Dis., předsedkyně Rady Plemenné knihy SHP. Lucie Kočovská se věnuje chovu SHP od roku 2000. Členkou SCHSHP je již od jeho založení, absolvovala několik školení posuzovatelů a je oficiálním posuzovatelem SCHSHP. Zároveň je majitelkou hřebčína Viklan Kadov, který odchoval nejednoho výstavního šampiona. Koně tohoto hřebčína se zároveň velmi dobře prezentují v nejrůznějších typech zápřeže pod vedením Lucčina tatínka Josefa Kočovského. Druhou dámou byla Bc. Jana Horáčková, taktéž oficiální posuzovatel SCHSHP a členka Rady PK. Jana Horáčková vystudovala obor Zootechnika na Agronomické fakultě ČZU. Je majitelkou hřebčína Magic Star, který je spojen především se jménem hřebce Anaru v. Portma Zathe. Tento hřebec se, zatím jako jediný minishetland u nás, prezentuje v hobby vozatajských soutěžích, kde dosahuje velmi dobrých výsledků.

Celou dvoudenní akci provázela slovem neúnavná komentátorka Iveta Lewingerová, jako vždy skvěle připravená, a jak řekli někteří z účastníků, o předváděných koních ví i to, co jejich majitelé už dávno zapomněli.

V sobotu se divákům postupně představilo šedesát poníků v šestnácti výstavních třídách a navíc ještě přes třicet dětí v pěti speciálních výstavních třídách. Posuzovatelky tak čekal nelehký úkol.

Díky slunnému počasí zůstali všichni účastníci až do konce, takže do závěrečných šampionátů nastoupila většina nominovaných koní. A bylo se opravdu na co koukat. Titul Šampiona hříbat putoval na Pštrosí farmu Čenkov díky velmi dobře předvedenému strakatému hřebečkovi Tip Top Czenkow. Následovala velká radost v domácím Podkrušnohorském Zooparku Chomutov, titul Vicešampiona hříbat získala klisnička Fjordského koně Montana. Šampionem mladých se stala dvouletá shetlandská klisna Chasend Elizabeth z Hřebčína Aslan, následována Vicešampionkou, rovněž dvouletou velšskou klisnou Prigo´s Delu Suprise Stáje Primahorseland. Seniorskou šampionkou se stala vraná shetlandská klisna Princess v. stal Ysseldijk v majetku společnosti Charolais Apros. spol. s r.o.. Titul Seniorského vicešampiona putoval opět do Stáje Primahorseland díky výkonu velšské klisny Limetree Proud. Závěrečné šampionáty ukončily sobotní program.

Z nedělních startovních listin bylo již ráno jasné, že na účastníky čeká dlouhý den. V šesti soutěžích bylo odzvoněno osmdesáti startujícím. Připraveny byly Jízda zručnosti, dva Parkury, s výškou překážek do 30 a 50 cm, hodnocené na styl, Skok mohutnosti a Vozatajský parkur, který byl jako jediná soutěž otevřen i pro dospělé vozataje. Výsledky výstavní části i sportovních soutěží naleznete na webových stránkách Svazu chovatelů Shetlandských pony.

Další ročník Shetland pony show je za námi a nezbývá než poděkovat za hladký průběh všem, kteří se na uspořádání akce podíleli, vystavovatelům za hojnou účast a vzorné předvedení svých svěřenců a divákům za podporu malých i velkých chovatelů a jezdců.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.