Osmé chovatelské setkání v hřebčíně Sprehe s úspěchem

V neděli 17. ledna pořádal hřebčín Sprehe pravidelné setkání chovatelů. Jako zvláštní místo byl už vloni zvolen Horsepark ve Fürthu, kde spolu s Jörne a Josefem Sprehe připravil i bohatý doprovodný program. Ten si početní sportovci a chovatelé nemohli nechat ujít. Akce, která se stává pevným termínem v kalendáři, se stala díky přátelské atmosféře, přednáškám, diskusím a předvedením opravdovým úspěchem.

Oficiální zahájení provedl Josef Sprehe, který shrnul sportovní a chovatelské úspěchy hřebčína v roce 2015, což byl jeho vůbec nejúspěšnější rok. Nejenom díky dvojitému mistrovském titulu Kristiny Bröring-Sprehe a Denise Nielsena, kteří se mohou spolehnout na oba plemenné hřebce (Desperados FRH a Cashmoeker), ale také díky vítězstvím a umístěním na mezinárodních závodech. Mezi nimi jsou dvě stříbra Kristiny a Desperada z ME v Cáchách a juniorská jezdkyně Kristin Biermann se stala ve francouzském Vidaubanu mistryní Evropy.  

Siegfried Augustin, poradce pro chov, vyjmenoval početné úspěchy mnoha odchovanců hřebčína, mezi nimi početné körované hřebce a klisny-šampionky. Pro nadcházející připouštěcí sezonu bude na stanici k dispozici osm nových hřebců, ti budou předvedeni 6. února v rámci předváděcího dne.

Pro chovatele byla velmi zajímavá přednáška doktora Ramsauera o nové éře zkoušek hřebců, která s sebou přináší zvýšené nároky na hřebce vybrané do chovu.

O reprodukci přednášel doktor Wenigerkind, který se právě vrátil z kongresu v Lipsku a vedl fenomenální přednášku na téma březost a faktory, které ji ovlivňují.

O výcviku a cestě mladého koně k top-koni mluvili Jörne a Josef Sprehe a přitom prezentovali pod sedlem dvě čtyřnohé naděje. Vedle tréninku na malých skocích, pravidelné drezury a kladení důrazu na jezditelnost je důležitý denní výběh a přístup na pastvu, aby koně nebyli přetěžováni a stačili požadavkům, jež jsou na ně na parkuru kladeny. Zde platí motto: Kvalitním výcvikem získáme z každého koně optimum.

Nakonec byla promítnuta vybraná videa ze závodů, hlavně triumfy v Grand Prix Pforzheim a Frankfurt, kde je k vidění obzvláštní atmosféra s plnými tribunami, nejvyšší náročnost a na sportovních koních chovný cíl. To také vzbudilo zájem o akce samotné a jejich osobní návštěvu. Tak jsou chovatelé přistrčeni blíže ke sportu a motivováni jít ne jen chovatelským směrem.

Provázání mezi chovem a sportem je tedy nutné, a proto je třeba se stále snažit o dobrou spolupráci a těšit se, jak k ní jako hostitel pravidelného chovatelského setkání mohu přispět.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.