Podzimní třídění hřebečků v Novém Dvoře

Hodnocení hřebečků českého a slovenského teplokrevníka se konalo v testační odchovně Nový Dvůr u Písku dne 21. října. Předvedeno bylo 14 odstávčat, 13 ročků a ročník dvouletých zastupovalo taktéž 13 hřebců. Reportáž z průběhu třídění pro vás připravila Martina Kůstková...

Nejprve byla k vidění kolekce čtrnácti hřebečků ročníku 2009. U odstávčat komise: ing. Jan Pellar, ing. Josef Šilha a Miloslav Perníček hodnotila vzrůst, tělesný rámec a korektnost, dále pak mechaniku pohybu v klusu. S nejlepším hodnocením skončili hřebečci Palliardi po Lantaan z chovu a majetku L. Krušinové z Prahy, Korzár (Amarillo) chovatele MVDr. J. Herziga z Bohuslavic nad Metují, zakoupeného do ZH Písek. A hřebečci odchovaní na Novém Dvoře: Santo (Askano-T), Ceristo (Aristo), Pilát (Guidam Sohn). V nejmladším ročníku patřilo 12 hřebečků k PK českého teplokrevníka a dva k PK koně Kinského. Veřejnost mohla vidět potomstvo 10 plemeníků: Aloise, Almhirta chlumeckého, Askana, Arista, Amarilla, Cascavella, Lantaana, Limiteda, Quick Laura z a Guidam Sohna.

Rovněž ročků je v testačním zařízení čtrnáct, ale jeden nebyl předveden kvůli zranění. Hodnocení exteriéru probíhalo stejně jako u nejmladšího ročníku, navíc však ročník 2008 musel absolvovat překážku na pohybové dráze do 80 cm. U hřebečků plemenné knihy cs Miloslava Perníčka nahradil v komisi slovenský rodák Dušan Vantroba. Nejlepší hodnocení u trojice zástupců PK cs získal Aston Martin po Lordano v majetku paní Mošnové z Vystrkova. Mezi českými teplokrevníky zaujali: Amor (Amarillo) odchovaný V. Uhlířem z Českého Meziříčí, Lauro Star (Quick Lauro Z) odchovaný M. Čapkovou z Písku, Quick Point (Quick Lauro Z) narozený u J. Horníka v Ostroměři a Ladin (Landino) z chovu J. Štekera z Načeradce. Všechny zakoupil ZH Písek. Nejvíce synů, celkem tři měl Quick Lauro Z, dva Amarillo, Limited a Lordano. Poslední čtveřice hřebců měla předvedeného jednoho potomka: Caesar, Landino, Przedswit XVI-12 a Quirado.

Třídění hřebců

Roční hřebeček Lauro Star po Quick Lauro Z.

 

Ročník dvouletých zastupovalo 13 hřebců. Deset z nich bylo předvedeno na Novém Dvoře a tři v přípravě na výběr hřebců viděli diváci v písecké kryté hale. Opět po posouzení exteriéru ukazovali skokové vlohy na pohybové dráze se skokem do 100 cm. Zde dominovalo potomstvo exportovaného holandského plemeníka Guidam Sohna. Ze sedmi jeho synů byl vysoko hodnocen Galandro odchovaný R. Fischerem z Chodské Lhoty, Guidar ing. J. Lyerové z Borčic, Toulouse narozený ve stáji Málkovská Dačice, Pigott odchovaný v Z H Písek. Posledně jmenovaný Luciano, syn holštýnského Landina pocházel od K. Beka z Poděbrad. Všichni hřebci jsou v majetku hřebčince Písek. Kromě 7 synů Guidam Sohna se přestavili 3 potomci Landina, dva Amarilla a jeden se narodil po otci Przedswit XVI-12. Komise shledala všechny předvedené hřebečky jako dobře připravené ve výborném výživném stavu. Dva ze synů Guidam Sohna budou hřebčinec reprezentovat na výběru hřebců v Hradišťku u Sadské.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.