Podzimní třídění starokladrubských koní 2016

Ve dnech 6. a 7. října probíhalo v Národním hřebčíně tradiční třídění starokladrubských koní. Začínalo se ve čtvrtek 6. 10. v Kladrubech nad Labem. Na úvod bylo předvedeno 12 plemenných hřebců. Hřebec Sacramoso Xantipa XIV (majitelkou je paní Eva Šimáčková) se po třech sezónách působení v Národním hřebčíně přesune do Zemského hřebčince Písek. Z Písku se navrátí domů hřebec Generalissimus Aversa XLIV.

V rámci třídění byl komisí licentován mladý hřebec Generalissimus Ruana XLII – 21, který bude jako plemenný hřebec Generalissimus Ruana III působit v příštím roce v Zemském hřebčinci Tlumačov. Následovalo předvedení 9 hřebců ročníku 2013, kteří nyní nastoupí k základnímu výcviku. Čtyři hřebci byli komisí doporučeni k výkonnostním zkouškám v květnu 2017. Dále byly předvedeny chovné klisny na hlavním nádvoří hřebčína a ve dvoře Josefov, pozornost patřila především 34 letošním hříbatům. Odpolední program probíhal na hříbárně Františkov, kde byli předvedeni hřebci ročníku 2015 a 2014 a klisny ročníků 2015, 2014 a 2013.

V pátek 7. 10. proběhlo podzimní třídění starokladrubských koní ve Slatiňanech. Třídění začínalo v 8:30 ve výcvikovém středisku v Heřmanově Městci, kde byli předvedeni dva rezervní plemenní hřebci. Byl zde také licentován mladý hřebec po výkonnostních zkouškách Sacramoso Romy VI – 35, který bude jako plemenný hřebec Sacramoso Romy XVIII působit v Zemském hřebčinci Tlumačov. Dále bylo předvedeno 8 hřebců ve výcviku, z nichž dva hřebci byli doporučeni k výkonnostním zkouškám. Třídění pokračovalo ve výcvikovém středisku ve Slatiňanech, kde bylo předvedeno 6 mladých hřebců (3 hřebci po výkonnostních zkouškách) z nichž další dva byli komisí doporučeni k výkonnostním zkouškám hřebců. Poté byly předvedeny mladé klisny ve výcviku po výkonnostních zkouškách. Následovalo předvedení plemenných hřebců před hlavní budovou hřebčína a předvedení plemenných klisen s hříbaty na nádvoří.

Odpoledne patřilo třídění mladých koní v odchovu na hříbárně ve Slavicích. Bylo předvedeno 34 hřebečků ročníku 2015 a 2014 a 41 klisniček ročníku 2015, 2014 a 2013. Mladí koně jsou hodnoceni komisí známkou za typ a exteriér, popřípadě mohou být vytříděni pro vážné zdravotní či exteriérové vady.

Třídění koní v Národním hřebčíně je veřejné. S příznivci starokladrubských koní se tak i v dalších letech těšíme na shledanou.

Více fotografií najdete zde.

 

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.